Comisia Europeană a avansat un evantai de măsuri în domenii comunitare diverse, Banca Centrală Europeană se aşteaptă ca zona euro să sufere o recesiune profundă anul acesta, iar Curtea Europeană de Conturi a atras atenţia, în cadrul unui raport, că măsurile de utilizare durabilă a terenurilor Politicii Agricole Comune nu au permis stoparea declinului biodiversităţii. Acestea sunt câteva dintre temele care au vizat activitatea unor instituţii comunitare în perioada 1-5 iunie 2020.
Comisia Europeană
Executivul comunitar a publicat, la 2 iunie 2020, o evaluare iniţială a impactului, precum şi un anunţ referitor privind lansarea unei consultări publice deschise prin care invită părţile interesate să îşi exprime opinia cu privire la necesitatea instituirii unui eventual nou instrument în domeniul concurenţei, care ar permite soluţionarea problemelor structurale în materie de concurenţă în timp util şi cu eficacitate, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Părţile interesate îşi pot prezenta opiniile cu privire la evaluarea iniţială a impactului până la 30 iunie 2020 şi pot răspunde la consultarea publică deschisă până la 8 septembrie 2020.
Comisia Europeană a propus un buget de 118,2 miliarde de euro pentru acţiuni externe în cadrul pachetului revizuit privind noul Cadru Financiar Multianual (CFM), suplimentat cu o sumă de 15,5 miliarde de euro pentru a-şi sprijini partenerii în eforturile de redresare după pandemia de COVID-19, conform unui comunicat din 2 iunie 2020 al Reprezentanţei CE în România. Din actualul buget al UE este prevăzută o altă sumă de 1 miliard de euro pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), pentru un răspuns imediat la criză, totalul fondurilor suplimentare fiind de 16,5 miliarde de euro.
Executivul Uniunii Europene a revizuit în creştere bugetul alocat Politicii Agricole Comune (PAC) în noua sa propunere privind bugetul multianual al UE pentru perioada 2021 - 2027, potrivit AFP. Noua propunere a Comisiei permite "sprijinirea fermierilor ca garanţi ai securităţii alimentare şi implementarea Pactului Ecologic în sectorul agricol", a dat asigurări, la 2 iunie, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a declarat că agricultura va primi în fiecare an cu 2% mai multe fonduri faţă de nivelul din 2020. Proiectul de buget pentru 2021-2027 al Uniunii Europene, cunoscut sub denumirea de cadru financiar multianual, este în valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de euro, iar aproximativ o treime reprezintă alocarea pentru Politica Agricolă Comună.
Comisia Europeană a publicat, la 2 iunie 2020, o foaie de parcurs pentru evaluarea legislaţiei UE privind utilizarea durabilă a pesticidelor şi o evaluare iniţială a impactului în vederea posibilei revizuiri a acestei legislaţii, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Această iniţiativă este una dintre acţiunile ambiţioase privind pesticidele anunţate de Strategia "De la fermă la consumator" şi răspunde angajamentului asumat prin Pactul verde european de a reduce utilizarea şi riscul pesticidelor chimice.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lansat, la 4 iunie 2020, un apel la ridicarea până la sfârşitul lunii iunie a tuturor restricţiilor şi controalelor la frontierele interne ale UE introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, potrivit AFP. "Ne aflăm foarte aproape de o situaţie în care va trebui să ridicăm toate restricţiile şi controalele la frontierele interne", a declarat Ylva Johansson.
Executivul comunitar a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, conform unui document consultat de Reuters, la 5 iunie 2020, parte a eforturilor de a împiedica firmele din China să preia companii europene din diverse sectoare. Supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe în octombrie, iar Comisia Europeană propune extinderea controlului la noile proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. Documentul, care ar urma să fie adoptat până în data de 15 iunie dacă statele din blocul comunitar ajung la un acord, marchează primul pas al eforturilor UE de a rezista la concurenţa firmelor de stat din China.
