COD GALBEN: 11-05-2025 Intre 07:30 si 09:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Baritonul Dan Iordăchescu s-a născut la 2 iunie 1930, la Vânju Mare, judeţul Mehedinţi. A urmat Facultatea de Teatru din Iaşi (1948-1949), apoi Conservatorul de Muzică ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti (1952-1956), avându-i profesori pe Constantin Stroescu, Petre Ştefănescu Goangă, regizorii Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu şi dirijorul Jean Bobescu.

Şi-a continuat studiile de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), la Paris (1958-1960) şi la Roma (1960). A devenit prim-solist al Operei Române din Bucureşti (1956-1988), printre rolurile care i-au adus celebritatea pe această scenă numărându-se: Don Giovanni din opera cu acelaşi nume de Wolfgang Amadeus Mozart, Germont din "La Traviata" de Giuseppe Verdi, Renato din "Bal mascat" de acelaşi compozitor, Malatesta din "Don Pasquale" de Gaetano Donizetti, conform site-ului www.daniordachescu.ro.

În perioada 1978-1988 a fost şi prim-solist al Filarmonicii de Stat ''George Enescu''. Din 1979, a susţinut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Filipine, Grecia, Turcia şi România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din Bucureşti. Din 1993 a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din peste 330 de oraşe, peste 60 de capitale şi peste 80 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri de scenă pe artişti lirici de renume mondial, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani.

 

Dan Iordăchescu înainte de spectacol, 1968

Foto: (c) MARIA POSTELNICU / Arhiva istorică AGERPRES


A participat la 31 de festivaluri europene, americane şi sud-est asiatice. A fost preşedinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen - Bratislava 1993-1999, preşedinte al Concursului Internaţional Maria Callas - Salonic - martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaţionale.

De-a lungul impresionantei sale cariere, a câştigat 13 premii în concursuri internaţionale şi naţionale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu a fost singurul cântăreţ de operă şi concert din lume care a câştigat trei mari premii internaţionale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea compozitorului, în 1956, la Berlin Zwickau; Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956; Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariţia marelui compozitor.

 

Împreună cu fiicele sale Cristina Iordăchescu-Iordache şi Irina Iordăchescu, 2003

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


A fost Artist Emerit al României (1963). Între distincţiile primite amintim Meritul Cultural clasa a doua (1964), Meritul Cultural clasa întâi (1968), Ordinul ''Steaua de Aur a României'' în rang de Comandor (2000) şi multe alte distincţii. La 6 aprilie 2005, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ''Babeş-Bolyai'' din Cluj.

Dan Iordăchescu s-a numărat, alături de Radu Beligan, Gheorghe Zamfir, printre laureaţii premiilor Oscar Românesc, decernate la 11 octombrie 2010, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Opera Naţională Bucureşti.

Celebrul bariton a fost aniversat, în 2014, la sărbătorirea vârstei de 84 de ani de viaţă şi 61 de ani de muzică lirică, printr-un concert care a avut loc la Opera Naţională Bucureşti, soliste fiind soprana Irina Iordăchescu şi mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache, fiicele artistului, cu participarea baritonilor Iordache Basilic şi Odin Ciociea.

 


''În linia marilor baritoni români, renumele şi locul lui Dan Iordăchescu au caracter de unicitate absolută: este cel mai complex artist al vocii sale, care a adăugat prestaţiilor pe scena de operă, cele de pe podiumul de concert. Da, repertoriul lui Dan Iordăchescu nu a neglijat niciodată opusurile vocal-simfonice şi mai ales literatura de lied. A cântat peste 1.500 de lieduri în aproape 1.600 de concerte şi recitaluri, în care compoziţiile româneşti au ocupat un loc important. În plus, tot ca element singular, în abordările sale de teatru liric nu s-a rezumat la marile roluri din repertoriul obişnuit italian sau francez, ci a fost un rafinat tălmăcitor al muzicii lui Mozart. Iată de ce locul unic al lui Dan Iordăchescu în galeria baritonilor români, în istoria liricii şi în cultura românească trebuie fixat pornind de la aceste coordonate şi consemnat ca atare'', spunea în deschiderea concertului omagial din 2 iunie 2014, muzicologul Costin Popa, conform site-ului www.daniordachescu.ro.

Pe lângă Cristina şi Irina - reputate soliste de operă, Dan Iordăchescu mai avea o fiică - Raluca Dana, actriţă de film, stabilită în Los Angeles.

Baritonul Dan Iordăchescu a murit la 30 august 2015, la vârsta de 85 de ani. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.