COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 17 iulie 1955 a fost inaugurat parcul tematic de distracţii Disneyland din Anaheim, California, al cărui slogan este "Cel mai fericit loc de pe Pământ", potrivit disneyland.disney.go.com. A fost primul parc de distracţii marca "Disney". Totodată, este singurul conceput după planurile lui Walt Disney şi a cărui construcţie a fost supravegheată de cel care i-a dat numele.

Ideea de a construi un parc de distracţii i-a venit lui Walt Disney încă de la jumătatea anilor '30, atunci când obişnuia să viziteze numeroase astfel de locuri destinate divertismentului împreună cu cele două fiice ale sale. Deloc impresionat de oferta acestora, a decis să realizeze o astfel de atracţie turistică în apropierea studiourilor Disney din Burbank. Însă locul respectiv s-a dovedit mic pentru planurile sale. Disney îşi dorea un loc care să transpună în realitate lumea mirifică a filmelor sale, în care personaje, precum Mickey şi Donald, Pluto şi Goofy, să hoinărească nestingherite în căsuţele lor şi pe străzile dintre ele, piraţii să-şi aibă insula lor cu comori ascunse, Tom Sawyer - vaporaşul lui şi Cenuşăreasa - castelul ei.

Drept urmare, în 1953, a cumpărat proprietatea de 65 de hectare din vecinătatea oraşului Anaheim, oraş situat la mai puţin de 30 de minute de Los Angeles, în California.

Construcţia a început la 16 iulie 1954 şi, treptat, jungle tropicale şi castele frumos ornamentate au luat locul vechii plantaţii de portocali. La 27 octombrie, a început şi emisiunea tematică pe canalul ABC, găzduită chiar de Walt Disney şi care transmitea imagini cu stadiul lucrărilor. Niciun alt parc de distracţii nu se mai bucurase vreodată de o astfel de publicitate. După un an de la începutul lucrărilor şi după o investiţie de 17 milioane de dolari, Disneyland a fost inaugurat la 17 iulie 1955.

Deşi se aşteptau la aproximativ 11.000 de persoane, la eveniment au participat peste 30.000 de vizitatori. Festivitatea de deschidere a fost transmisă în direct de către canalul de televiziune ABC, conform abc7.com. La vremea aceea, a fost una dintre cele mai complexe transmisiuni TV, urmărită de aproximativ 90 de milioane de telespectatori.

Parcul de distracţii Disneyland din California a fost gândit de Walt Disney până în cele mai mici amănunte. Era înconjurat de o cale ferată în miniatură, care avea staţia principală chiar la intrare. Odată intrat în acest univers magic, vizitatorul ajungea pe strada principală (Main Street), care reproducea centrul unui orăşel din Vestul Mijlociu, cadrul pe care Disney l-a cunoscut de mic. Toate clădirile, majoritatea din lemn, erau construite temeinic şi respectau până în cele mai mici amănunte elementele vechii arhitecturi americane. Nu erau formate doar din faţadă, ca binecunoscutele decoruri din filme, ci erau funcţionale; toate aveau la parter diferite magazine, restaurante, cofetării, ceainării, mici centre de amuzament. Traficul era asigurat de tramvaie electrice şi de vagoane trase de cai. Fiecare stradă conducea vizitatorul spre noi surprize şi distracţii, toate pline de o atmosferă specifică.

În prezent, parcul Disneyland din Anaheim cuprinde unsprezece zone tematice, majoritatea adăugate de-a lungul anilor, printre care: Main Street USA, Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Tomorrowland, Mickey's Toontown, Critter Country şi New Orleans Square. Începând cu 2019, fanii filmelor "Războiul stelelor" au zona lor dedicată, intitulată "Star Wars: Galaxy's Edge". Simbolul parcului din Anaheim rămâne Castelul Frumoasei Adormite.

La 5 octombrie 1955, a fost deschis şi Hotelul Disneyland, din imediata apropiere a parcului. În prezent are 990 de camere, dintre care unele sunt tematice, precum Big Thunder, Mickey Mouse Penthouse sau Pirates of the Caribbean.

La 8 februarie 2001, tot în zona Disneyland, a fost inaugurat Parcul Disney California Adventure, care îmbină magia filmelor Disney cu aspecte din istoria statului California. Disneyland, împreună cu hotelul şi parcul tematic California alcătuiesc "Disneyland Resort".

