

COD GALBEN: 09-05-2025 ora 10 Intre 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 09-05-2025 ora 16 Intre 16:55 si 20:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...55 km/h. in Județul Tulcea , Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților;
Academia Canadiană de Arte a fost fondată în 1880 de Societatea Artiştilor din Ontario, în colaborare cu Asociaţia de Artă din Montreal, cu sprijinul guvernatorului general, marchizul de Lorne, şi al soţiei lui, prinţesa Louise (membru al familiei regale britanice, al şaselea copil al reginei Victoria a Regatului Unit şi a prinţului Albert de Saxa-Coburg şi Gotha). 25 de artişti - pictori, sculptori şi arhitecţi ai Canadei - au fost aleşi şi au devenit membrii academicieni iar 50 de artişti au devenit membri asociaţi. În prezent, Academia are peste 730 de membri care lucrează în peste 30 de discipline artistice în domeniul artelor vizuale şi proiectare.
La 22 iunie 1880, Academia Canadiană de Arte a primit permisiunea reginei Victoria pentru a folosi calificativul "regal", numindu-se Academia Regală Canadiană de Arte (Royal Canadian Academy of Arts). Guvernatorul general al Canadei (1878-1883), Sir John Douglas Sutherland Campbell, marchiz de Lorne, a fost primul său patron, potrivit www.thecanadianencyclopedia.ca, iar doi ani mai târziu, în 17 mai 1882, statutul oficial al Academiei a fost stabilit printr-un act al Parlamentului.
Prezidată la început de pictorul Lucius O'Brien, Academia a considerat că este important să încurajeze artele vizuale şi să stabilească standarde estetice care să se apropie de cele ale altor ţări, recunoscând totodată nevoia de a marca autenticitatea artei canadiene. Membrii fondatori au dorit să promoveze artele vizuale din Canada prin înfiinţarea expoziţiilor anuale cu juriu, înfiinţarea primelor cursuri cu expunerea de modele şi crearea unei colecţii naţionale de opere de artă, potrivit rca-arc.ca/fr/who-we-are.
La 6 martie 1880, marchizul de Lorne, guvernatorul general al Canadei, a deschis prima expoziţie a Academiei Canadiene de Arte la hotelul Clarendon din Ottawa. În acelaşi timp, a înfiinţat Galeria Naţională a Canadei şi colecţia de opere de artă a acesteia. Aceste evenimente au coincis cu prima adunare generală anuală a Academiei, în cadrul căreia au fost aleşi membrii primului său consiliu de administraţie. Până în 1976, fiecare membru al Academiei trebuia să doneze guvernului una dintre lucrările sale (numită piesă de primire); lucrările rezultate au constituit nucleul colecţiei de artă canadiană a muzeului. Lucrarea "Sunrise on the Saguenay" a artistului Lucius O'Brien a fost una dintre primele lucrări prezentate muzeului în 1880. Academia a organizat anual expoziţii cu juriu, timp de 91 de ani, de fiecare dată în alt oraş.
Aceste expoziţii au fost concepute pentru a informa publicul larg despre calitatea şi varietatea artei canadiene şi pentru a introduce artiştii emergenţi în comunitate. La 140 de ani de la crearea Academiei, Muzeul adăposteşte peste 75.000 de opere de artă, precum şi vasta colecţie de bibliotecă şi arhive.
Deoarece puţine instituţii ofereau cursuri de artă la acea vreme, Academia a început să predea cursuri cu modele în mai multe oraşe canadiene, la început în Ottawa, apoi în Montreal şi Toronto, iar mai târziu în Hamilton, Winnipeg şi Halifax. Aceste cursuri erau susţinute de un membru al Academiei şi ofereau o oportunitate specială de a desena modele nud. De asemenea, Academia a oferit cursuri de desen tehnic şi a încurajat dialogul pe teme de estetică.
Odată cu apariţia şcolilor profesionale de artă, Academia şi-a întrerupt cursurile cu modele. De asemenea, a încetat să mai organizeze expoziţii anuale cu juriu atunci când au fost deschise galerii comerciale şi de artă publică în care artişti profesionişti îşi puteau expune lucrările.
Academia Regală Canadiană de Arte este considerată cea mai veche asociaţie naţională de artişti profesionişti din Canada. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: Royal Canadian Academy of the Arts/facebook.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.