COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 22-05-2025 ora 20 Intre 20:15 si 21:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Mureş; COD GALBEN: 22-05-2025 ora 20 Intre 20:10 si 21:10 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie, grindină. in Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor. Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS a stabilit această dată în 1982, care a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO, potrivit www.icomos.org.

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor este dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, reprezentând totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. De asemenea, sunt arătate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa. Totodată, reprezintă o oportunitate pentru toate Comitetele Naţionale ICOMOS din întreaga lume de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi. Comitetele ICOMOS sunt încurajate să invite comunităţile locale să participe activ la această sărbătoare.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

ICOMOS propune, în fiecare an, o temă pentru manifestările şi activităţile ce urmează a fi organizate cu prilejul Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor.

În acest an, mai mult ca oricând, tema "Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility" este importantă, fiind expresia unităţii noastre globale în faţa crizei mondiale de sănătate în curs de desfăşurare. În 2020, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor invită participanţii să exploreze ideea de împărtăşire pusă într-o legătură cu cultura, patrimoniul şi responsabilitatea.

Având în vedere pandemia de COVID-19 şi măsurile de izolare luate în diferite ţări din întreaga lume, ICOMOS încurajează sărbătorirea Zilei Internaţionale a monumentelor şi a siturilor, în conformitate cu instrucţiunile autorităţilor locale şi naţionale, pentru a asigura siguranţa participanţilor. În acest sens, ICOMOS recomandă ca posibile activităţi: conferinţe şi mese rotunde organizate online, lecturi online, seminarii, prezentări de afişe, interviuri transmise în direct, comunicate de presă, vizite la proprietăţi de patrimoniu, campanii în social-media, etc.

Tema din acest an reflectă contextul global al patrimoniului ca parte a identităţii culturale într-un moment de schimbare rapidă a populaţiei, al unui conflict şi incertitudine ecologică. Tema identifică faptul că patrimoniul - indiferent dacă este reprezentat de locuri, peisaje, practici sau colecţii - este conectat frecvent şi pus în valoare de grupuri şi comunităţi multiple şi diverse. Tema, în esenţa ei, este preocupată de relaţiile dintre culturi sau grupuri culturale şi responsabilitatea lor colectivă pentru grija şi protejarea însuşirilor, semnificaţiilor şi valorilor semnificative ale patrimoniului.

"Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility" este, de asemenea, tema generală a celei de-a 20-a Adunări Generale a ICOMOS şi a Simpozionului Ştiinţific (GA2020) care se va desfăşura la Sydney, Australia, în perioada 1-10 octombrie 2020.

În 2019, tema Zilei internaţionale a monumentelor şi a siturilor a fost ''Peisaje rurale'' (''Rural Landscapes'') iar în 2018 - "Patrimoniul pentru generaţii", prin care ICOMOS a dorit să marcheze, în primul rând, transferul de cunoştinţe între generaţiile de specialişti, un pas important în dezvoltarea culturală, şi în al doilea rând, implicarea tinerilor specialişti, care îşi vor asuma rolul de lider în organizarea de evenimente pentru atragerea unor noi membri, abordând utilizarea creativă a reţelelor sociale. Anul 2018 a fost, totodată, Anul european al Patrimoniului cultural şi s-a desfăşurat sub titlul "Moştenirea noastră: acolo unde trecutul întâlneşte viitorul", potrivit https://europa.eu/cultural-heritage/. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto: Situl arheologic Sanctuarul Marilor Zei (Hieron ton Megalon Theon) din oraşul Samothraki, Grecia, 2018.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.