Curtea Europeană de Conturi
Măsurile de "înverzire" (utilizare durabilă a terenurilor) ale Politicii Agricole Comune (PAC) nu au permis stoparea declinului biodiversităţii, consideră Curtea Europeană de Conturi, într-un raport critic publicat la 5 iunie 2020, conform AFP. Documentul scoate în evidenţă, în special, ineficienţa constrângerilor de mediu impuse prin ajutoarele directe ale PAC, punctând că exigenţele nu li se aplică tuturor agricultorilor şi că amenzile sunt prea scăzute. Raportul dă ca exemplu alegerea diversificării în locul rotaţiei culturilor, al culturilor intermediare sau al culturilor care fixează azotul. Auditorii mai notează că, în condiţiile în care nu a fost stabilit niciun indicator, "se dovedeşte dificil să fie măsurate progresele realizate şi performanţa acţiunilor finanţate de UE".
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă ca zona euro să sufere o recesiune profundă anul acesta, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), pierderile urmând să fie recuperate doar parţial în 2021, conform DPA şi Reuters. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a descris, la 4 iunie 2020, că în ceea ce priveşte scenariul de referinţă, PIB-ul zonei euro ar urma să se contracte cu 8,7% în 2020 şi apoi să urce cu 5,2% în 2021 şi cu 3,3% în 2022, avertizând că riscurile ar putea compromite aceste estimări.
BCE a revizuit prognoza de inflaţie în zona euro. În mai, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,1%, de la 0,3% luna precedentă, arată estimarea publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat), după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) aproape a oprit activitatea economică, iar preţul petrolului a scăzut semnificativ.
Eurostat
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de sumele alocate anual pentru prestaţiile familiale, 104 euro pe cap de locuitor în 2017, în condiţiile în care media în UE a fost de 675 de euro şi chiar şi Bulgaria a alocat 130 de euro, arată datele publicate, la 1 iunie, de Eurostat. Comparativ, sumele alocate anual pentru prestaţiile familiale în Luxemburg au fost de 3.100 de euro pe cap de locuitor. Urmează Danemarca (1.700 euro), Suedia (1.400 euro), Germania (1.300 euro) şi Finlanda (1.200 euro). Doar în trei state membre prestaţiile familiale anuale sunt mai mici de 200 de euro pe cap de locuitor: România (104 euro), Bulgaria (130 euro) şi Lituania (180 euro).
România s-a situat, în anul 2018, pe locul al şaselea în topul statelor membre UE cu cele mai mari vânzări de pesticide, după primii patru producători agricoli din Uniune (Franţa, Spania, Italia, Germania) şi Polonia, conform datelor publicate, la 3 iunie 2020, de Eurostat. În perioada 2011-2018, vânzările de pesticide în UE au rămas stabile la 360 milioane de kilograme pe an. Împreună, Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt responsabile pentru două treimi din vânzările anuale de pesticide în UE, în frunte fiind Franţa cu peste 80 milioane de milioane de kilograme în 2018. Comparativ, în România, în anul 2018 vânzările de pesticide s-au situat la aproximativ 11 milioane de kilograme pe an.
Preţurile producţiei industriale în zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna aprilie, în condiţiile în care economia a fost paralizată în cea de a doua lună de carantină împotriva pandemiei de coronavirus, dar cu toate acestea şomajul a crescut foarte puţin, contrazicând cele mai pesimiste prognoze, conform datelor publicate, la 3 iunie 2020, de Eurostat, potrivit Reuters. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna martie 2020, o scădere de 1,9% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 2% în zona euro. Statele membre unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cele mai semnificative scăderi, de la o lună la alta, sunt: Lituania (minus 3,6%), Italia (minus 3,4%) şi Spania (minus 3%). În România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,6% în luna aprilie, după un declin de 1,1% în luna martie.
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă de 11,1% în luna aprilie 2020 comparativ cu luna martie, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o contracţie record de 11,7%, arată datele publicate, la 4 iunie 2020, de Eurostat, conform Reuters. Cu o singură excepţie, Franţa, vânzările cu amănuntul au scăzut, de la o lună la alta, în toate statele membre UE pentru care există date disponibile, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Malta (minus 25,1%) şi România (minus 22,3%). AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | may 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |