COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 21 Intre 21:00 si 00:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 20 Intre 20:30 si 21:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Dolj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Liberalii au depus, la 22 iunie 2020, la Parlament cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

"Primul capăt de acuzare este cel referitor la conflictul de interese în care se găseşte doamna Renate Weber - un slujbaş al statului şi al poporului ar trebui să fie care acţionează împotriva poporului şi împotriva statului. Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului, iar al doilea capăt de acuzare în solicitarea noastră de revocare este depăşirea mandatului constituţional prin instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID şi sunt detaliate cele două aspecte. Sesizarea are şi un caracter juridic destul de pronunţat", a spus deputatul PNL Florin Roman, înainte de şedinţa BEx a PNL, la 22 iunie 2020.

În aceeaşi zi, Avocatul Poporului (AP) a precizat că nu comentează solicitarea de revocare din funcţie, aşteptând derularea procedurii parlamentare, potrivit unui comunicat al AP, transmis AGERPRES.

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu scopul de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată (art. 1 şi art. 6 din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului şi art. 58 din Constituţia României).

Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii, conform art. 2 din Legea 35/1997 privind organizarea Avocatului Poporului. Instituţia îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, în limitele stabilite de lege (art. 59 din Constituţie).

Avocatul Poporului este asistat de adjuncţi, specializaţi pe următoarele domenii de activitate: drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale; drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap; apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului; armată, justiţie, poliţie, penitenciare; proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe; prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, prin Mecanismul Naţional de Prevenire (art. 10 din Legea 35/1997).

Unul dintre adjuncţii Avocatului Poporului este Avocatul Copilului, care acţionează în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţinând încurajând respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, potrivit legislaţiei în vigoare (art. 12 din Legea 35/1997).

Procedura de numire în funcţie a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Poate fi numit Avocat al Poporului orice cetăţean român care îndeplineşte condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională (art. 6 din Legea 35/1997).

Propunerile de candidaţi se fac de către birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la recomandarea grupurilor parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului.

Candidaţii sunt audiaţi de comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat, iar în vederea audierii, fiecare candidat va depune actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor pentru a fi numit Avocat al Poporului. De asemenea, candidaţii vor fi prezenţi la dezbateri. Este numit Avocat al Poporului candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi ale deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului (art. 7 şi art. 8 din Legea nr. 35/1997).

Încetarea mandatului Avocatului Poporului

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile - constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului (art. 9, alin. 2). AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.