COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În fiecare an, în data de 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Marcată pentru prima oară în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ziua mondială a populaţiei a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale, la 11 iulie 1987, potrivit site-ului Institutului Naţional de Statistică - https://insse.ro.

De la o ediţie la alta, această zi a câştigat popularitate, bucurându-se de sprijin şi de interes din partea organizaţiilor şi a oamenilor din întreaga lume. Organizaţiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizaţiile comunitare şi alte instituţii desfăşoară, cu ocazia acestei zile, diverse activităţi educaţionale: seminarii, sesiuni de informare educaţională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde şi concursuri educative axate pe creşterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

Anul acesta, Ziua mondială a populaţiei se concentrează asupra activităţii neterminate a Conferinţei internaţionale din 1994 privind populaţia şi dezvoltarea. Atunci, 179 de ţări au admis că sănătatea reproductivă şi egalitatea de gen sunt esenţiale pentru realizarea dezvoltării durabile, notează site-ul www.un.org/en/events/populationday.

În 1950, la cinci ani de la fondarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia mondială era de aproximativ 2,6 miliarde de oameni. A ajuns la şase miliarde în 1999. În octombrie 2011, populaţia globală era de şapte miliarde, iar în prezent, pe pământ, sunt 7,7 miliarde de oameni.

61% din populaţia globală trăieşte în Asia (4,7 miliarde), 17% în Africa (1,3 miliarde), 10% în Europa (750 milioane), 8% în America Latină şi Caraibe (650 milioane), iar restul de 5% în America de Nord (370 milioane) şi Oceania (43 milioane). China (1,44 miliarde) şi India (1,39 miliarde) rămân cele două mari ţări, ambele cu peste un miliard de oameni, reprezentând 19% şi 18% din populaţia lumii. În jurul anului 2027, se preconizează că India va depăşi China ca număr de populaţie.

Potrivit estimărilor Diviziei ONU pentru Populaţie, aproximativ 83 de milioane de oameni cresc populaţia lumii în fiecare an. Chiar presupunând că nivelul fertilităţii va continua să scadă, populaţia globală va fi de 8,6 miliarde în 2030, de 9,8 miliarde în 2050 şi de 11,2 miliarde în 2100, conform proiecţiei de variantă medie.

În ceea ce priveşte România, la 1 ianuarie 2020, populaţia după domiciliu a fost de 22.175.000 de persoane, în scădere cu 0,1% faţă de 1 ianuarie 2019, menţionează Institutul Naţional de Statistică. Populaţia urbană şi cea de sex feminin sunt majoritare (56,4%, respectiv 51,2%). Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste depăşind cu peste 507.000 persoane populaţia tânără de 0-14 ani (3.752.000 faţă de 3.245.000 persoane).

Divizia ONU pentru Populaţie colaborează îndeaproape cu agenţiile, fondurile, programele şi organismele sistemului Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populaţia şi pentru continuarea Conferinţei Internaţionale privind Populaţia şi Dezvoltarea. Misiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite, oficiile guvernelor naţionale, birourile ONU, cercetătorii, reprezentanţii mass-media şi publicul se consultă în mod regulat cu Divizia ONU pentru Populaţie privind estimările şi proiecţiile populaţiei, precum şi asupra informaţiilor şi analizelor privind problemele legate de populaţie şi dezvoltare, conform www.un.org.

"Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este modelul lumii pentru un viitor mai bun pentru toţi pe o planetă sănătoasă. De Ziua mondială a Populaţiei, recunoaştem că această misiune este strâns legată de tendinţele demografice, inclusiv creşterea populaţiei, îmbătrânirea, migraţia şi urbanizarea", declară secretarul general al ONU, António Guterres, cu ocazia acestei zile. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto deschidere: Gara din Beijing, China, 18 iunie 2019.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.