Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Posibila prelungire a stării de alertă, în contextul evoluţiei actuale a pandemiei, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, în sistem online, înfiinţarea Direcţiei pentru siguranţă şcolară, în cadrul Poliţiei Române, precum şi finalizarea în proporţie de 97% a liniei de cale ferată Gara de Nord - Aeroportul Internaţional Henri Coandă reprezintă o parte dintre principalele evenimente interne desfăşurate în intervalul 7-11 septembrie 2020.

CORONAVIRUS


* 11 septembrie - În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.391 de cazuri noi de COVID-19, din 26.149 de teste efectuate. Alte 35 de persoane au murit din cauza infecţiei cu coronavirus, în timp ce la Terapie Intensivă sunt internaţi 478 de pacienţi. De asemenea, până la această dată, pe teritoriul României, au fost confirmate 101.075 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, se arată în raportarea Grupului de Comunicare Strategică, din 11 septembrie 2020 (ora 13.00).
* 10 septembrie - Ministerul Sănătăţii va propune prelungirea stării de alertă, în contextul evoluţiei actuale a pandemiei, a anunţat, la Piteşti, ministrul Nelu Tătaru. Guvernul a aprobat pe 14 august 2020, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe între teritoriul României, începând din data de 16 august 2020.
* 10 septembrie - Guvernul va adopta, la 14 septembrie 2020, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. În contextul în care secretarul de stat în Ministerul de Interne, Gheorghe Sorescu, a anunţat că proiectul privind prelungirea stării de alertă nu are avizul Consiliului Legislativ, premierul Ludovic Orban a arătat că acesta va fi discutat la 14 septembrie 2020.

ALEGERI 2020


* 7 septembrie - Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a precizat că pentru alegerile parlamentare din acest an s-au înscris pentru votul prin corespondenţă 3.032 de români din afara ţării, în timp ce pentru votul la secţie s-au înregistrat 1.059 de cetăţeni români din diaspora. Înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în 21 septembrie 2020.
* 9 septembrie - AEP anunţă că a realizat, pentru prima dată în istoria acestei instituţii, "Registrul fiscal al partidelor politice înscrise la Tribunalul Municipiului Bucureşti", demers care face parte din seria acţiunilor permanente de deschidere şi transparentizare a finanţării partidelor politice. Documentul a fost publicat pe site-ul www.finantarepartide.ro. AEP realizează în prezent un program pilot ce urmează a fi implementat începând cu luna ianuarie 2021.

DIPLOMAŢIE


* 7 septembrie - Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (7-9 septembrie), organizată de Ministerul Afacerilor Externe, a avut loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferinţă, din cauza pandemiei SARS-CoV-2. Invitaţi ai evenimentului au fost ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, ministrului Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.
- Perioada pandemiei a fost "poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. El a afirmat că, în contextul pandemiei SARS-CoV-2, ministerul pe care îl conduce a trebuit să se adapteze. În acest context, ministrul a afirmat că a cerut redactarea unui manual care să abordeze reacţia la criză, bazat pe lecţiile învăţate în pandemie. De asemenea, Aurescu a vorbit de eforturile MAE, de repatriere sau asistenţă consulară pentru românii din străinătate. El a adăugat că, prin MAE, 1.800 de lucrători români de pe nave de croazieră sau comerciale au fost sprijiniţi să revină în ţară, iar peste 11.000 de cetăţeni români au beneficiat de asistenţa misiunilor diplomatice.
- 8 septembrie - România este un "aliat vital" al NATO şi are rol de "pivot regional" în ceea ce priveşte apărarea şi descurajarea ameninţărilor la adresa Alianţei, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a transmis un mesaj video pentru participanţii la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

JUSTIŢIE-INTERNE


* 7 septembrie - Ministerul Justiţiei a anunţat că a finalizat procesul de reorganizare a instituţiei, activitatea fiind consolidată pe trei planuri, respectiv elaborare legislativă, întărirea funcţiei de control şi integritate, precum şi o mai bună comunicare. Conform MJ, principalele reglementări cu privire la modificarea şi completarea HG 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei vizează printre altele: ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori; două direcţii din cadrul Ministerului Justiţiei - Direcţia Financiar Contabilă şi Direcţia Investiţii - nu vor mai funcţiona ca structuri distincte, înfiinţându-se Direcţia Economică; a fost înfiinţat Compartimentul pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiţiei; a fost reorganizat Corpul de control al ministrului la nivel de direcţie.
* 8 septembrie - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a semnat ordinul de înfiinţare, în cadrul Poliţiei Române, a Direcţiei pentru siguranţă şcolară. "Poliţia Siguranţa Şcolară va fi formată dintr-un număr de 270 de poliţişti organizaţi la nivelul Inspectoratului Generale a Poliţiei Române, a Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti şi a inspectoratelor de poliţie din fiecare judeţ", a spus Vela. Poliţia Siguranţa Şcolară va avea o subordonare centrală, iar obiectul de activitate este legat de asigurarea protecţiei şi siguranţei elevilor, cât şi a cadrelor didactice.
* 8 septembrie - Două bancomate au fost sparte la parterul unui bloc din oraşul Otopeni, poliţiştii efectuând verificări pentru stabilirea pagubelor şi găsirea autorilor. În cauză, au rezultat numai pagube materiale, fără să fie înregistrate şi victime.
* 9 septembrie - Fostul şef al Transelectrica Marius Caraşol, acuzat că şi-a falsificat diploma de inginer pentru a putea ocupa funcţia de conducere în companie, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi uz de fals. Marius Caraşol trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Clinceni sau la Postul de poliţie Clinceni, pe o perioadă de 120 de zile. Judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de Transelectrica SA, ca rămasă fără obiect, după ce Caraşol a achitat prejudiciul de 460.000 de lei.

SOCIAL


* 8 septembrie - Senatul a adoptat cu amendamente OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul pandemiei de COVID-19, astfel că prevederile referitoare la ajutorul acordat telesalariaţilor sunt extinse şi pentru starea de alertă. Ordonanţa prevede că pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei, cu scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă.

ECONOMIC


* 9 septembrie - Linia de cale ferată Gara de Nord - Aeroportul Internaţional Henri Coandă este finalizată în proporţie de 97%, a anunţat CFR SA. Proiectul prevede construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podeţe, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile şi o culee) care supratraversează DN1 şi o staţie CF, cu linie dublă, la Terminalul T1. Valoarea contractului este de 398,1 milioane de lei. Sursa de finanţare o constituie fondurile europene nerambursabile.

EDUCAŢIE


* 8 septembrie - Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că un elev poate învăţa în sistemul exclusiv online dacă există motive medicale şi pe baza unei adeverinţe eliberate de un medic. Ea a adăugat că Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost modificat pentru a fi adaptat la situaţia generată de pandemia de COVID-19. Ministrul Educaţiei a menţionat că există şi un ghid pentru revenirea copiilor la şcoală, în care sunt prevăzute măsurile de igienă care trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Adrian Dădârlat)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.