Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

România a participat la numeroase misiuni de menţinere a păcii în cadrul mandatului Naţiunilor Unite, fiind unul dintre obiectivele asumate permanent de statul român în relaţia cu Organizaţia Naţiunilor Unite.

Prima misiune cu participare românească sub mandat ONU a fost Misiunea de observare a Naţiunilor Unite din Irak-Kuweit - UNIKOM, care a debutat în aprilie 1991, la scurt timp de la campania de eliberare a statului kuweitian. România a participat iniţial cu 10 ofiţeri, potrivit volumului ''România în Consiliul de Securitate'' (Agenţia Naţională de Presă Rompres, Bucureşti, 2004) şi portalului www.mae.ro.

A urmat misiunea din Somalia - UNOSOM II la care statul român a contribuit cu un spital de campanie şi 236 de militari, în perioada iunie 1993-octombrie 1994.

O altă misiune la care statul român a participat a fost cea din Angola, desfăşurată în perioada mai 1995-iunie 1997, denumită UNAVEM III cu un batalion de infanterie format din peste 750 de militari, un detaşament de poliţie militară, un spital de campanie cu 110 persoane implicate din care 45 erau personal medical. În perioada iunie 1997-august 1999, în Angola, au fost desfăşuraţi militari români care au îndeplinit diferite misiuni de protecţie şi securitate a personalului angajat al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

O altă componentă a implicării României în cadrul misiunilor sub mandat ONU a fost reprezentată de participarea structurilor de poliţie şi jandarmerie în diferite operaţiuni de menţinere a păcii. Astfel, o primă implicare s-a desfăşurat la nivelul Forţei Internaţionale de Poliţie din cadrul Misiunii Naţiunilor Unite în Bosnia şi Herţegovina din iunie 1998 şi în cadrul Forţei de poliţie pentru Misiunea Administraţiei Interimare a ONU în provincia Kosovo, începând cu iunie 1999.

Participarea României în cadrul misiunilor ONU s-a desfăşurat şi prin implicarea ofiţerilor de legătură şi la alte misiuni internaţionale ale ONU, precum Misiunea Naţiunilor Unite de Observare în RD Congo, în 1999.

România a participat cu personal militar şi civil la numeroase misiuni internaţionale de menţinere a păcii şi în alte zone complicate de pe mapamond din punct de vedere a păcii şi securităţii, precum Etiopia-Eritreea, Coasta de Fildeş, Timorul Oriental şi Afganistan.

Potrivit datelor centralizate la 1 august 2019 de Ministerul Român al Afacerilor Externe, România participa în cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii cu un total de 61 de militari, poliţişti şi jandarmi, aflându-se astfel pe locul 74 din 122 de state contributoare. Este vorba despre participarea la misiuni în Haiti, Republica Centrafricană, Mali, RD Congo, Cipru, Kosovo, Sudanul de Sud, India şi Pakistan, conform datelor centralizate de Ministerul român al Afacerilor Externe, indică mae.ro. Totodată, România participă şi cu 24 de ofiţeri de protecţie apropiată în misiuni ONU din Darfur şi din Libia, indică mae.ro.

Cea mai înaltă funcţie deţinută de un român în structurile militare de menţinere a păcii în cadrul sistemului ONU a fost deţinută de colonelul Claudiu Bibiriţă care a ocupat timp de un an de zile (decembrie 2016-decembrie 2017) funcţia de Consilier militar senior (şef al unităţii de consilieri militari) al Misiunii de Asistenţă a ONU din Afganistan - UNAMA. Deţinerea acestei prestigioase funcţii a încununat şi recunoaşterea celor 25 de ani de participare neîntreruptă a României la operaţiile ONU de menţinere a păcii.

Acţiunile României în cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii au solidificat credibilitatea statului român în ce priveşte potenţialul pe care îl poate furniza în acest tip de angajamente internaţionale. Totodată, a fost reconfirmată capacitatea statului român de participant activ la procesul de menţinere a păcii şi securităţii pe plan internaţional şi de contributor de securitate.AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.