COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Creşterea accelerată a infectărilor cu SARS-CoV-2, intrarea în vigoare a Legii carantinării şi izolării, condamnarea fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, arestarea preventivă a fostului procuror Mircea Negulescu, alegerea episcopului vicar Calinic Botoşăneanul ca arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi confirmarea mai multor cazuri de infectare cu COVID-19 în fotbalul românesc reprezintă o parte dintre evenimentele interne importante ale intervalului 20-24 iulie 2020.

CORONAVIRUS

 

* 24 iulie - Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis că 1.119 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În ultimele 24 de ore, 24 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit, numărul total al deceselor pe teritoriul României ajungând la 2.150. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.864. La ATI sunt internaţi 301 de pacienţi. Pe teritoriul României, 845 de persoane confirmate cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.420 - în izolare instituţionalizată. De asemenea, 6.810 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 39 de persoane.
* 21 iulie - Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cunoscută drept Legea carantinării şi izolării, a intrat în vigoare, începând cu această dată, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
* 21 iulie - Persoanele care sosesc în România din ţările sau zonele de risc epidemiologic ridicat, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), vor fi carantinate, potrivit Hotărârii 36 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prezentată, în cadrul şedinţei de Guvern, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Lista ţărilor sau zonelor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către INSP şi este publicată pe site-ul acestuia.
* 22 iulie - Localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu a intrat în carantină, după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu COVID-19 prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, "riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare", a informat Prefectura Giurgiu. Tot la 22 iulie, localitatea Gornet, judeţul Prahova, este a doua în care a fost instituită carantina zonală, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.


POLITIC

 

* 21 iulie - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European, de la Bruxelles, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică. Şeful statului a adăugat că pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021-2027, Guvernul Orban lucrează de la începutul anului. "În cel mai scurt timp, va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică", a spus Iohannis.
* 23 iulie - Premierul Ludovic Orban a declarat, la Constanţa, că singura dată la care ar putea fi organizate alegerile parlamentare în acest an, cu respectarea tuturor prevederilor constituţionale, este 6 decembrie, dată pe care spune că Parlamentul ar trebui să o ia în considerare. El a precizat că este prematur să se discute despre o eventuală amânare a datei alegerilor locale, chiar dacă în ultimele 48 de ore s-au confirmat peste o mie de cazuri de COVID-19 zilnic, la nivel naţional.


APĂRARE

 

* 23 iulie - Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia de înfiinţare a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE) şi la etapa finală a Exerciţiului cu termen scurt de notificare (ETSN) care au avut loc la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) "Getica" din localitatea braşoveană Cincu. "Acest exerciţiu de astăzi şi predarea drapelului unităţii NATO dovedeşte că pentru România este important să fie parte din NATO ca să fie apărată, dar în acelaşi timp şi cu aceeaşi valenţă este important să oferim securitate aliaţilor şi partenerilor noştri", a spus şeful statului. Preşedintele a amintit că unitatea Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est a fost propusă de România în 2018 şi că ideea a fost agreată imediat de aliaţi.


JUSTIŢIE

 

* 21 iulie - Darius Vâlcov, fost ministru şi primar al municipiului Slatina, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Lui Vâlcov i-a fost interzis dreptul de a fi primar, ca pedeapsă complementară, faptă în legătură cu derularea unor contracte încheiate în perioada 2012-2014 între Primăria Slatina şi mai multe societăţi comerciale, precum şi între Compania de Apă Olt SA şi una dintre firme. Totodată, instanţa a dispus şi confiscarea de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei şi menţine măsurile asiguratorii instituite de DNA.
* 23 iulie - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv ca fostul procuror Mircea Negulescu să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind acuzat că a falsificat probe şi a constrâns şi corupt mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase, în două dosare instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, printre care şi dosarul "Tony Blair". Iniţial, pe 16 iulie 2020, un judecător de la Instanţa supremă a respins cererea Secţiei speciale de arestare preventivă a lui Mircea Negulescu şi l-a plasat pe fostul procuror sub control judiciar.
* 23 iulie - Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul DNA şi a anulat decizia primei instanţe prin care Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, a fost achitat în octombrie 2017 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Curtea de Apel a dispus ca dosarul să se reîntoarcă la Tribunalul Bucureşti, spre rejudecare.


ECONOMIC

 

* 20 iulie - Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat primele zece contracte pentru finanţarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor COVID-19. Contractele semnate, în valoare totală de 205,1 milioane de lei, sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, prin intermediul apelului "Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19" în valoare de 350 milioane de euro. Beneficiarii finanţărilor sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (40,1 milioane de lei), Institutul Clinic Fundeni (24,3 milioane de lei), Spitalul Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova (48,1 milioane de lei), Municipiul Carei (2,3 milioane de lei), Municipiul Bistriţa (870.000 lei), judeţul Giurgiu (4,3 milioane de lei), Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova (13,3 milioane de lei), judeţul Cluj (12,2 milioane de lei), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova (48,2 milioane de lei), Serviciul de Protecţie şi Pază - U.M 0149 Bucureşti (10,2 milioane de lei).
* 23 iulie - Guvernul a aprobat, în şedinţă, schema de garantare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari, a anunţat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului. El a adăugat că numărul estimat al beneficiarilor, care iniţial a fost notificat la Comisia Europeană cu un plafon de garanţii de 8 miliarde de lei şi cu posibilitatea suplimentării, este de 600 de companii, cu o cifră de afaceri de aproximativ 580 de miliarde de lei şi un număr de salariaţi de 1,7 milioane.


CULTE

 

* 21 iulie - Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a anunţat basilica.ro. Decizia a fost luată prin vot secret. Pentru acelaşi post a candidat şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Calinic Botoşăneanul va fi întronizat, la 26 iulie 2020, în noua slujire, în Catedrala din Suceava.


SPORT

 

* 22 iulie - FCSB a cucerit Cupa României la fotbal, după ce a învins-o în finală pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, cu scorul de 1-0 (0-0), pe Stadionul ''Ilie Oană'' din Ploieşti. Unicul gol al partidei a fost reuşit de Dennis Man (65).
* 23 iulie - Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a precizat că a solicitat FRF şi LPF luarea unor măsuri şi aplicarea unor sancţiuni pentru stoparea infectărilor cu coronavirus în fotbalul românesc. El a subliniat însă că Liga I trebuie să se termine pe teren.
* 24 iulie - Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat, pentru AGERPRES, că au fost depistate alte 20 de persoane infectate cu noul coronavirus la clubul CFR Cluj, totalul cazurilor la gruparea ardeleană ajungând în acest moment la 26. De la reluarea campionatului Ligii I la fotbal au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 la angajaţi şi jucători ai cluburilor FC Dinamo, FC Botoşani, CFR Cluj şi Universitatea Craiova, ceea ce a dus la suspendarea unor meciuri şi deschiderea unor anchete epidemiologice de către Direcţiile de Sănătate Publică. De asemenea, în Liga a II-a au fost depistate cazuri pozitive la cluburile Concordia Chiajna, Petrolul Ploieşti şi FC Argeş. În rândul arbitrilor, în lotul pentru primele două eşaloane, au fost depistate patru cazuri, persoanele în cauză fiind oprite de la delegări de Federaţia Română de Fotbal. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)

*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.