COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate
La 30 iunie este marcată Ziua internaţională a asteroidului pentru a atrage atenţia asupra importanţei pentru Terra reprezentate de aceste corpuri cereşti, potrivit www.un.org.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/71/90, în decembrie 2016, prin care a instituit data de 30 iunie drept Ziua internaţională a asteroidului pentru ''a marca anual, la nivel internaţional, aniversarea impactului produs de un corp ceresc în regiunea Tunguska, Siberia, la 30 iunie 1908 şi pentru a creşte conştientizarea publicului în ce priveşte hazardul impactului produs de un asteroid''.
Decizia Adunării Generale a ONU a fost luată în urma propunerii venite de la Asociaţia Exploratorilor Spaţiului, care a fost aprobată de Comitetul privind utilizarea paşnică a spaţiului îndepărtat.
Ziua Asteroidului este marcată oficial de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educarea şi creşterea gradului de conştientizare la nivelul comunităţii internaţionale a rolului asteroizilor în formarea universului, asupra modului în care pot fi valorificate resursele acestor corpuri cereşti în viitor, precum şi în ce priveşte potenţiala explorare a acestora sau despre modalităţile în care poate fi protejată planeta de viitoare coliziuni ale asteroizilor, potrivit https://asteroidday.org.
Pe fondul pandemiei de coronavirus, programe dedicate, în cadrul Asteroid Day LIVE Digital, acestei zile vor fi difuzate online, de la Luxemburg, de Broadcasting Center Europe (BCE). Totodată, un alt furnizor de servicii de televiziune şi cablu - SES, cu sediul tot la Luxemburg, va difuza Asteroid Day TV către milioane de telespectatori din lumea întreagă.
Obiectele din apropierea Terra (NEO, "Near-Earth Object") reprezintă o ameninţare potenţial catastrofică pentru planeta noastră. NEO este un asteroid sau o cometă care trece aproape de orbita Pământului. Potrivit Centrului de Studii privind NEO al Agenţiei Spaţiale Americane, până în prezent au fost descoperite peste 16.000 de asteroizi în apropiere de Terra.
La 15 februarie 2013, o ''minge mare de foc'' (denumită tehnic de specialişti - ''superbolid''), care se deplasa cu o viteză de 18,6 kilometri pe secundă, a intrat în atmosfera Pământului şi s-a dezintegrat în zona de deasupra Celiabinsk (sudul Federaţiei Ruse). Potrivit măsurătorilor NASA, asteroidul dezintegrat deasupra Celiabinsk avea un diametru estimativ de 18 metri şi cântărea aproximativ 11.000 de tone. A avut un impact energetic deosebit, conform www.un.org.
Cei care au avut iniţiativa marcării acestei zile au fost astrofizicianul şi membru al grupului Queen Dr Brian May, astronautul echipajului Apollo 9 Rusty Schweickart, regizorul Grig Richters şi preşedintele Fundaţiei B612 Danica Remy. Demersul lor a fost motivat de dorinţa de educare a publicului privind importanţa asteroizilor în istoria umanităţii, asupra rolului pe care aceste corpuri cereşti îl au pentru sistemul solar din care face parte planeta Pământ. Evenimente majore dedicate marcării acestei zile au avut loc în anii anteriori în Londra, San Francisco, Washington DC, Tanzania, Milano, Rimini, Garching, Santiago de Chile, Rio de Janeiro, dar şi în multe alte locaţii de pe glob.AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.