Parcul Disneyland a fost închis în luna martie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit https://disneyland.disney.go.com/, resortul se va redeschide la o dată ulterioară, nespecificată.

Parcul de distracţii Disneyland a devenit un fenomen cultural, cu o mare răspândire în întreaga lume, cuprinzând noi parcuri de agrement şi resorturi cu specific tematic pe întregul glob: Walt Disney World Resort din Florida, Disneyland Resort Paris, Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland Resort, Shanghai Disney Resort, dar şi o linie de croazieră, Disney Cruise Line, potrivit aboutdisneyparks.com.

Producătorul, desenatorul şi regizorul Walter Elias ''Walt'' Disney, un adevărat pionier în domeniul filmului de animaţie, s-a născut la 5 decembrie 1901, la Chicago, Illinois. Şi-a petrecut copilăria în Marceline, Missouri, unde a descoperit pasiunea pentru desen. Întors, cu familia, în Chicago, a urmat cursurile Liceului McKinley, unde a excelat la orele de desen şi fotografie. Walt Disney a studiat o perioadă la Kansas City Art Institute, înainte de a încerca să se înroleze voluntar în armată, imediat după intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. A fost refuzat, pentru că nu avea decât 16 ani, dar s-a alăturat Crucii Roşii şi a activat în Franţa, ca şofer de ambulanţă.

În 1919, se angajează la compania de publicitate Kansas City Film, regizând reclame animate şi experimentând diverse tehnici cu camera de filmat. Convins că şi-a descoperit vocaţia, Walt Disney se hotărăşte să îşi deschidă o afacere bazată pe desene animate.

Primul personaj emblematic pentru filmele Disney a apărut în 1928, purtând numele Mickey Mouse. Acesta figura în două scurt-metraje mute, ''Plane Crazy'' şi ''The Gallopin Gaucho''. Pe moment, interesul pentru ele a fost scăzut, dar situaţia avea să se schimbe radical odată cu cel de-al treilea film, "Steamboat Willie". De data aceasta, producţia avea şi coloană sonoră, vocea simpaticului şoricel fiind chiar cea a lui Walt. Succesul a fost unul considerabil, fapt care l-a determinat pe Walt Disney să creeze, în 1929, ''Silly Symphonies'', prilej cu care publicul a făcut cunoştinţă cu Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy şi Pluto. Filmul animat ''Flowers and Trees'' a fost primul produs color, obţinând, de altfel, un premiu Oscar. În 1933, pelicula ''The Three Little Pigs'', însoţită de melodia ''Who's Afraid of the Big Bad Wolf?'', au devenit adevărate hituri în întreaga Americă de Nord, conform http://www.biography.com.

Data de 21 decembrie 1937 este una de referinţă pentru iubitorii desenelor animate, atunci fiind proiectat, în premieră, la Los Angeles, ''Snow White and the Seven Dwarfs''. Pelicula a avut un succes colosal, atât la casa de bilete, cât şi la critici, obţinând nu mai puţin de opt premii Oscar. Au urmat filme precum ''Pinocchio'' (1940), ''Dumbo'' (1941) şi ''Bambi'' (1942), pentru ca anii '50 să însemne lansarea unor noi capodopere marca ''Disney: Treasure Island'' (1950), ''Alice in Wonderland'' (1951), ''Sleeping Beauty'' (1959), ''101 Dalmatians'' (1961). Un proiect deosebit al lui Disney a fost filmul ''Mary Poppins'' (1964), în care scenele de actorie erau amestecate cu secvenţe animate.

Pentru activitatea sa cinematografică, Walt Disney a primit 59 de nominalizări la Oscar, câştigând 22, arată oscars.org. A fost nominalizat de trei ori la Globurile de Aur, fără să câştige vreunul. Din patru nominalizări la Premiile Emmy, a câştigat o dată. Câteva dintre filmele sale sunt păstrate în Registrul Naţional de Film din SUA.

A murit la 15 decembrie 1966, din cauza unui cancer la plămâni. Creatorul lui Mickey Mouse şi al celebrului parc Disneyland a influenţat arta mondială prin imaginaţie, spirit de inovaţie şi optimism. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Disneyland/Facebook

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.