COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 14 Intre 14:35 si 15:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Arad, Județul Bihor;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

112 este numărul unic pentru apeluri de urgenţă disponibil la nivelul întregii ţări, care este gratuit şi care poate fi apelat din toate reţelele de telefonie fixă sau mobilă. Cetăţenii României aflaţi în situaţii de urgenţă pot suna la 112, non stop, pentru a solicita asistenţa serviciilor specializate de intervenţie (ambulanţă, SMURD, poliţie, pompieri, jandarmi), informează site-ul https://www.sts.ro/.

La 17 aprilie 2005 a intrat oficial în funcţiune Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112, instituit prin Ordinul nr. 112 din 13 aprilie 2005 al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

În conţinutul Ordinului se arată că se introduce în România numărul 112 ca număr unic pentru apeluri de urgenţă în reţelele publice de telefonie, iar sistemul se dă în funcţiune începând cu data de 17 aprilie 2005, ora 00.00.

Resursele de comunicaţii aparţinând operatorilor reţelelor publice de telefonie fixă şi mobilă şi utilizate exclusiv pentru serviciul de urgenţă 112 se pun gratuit la dispoziţia operatorului Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, se mai precizează în Ordinul 112/2005.

Pentru punerea în aplicare a sistemului, din 2005 până în prezent, au mai fost adoptate şi alte acte normative complementare: Legea nr.160/2008 privind aprobarea OUG. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă sau Legea nr.132/2015 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Aceste acte normative prevăd în plus înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a SNUAU sub autoritatea Guvernului României; desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca administrator al SNUAU, obligativitatea funcţionării permanente a sistemului 112, potrivit https://www.sts.ro//.

Furnizarea Serviciului 112 către cetăţeni se realizează prin centre unice pentru apeluri de urgenţă, dispecerate de urgenţă şi dispecerate integrate de urgenţă, organizate la nivel de reşedinţă de judeţ, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiilor şi oraşelor sau acolo unde este necesar. Pe teritoriul României există un centru unic pentru apelurile de urgenţă la nivelul Bucureşti-Ilfov şi 40 centre unice pentru apeluri de urgenţă judeţene (câte unul în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ).

Serviciul 112 primeşte şi înregistrează automat apelurile de urgenţă comunicate prin telefon, radio, dispozitive automate de anunţare, semnalizare, alarmare ori prin alte mijloace, confirmând şi localizând, pe cât posibil, apelurile primite. În urma analizei naturii apelurilor, SNUAU direcţionează apelurile de urgenţă către dispeceratele de urgenţă ale agenţiilor specializate de intervenţie precum şi la autorităţile competente: ambulanţă, SMURD, poliţie, pompieri, jandarmi.

Serviciul 112 recomandă ca, atunci când se apelează 112 din greşeală, să nu fie închis apelul, ci persoana care sună să rămână pe fir şi să informeze operatorul că nu are o urgenţă şi că a apelat din greşeală.

SNUAU mai precizează că adresa incidentului este una dintre cele mai importante informaţii pe care trebuie să o furnizeze persoanele atunci când sună la 112.

O situaţie de urgenţă reprezintă orice situaţie în care este ameninţată viaţa, proprietatea şi/sau mediul, fiind necesară asistenţa imediată a poliţiei, pompierilor, ambulanţei şi/sau jandarmilor. Apelarea 112 se impune, potrivit site-ului https://www.sts.ro//, ori de câte ori persoanele se află într-o situaţie de urgenţă sau dacă există motive pentru a crede că cineva se află într-o astfel de situaţie.

Cel mai important lucru într-o situaţie de urgenţă este apelarea 112 cât de repede posibil, astfel încât persoanele implicate să primească ajutor fără întârziere, mai recomandă Serviciul 112. Dacă persoanele nu sunt sigure că situaţia în care se află sau la care sunt martore reprezintă o situaţie de urgenţă, recomandarea din partea Serviciului este de a suna totuşi la 112, iar operatorii vor evalua situaţia.

Printre eventualele exemple de situaţii de urgenţă se numără: accidente rutiere, la metrou, feroviare, de aviaţie, navale; accidente montane; accidente determinate de factori de mediu; alunecări de teren; avarii sau accidente industriale; explozii, incendii; cutremure; fulgeraţi/trăsniţi, prăbuşiri utilaje - construcţii - arbori; persoană inconştientă; persoane conştiente căzute în locuri publice; probleme respiratorii severe; febră, leşin; conflicte şi agresiuni fizice; omor/pruncucidere; rele tratamente aplicate minorilor; furturi, distrugeri de bunuri; evadare; tentativă de suicid; tulburarea liniştii şi ordinii publice; transport ilegal masă lemnoasă etc.

Potrivit unei statistici oferite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru anul 2019, operatorii 112 din centrele de preluare a apelurilor de urgenţă au răspuns în acest an la un număr de 11.301.881 apeluri. Circa jumătate din numărul total de apeluri preluate nu reprezintă urgenţe de competenţa Serviciului 112, ci solicitări de informaţii diverse, apeluri efectuate din greşeală, farse şi apeluri injurioase. De asemenea, 64% dintre urgenţele anunţate la 112 în 2019 au reprezentat cazuri medicale, mai informează site-ul https://www.sts.ro//. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.