COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională Yoga este sărbătorită, în fiecare an, la 21 iunie - ziua solstiţiului de vară, scopul fiind acela de a creşte interesul la nivel global faţă de această practică străveche cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, mentală şi spirituală a întregii populaţii.

Data de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională Yoga, la 11 decembrie 2014, în urma adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluţiei 69/131. În acelaşi an, la 27 septembrie, premierul indian Narendra Modi înainta propunerea privind instituirea acestei zile, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

Premierul indian sublinia faptul că "yoga este un dar nepreţuit al străvechilor tradiţii ale Indiei. Reprezintă unitatea dintre minte şi trup, gândire şi acţiune, cumpătare şi abundenţă, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării. Nu este vorba despre exerciţiu, ci despre descoperirea sentimentului de unitate cu sinele, lumea şi natura", potrivit www.un.org.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat, de asemenea, statele membre să-şi ajute cetăţenii să reducă inactivitatea fizică, ce se numără printre primele zece cauze de deces la nivel mondial şi este un factor principal de risc pentru bolile care nu sunt transmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer şi diabet.

Ziua internaţională Yoga a fost sărbătorită pentru prima dată în 2015, când şcoli de Yoga, atât din India, cât şi din întreaga lume au organizat o serie de programe speciale pentru marcarea acestei zile. Şi în România, începând din 2015, această zi a fost marcată prin diverse activităţi, organizate în mai multe oraşe din ţară.

În acest an, în contextul pandemiei de COVID-19, Ziua internaţională Yoga se va celebra pe platformele digital media şi nu vor avea loc adunările obişnuite cu mulţi oameni, a declarat guvernul indian la 6 iunie 2020, notează www.hindustantimes.com.

Oamenii din întreaga lume care se pot alătura acestei celebrări globale online o vor face începând cu ora 7 dimineaţa a zilei de 21 iunie. "Anul acesta, evenimentul va evidenţia utilitatea yoga pentru fiecare persoană, pentru a dezvolta imunitatea în vederea combaterii pandemiei globale şi pentru a consolida comunitatea în gestionarea unora dintre aspectele semnificative ale acestei crize", declara Vinay Sahasrabuddhe, preşedintele Consiliului indian pentru Relaţii Culturale (ICCR).

Tema zilei, prin prisma aceleiaşi crize sanitare, se intitulează "Yoga at Home and Yoga with Family". În 2019, tema a fost "Climate Action" şi a fost celebrată la sediul ONU, la 20 iunie, prin evenimentul "Yoga with Gurus", organizat de Misiunea Permanentă a Indiei la ONU şi Departamentul ONU al comunicaţiilor globale, urmat la 21 iunie, de o masă rotundă, notează www.un.org. În anii trecuţi temele au fost: "Yoga pentru Pace" (2018), "Yoga pentru Sănătate" (2017), "Connect the Youth" (2016), "Yoga For Harmony And Peace" (2015).

Misiunea Permanentă a Indiei la Organizaţia Naţiunilor Unite face invitaţia de a celebra online, la 19 iunie 2020, Ziua internaţională Yoga, între orele 15.00-16.30, EST, un eveniment ce va putea fi urmărit pe canalul UN WebTV.

Yoga este un grup de practici sau discipline fizice, mentale şi spirituale avându-şi originile în India antică. Cuvântul "yoga" derivă din sanscrită şi înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte şi spirit sau conştiinţă. Astăzi, yoga este practicată în forme variate în întreaga lume şi promovează atât sănătatea fizică, cât şi pe cea mentală. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto din deschidere: O femeie din Africa de Sud ia parte la o lecţie online de yoga, în Cape Town. Guvernul Africii de Sud a instituit din aprilie 2020, pe o perioadă de 21 de zile, măsura închiderii totale a activităţii, ca acţiune de oprire a noului coronavirus ce provoacă boala COVID-19.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.