COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 07:25 si 09:00 se va semnala Local ceață ce determină vizibilitate redusă, sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona joasă a județului Satu Mare , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 5 iunie este sărbătorită Ziua limbii turce.

Limba turcă este membră a ramurii oguze a familiei limbilor turcice şi cea mai vorbită dintre acestea, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, dlmca.ase.ro. Oguza, limba-mamă a turcei moderne, a fost adusă în Anatolia din Asia Centrală în secolul al XI-lea, de turcii selgiuci. S-a dezvoltat în turcă osmană şi cuprindea multe împrumuturi de origine arabă şi persană. Turca a fost scrisă într-o versiune a alfabetului arab până în 1928, când Mustafa Kemal Atatürk, în cadrul demersurilor sale de modernizare a Turciei, a emis un decret care înlocuia alfabetul arab cu o versiune a alfabetului latin, folosită în prezent, cu scopul de a crea o legătură mai strânsă între scriere şi vorbire.

Iniţiatorul acestui demers legislativ a fost deputatul minorităţilor naţionale Ibram Iusein, care a evidenţiat, în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro, că desemnarea acestei zile ca sărbătoare a limbii turce ar constitui un prilej de a face cunoscute "valorile care animă minoritatea turcă, tradiţiile şi obiceiurile turce".

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 5 aprilie 2016 şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 18 octombrie 2016, iar Legea nr. 223/2016 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 16 noiembrie 2016 şi prevede ca, anual, cu prilejul acestei zile, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii turce, precum şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba turcă, să se organizeze manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Totodată, Societăţile Române de Radiodifuziune şi de Televiziune pot transmite, cu acest prilej, emisiuni ori aspecte de la aceste manifestări. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, editor: Doina Lecea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

*Explicatie foto: Cea de-a 13-a editie a Marsului Primaverii, prilejuit de Ziua Tineretului si Sportului, eveniment organizat de Ambasada Turciei la Bucuresti

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.