COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Prima transmisiune a postului de televiziune Cable News Network (CNN), primul canal destinat în exclusivitate ştirilor din întreaga lume, a avut loc la 1 iunie 1980.

Cable News Network a fost primul post de televiziune specializat în transmiterea de ştiri 24 de ore pe zi. Fondat în urmă cu patru decenii de către mogulul media Ted Turner, care l-a denumit atunci ''Postul de ştiri al Americii'' (''America's news channel''), CNN şi-a stabilit reputaţia de ''Cel mai de încredere nume în ştiri'' din lume, nota un document publicat în 1996 în secţiunea Business Reference Services a Congresului American pe pagina https://www.loc.gov.

Inventarea radioului şi a televiziunii participase la accelerarea şi extinderea implicării cetăţenilor în viaţa politică a naţiunilor. Totuşi, un mare inconvenient nu putea fi depăşit: transmisia programelor era limitată de posibilităţile tehnice ale staţiilor de radio şi de televiziune. Soluţia salvatoare a fost găsită chiar de proprietarul reţelei de radio-televiziune din Atlanta, Ted Turner, care a avut ideea să folosească sateliţii plasaţi pe orbita planetei pentru retransmiterea programelor.

În iunie 1980, proiectul lui Turner intra pe o piaţă a ştirilor de televiziune dominată de trei posturi: CBS, NBC şi ABC. Marea noutate pe care CNN o aducea era aceea că ştirea urma să fie în centrul atenţiei, nu prezentatorul. Transmisiunea inaugurală pe postul tv a fost o alocuţiune susţinută chiar de Ted Turner.

 



Primele birouri locale de ştiri ale televiziunii au fost în Washington DC, New York, Los Angeles, Dallas, Chicago şi San Francisco, pe lângă biroul central din Atlanta.

Folosirea sateliţilor pentru a transmite CNN către operatorii de cablu din întreaga ţară a însemnat că Turner putea ajunge la clienţii americani fără să fie nevoit să construiască o reţea convenţională de afilieri locale care să retransmită programele. Din nefericire pentru Turner, doar o parte de 20% dintre locuinţele americane cu acces la televiziune putea recepţiona televiziune prin cablu, iar noul său canal de ştiri ajungea la doar 1,7 milioane de utilizatori casnici - o cifră mult sub nivelul minim necesar pentru a atinge profit - amintea lucrarea ''International Relations: The Key Concepts'' (Martin Griffiths, Terry O'Callaghan, 2002).

Dar la mijlocul anilor '80, datorită creşterii acoperirii reţelelor de cablu în locuinţe, numărul utilizatorilor casnici cu acces la CNN a ajuns la 33 de milioane, adică 40% din totalul locuinţelor americane cu acces la televiziune. Aceste cifre erau vitale pentru succesul economic al CNN pentru că o audienţă mai mare însemna venituri mai mari din reclame. În 1985, combinarea semnalelor interne ale CNN şi Headline News - un alt post condus de Ted Turner - şi plasarea lor pe un satelit internaţional au dus la crearea CNN International, mai notează sursa citată. Astfel, utilizarea sateliţilor pentru retransmisia programelor şi înfiinţarea CNN i-au adus lui Turner un succes extraordinar, în ciuda previziunilor pesimiste ale concurenţilor şi ale Wall Street-ului.

În programul postului, ''Moneyline'' a avut premiera în 1980 şi a fost principala emisiune financiară de pe post timp de 20 de ani. Dezbaterea pe teme politice ''Evans and Novak'', care a debutat tot în 1980, avându-i ca gazde pe Rowland Evans şi Robert Novak, a devenit una dintre cele mai urmărite emisiuni de tip talk-show ale postului. În 1982, canalul de ştiri a lansat dezbaterea politică ''Crossfire'', care aborda probleme politice din puncte de vedere opuse, fiind găzduită de liberalul Tom Braden şi conservatorul Pat Buchanan.

Momentul care a impus CNN ca post TV de referinţă a fost războiul din Golf, de la începutul anilor '90.

 


 

În prezent, reţeaua de ştiri CNN pătrunde în casele a sute de milioane de oameni de pe întreg globul, fiind cea mai extinsă dintre toate reţelele de televiziune. CNN reuşeşte să capteze atenţia tuturor cu informaţiile cele mai proaspete din zonele de conflict existente în lume, dar şi cu informaţii politice, sportive sau de divertisment.

De multe ori, în cazul unor conflicte armate cu participare americană, CNN s-a bucurat de exclusivitate din partea Guvernului SUA în transmiterea informaţiilor de pe teatrul de operaţiuni, iar ştirile difuzate de reporterii de pe front au fost preluate de staţiile de radio şi de televiziune de pe întreaga planetă. CNN a fost primul post de televiziune care a transmis informaţii referitoare la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Inovaţiile aduse de Ted Turner în domeniul mass-media au provocat o transformare radicală a fenomenului jurnalistic şi au condus la instaurarea a două tendinţe în presă care pot fi remarcate şi astăzi. În primul rând, utilizarea sateliţilor pentru retransmiterea programelor de radio şi de televiziune a permis accesul instituţiilor de profil la un public global, iar în al doilea rând, exemplul CNN a condus la apariţia a tot mai multe posturi specializate.

La 30 august 1995, a fost lansat serviciul digital al CNN, accesibil la adresa www.cnn.com.

 


Printre personalităţile emblematice ale postului se numără Christiane Amanpour (coordonator al serviciului internaţional de ştiri - Chief International Anchor - şi realizatoarea interviurilor Amanpour), Larry King (realizator al cunoscutei emisiuni "Larry King Live", între 1985 şi 2010), Wolf Blitzer (realizator de emisiuni până în 2005), Anderson Cooper (realizator al emisiunii de ştiri ''Anderson Cooper 360°''), Richard Quest (realizator al mai multor emisiuni, printre care ''Quest Means Business'').

CNN este difuzat în SUA şi Canada, la nivel mondial prin CNN International şi online prin platforma CNNGo. Site-ul https://edition.cnn.com publică materiale în variantele US, International, Arabic şi Espanol.

''Cele 26 de birouri internaţionale şi centrele de producţie din Londra, Hong Kong şi Mexico City sunt în centrul a ceea ce înseamnă CNN şi ce va fi în viitor. Corespondenţii noştri şi echipele de producţie lucrează în câteva din cele mai periculoase şi neospitaliere locuri de pe pământ, iar dedicarea şi curajul lor se bazează pe milioane de oameni zilnic'', evidenţia Chris Cramer, Managing Director CNN International, în materialele speciale dedicate aniversării a 25 de ani, publicate pe http://edition.cnn.com/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.