COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Africii este celebrată anual, la 25 mai, pentru a marca realizările înregistrate de Uniunea Africană (numită, în trecut, Organizaţia Unităţii Africane) în lupta împotriva colonialismului şi apartheidului de la înfiinţarea sa, la 25 mai 1963, potrivit site-ului Uniunii Africane, www.au.int.

Istoria Zilei Africii este legată de crearea Organizaţiei Unităţii Africane. Această organizaţie a apărut ca urmare a procesului de decolonizare a continentului african, după cel de-Al Doilea Război Mondial, conform South African History Online, www.sahistory.org.za.

Prima ţară subsahariană care şi-a obţinut independenţa a fost Ghana, la 6 martie 1957. În aprilie 1958, Ghana a iniţiat prima Conferinţă a Statelor Africane Independente, sub conducerea lui Kwame Nkrumah. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai Ghanei, Etiopiei, Sudanului, Liberiei, Libiei, Marocului şi Tunisiei. În cadrul conferinţei, s-a decis sărbătorirea Zilei Eliberării Africii la 15 Aprilie.

Din 1959 până în 1963, Ziua Eliberării Africii a fost sărbătorită atât în Etiopia, Africa de Sud, Ghana, cât şi de către comunităţile de africani din Marea Britanie, China, Uniunea Sovietică sau Statele Unite. Deoarece multe state africane au reuşit să îşi câştige independenţa, lideri ai 32 de naţiuni de pe continent s-au întâlnit în ziua de 25 mai 1963 la Addis Abeba, pentru a fonda Organizaţia Unităţii Africane, potrivit www.sahistory.org.za.

Organizaţia a stabilit să aibă o adunare anuală formată din şefi de stat, un consiliu de miniştri, un secretariat general şi o comisie de mediere, conciliere şi arbitraj. De asemenea, fondatorii au stabilit să schimbe data marcării Zilei Eliberării Africii de la 15 aprilie la 25 mai. După 38 de ani, numele organizaţiei a fost schimbat în Uniunea Africană, la 25 mai 2001, potrivit site-ului menţionat. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.