Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În fiecare an, la 2 aprilie este marcată Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

Astfel, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi mondială de sensibilizare faţă de autism ("World Autism Awareness Day") pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii, potrivit site-ului www.un.org. Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.

În 2020, tema Zilei mondiale de sensibilizare faţă de autism este ''The Transition to Adulthood'', prin aceasta dorindu-se atragerea atenţiei asupra aspectelor care privesc tranziţia la vârsta adultă a celor cu autism, cum ar fi, spre exemplu, accesul la învăţământul postliceal şi la angajare, precum şi o viaţă independentă, după cum se menţionează pe site-ul https://www.un.org.

A deveni adult presupune de regulă a deveni un participant deplin şi egal la viaţa socială, economică şi politică a unei comunităţi. Cu toate acestea, trecerea la vârsta adultă rămâne o provocare semnificativă pentru persoanele cu autism din cauza lipsei de oportunităţi şi sprijin dedicat acestei etape a vieţii lor, se arată pe https://www.un.org. Cu prilejul Zilei mondiale de sensibilizare faţă de autism se atrage astfel atenţia asupra necesităţii unor programe inovatoare menite să-i sprijine pe tinerii cu autism în parcurgerea tranziţiei la vârsta adultă.

De-a lungul timpului, Naţiunile Unite au sărbătorit diversitatea şi au promovat drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi. În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăţi incluzive, care să se preocupe de toţi, ca şi pentru garantarea faptului că toţi copiii şi adulţii cu autism vor putea duce o viaţă împlinită.

În România a fost lansată, la 20 februarie 2019, la Bucureşti, reţeaua de ONG-uri "RO TSA", menită să elaboreze noi soluţii pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Asociaţia Help Autism din România a organizat, la 6 noiembrie 2019, o conferinţă în cadrul proiectului "Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA", proiect SIPOCA finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă. Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitară între specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare şi abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii cu tulburări din spectrul autist şi părinţii lor, au afirmat cu acest prilej reprezentanţii Asociaţiei Help Autism.

Conform statisticilor INSP, numărul cazurilor noi diagnosticate cu TSA şi înregistrate în cabinetele medicilor de familie a crescut de la an la an, de la 361 de cazuri în 2008 la 1.147 în 2017. Potrivit acestei statistici, peste 40% dintre cazurile noi identificate anual sunt copii ce provin din mediul rural fără acces la serviciile de abilitare/reabilitare din oraşele mari. În evidenţele DGASPC-urilor din ţară au fost identificaţi (martie 2019) un număr de 11.241 de copii cu TSA, dintre care 11.214 copii cu TSA încadraţi în grad de handicap. Dintre cei 11.241 de copii, 2.856 sunt de gen feminin şi 8.385 de gen masculin.

Autism Voice, unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, care susţine de peste 12 ani cauza copiilor cu autism, a lansat, începând din 18 martie 2020, un program de utilitate publică pentru familiile cu copii cu autism din ţară - Autism Voice Line, după cum informa un comunicat de presă din 19 martie 2020. Prin acest program ce se va desfăşura on-line, prin Skype, părinţii care au copii cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale pot beneficia de consiliere psihologică în această perioadă de izolare impusă de prezenţa virusului COVID - 19. Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociaţie specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuţilor, iar astăzi este singura instituţie din România care oferă cursuri de formare continuă acreditate de către BACB (Behavior Analyst Certification Board), se menţionează în comunicatul amintit. Autism Voice dispune de două centre de terapie unde 400 de copii cu tulburări comportamentale de spectru autist sunt ajutaţi să se recupereze prin terapia ABA. Potrivit aceleiaşi surse, la nivelul întregii ţări sunt peste 40.000 de copii (diagnosticaţi) cu TSA sau tulburări comportamentale. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Explicaţie foto: Conferinţa de lansare a RO - TSA, reţea de ONG-uri şi instituţii publice în sprijinul copiilor cu tulburări de spectru autist (Bucuresti, 20 februarie 2019)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.