

Piesa de teatru "Omul cu mârţoaga", scrisă de George Ciprian (el însuşi actor talentat în epoca aceea), a fost publicată în 1927 şi în acelaşi an a avut premiera la Bucureşti şi la Cluj - la 7 octombrie 1927, la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu George Calboreanu în rolul principal (Chirică); la 12 mai 1957, la Teatrul Naţional Cluj, cu Dorel Urlăţeanu în rolul lui Chirică.
Piesa a avut un mare succes în România, dar şi în străinătate, fiind jucată la Berlin (1929), Praga (1930) şi Berna (1932). A fost jucată şi la Théâtre des Mathurins din Paris, la 16 iulie 1937.
Personajul principal, Chirică, este funcţionar public (arhivar) şi iubeşte animalele, având o slăbiciune pentru cai. Datorită pasiunii sale, cumpără un cal de curse, mârţoaga Faraon al V-lea, care ajungea mereu pe ultimul loc la linia de sosire. În pofida părerilor familiei şi a altor cunoscuţi, Chirică are încredere în calul său şi refuză să-l dea, chiar dacă întreţinerea lui costă.
"Deşi are o slujbă ştearsă şi o duce greu (veşnic dator cu chiria), Chirică încearcă să iasă din această condiţie apăsătoare cumpărând (cu bani împrumutaţi!) un cal de curse, pe Faraon al V-lea, o gloabă care stârnea mereu hazul galeriei, fiindcă sosea mereu ultima la potou. Varlam este prietenul devotat al lui Chirică, dar şi rezoneurul acestei piese. El confirmă, prin replica sa, esenţa lui Chirică: 'El este plămădit după altă reţetă, are oasele fără măduvă, ca păsările.' Din aceeaşi 'tabără' a oamenilor devotaţi, face parte şi Fira, o femeie simplă. În 'tabăra' adversă, a celor care nu înţeleg sau măcar nu acceptă visul lui Chirică, sunt soţia acestuia, Ana, Nichita, directorul şcolii, şi ceilalţi. Rivalul lui Chirică, Nichita, o seduce pe Ana, determinând-o să-şi părăsească casa şi copiii", scrie site-ul agenda.liternet.ro.
În stagiunea 1956-1957, piesa a fost jucată la Teatrul din Oradea, în regia lui Ion Dinescu. Din distribuţia spectacolului amintim actorii: Dorel Urlăţeanu, Mişu Vladimir, Zaharia Volbea, Lulu Popescu, Doina Urlăţeanu, Constantin Simionescu, Radu Reisel, Aurel Decu, Ioan Pater, Grig Schiţcu, Valentin Avrigeanu, Septimiu Pop, Jean Săndulescu, Şerban Bogdan, Gheorghe Vîlceanu şi alţii.
"Construită după tiparele unui basm, piesa 'Omul cu mârţoaga' beneficiază de o structură mitică, ascunsă în cadrele vieţii cotidiene. Modestul arhivar Chirică vede în mersul lucrurilor o ordine ascunsă şi aşteaptă evenimentul ce va transforma lumea din jurul său. Intuiţia sa profundă se îndreaptă spre calul de curse Faraon al V-lea, considerat de toată lumea 'regele gloabelor'. Din acest motiv, Chirică ajunge ţinta batjocurii generale, este concediat şi părăsit de soţia sa, Ana, care fuge cu Nichita, unul din prietenii din copilărie ai arhivarului. Ca un Don Quijote modern, Chirică crede cu tărie în idealul său, dovedindu-se chiar un pasionat al absolutului ce vrea totul sau nimic: 'Nene, ori-ori'. Mersul evenimentelor aduce o răsturnare totală de situaţie, în care omul şi mârţoaga sunt legaţi de acelaşi destin: Faraon al V-lea devine marele câştigător al unei curse importante şi atitudinea întregului oraş faţă de Chirică se modifică radical: batjocoritul devine un iluminat, aproape un sfânt. Uluirea se transformă în neînţelegere: 'Cine eşti tu? Ce fel de om eşti dumneata dacă vezi ceea ce noi nu putem vedea?'. Ion Vartic consideră că "prin transformările şi iluminările sufleteşti pe care le revelă scenic, comedia 'Omul cu mârţoaga' intră în zona teatrului expresionist, conţinând, însă, şi accente premonitorii ale viitorului teatru al absurdului", scrie site-ul https://www.teatrulreginamaria.ro.
Sursa foto: teatrulreginamaria.ro
În 1964, a fost înregistrată varianta de teatru radiofonic, în regia lui Mihai Pascal, cu actorii: Octavian Cotescu, Marcel Anghelescu, Septimiu Sever, Dana Comnea, Nineta Gusti, Florin Scărlătescu, George Măruţă, Nicu Dimitriu, Alexandru Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Trestian, Aurel Cioranu.
Teatrul Naţional Bucureşti a reluat spectacolul cu piesa "Omul cu mârţoaga" în 2011, premiera fiind la 19 noiembrie iar regia fiind semnată de Anca Bradu. Spectacolul s-a jucat până în 2015.
"Amestec de satiră, idealism şi gravitate, în care eroul, un modest arhivar, este mistuit de pasiunea pentru cai şi în mod special de cel mai jalnic dintre toţi, 'Omul cu mârţoaga' este o poveste cu tâlc despre câştigarea unor pariuri pe care nimeni nu le vede posibile datorită perseverenţei şi credinţei neclintite într-un ideal anume. 'Să crezi cu fanatism în visul tău!', strigă peste ani personajul lui G. Ciprian, ca un Don Quijote de secol trecut. Astăzi, într-o lume care nu mai crede în miracole, dar are atâta nevoie de ele, eroul lui G. Ciprian e simbolul umanităţii umilite, însă învingătoare prin forţa unui destin exemplar. O întâlnire plină de farmec şi culoare, cu lumea de ieri dar şi cu cea de azi, divizată mereu în oameni de bună şi de rea credinţă, în vizionari şi farisei, cu felurite chipuri şi multe măşti, în care poate că nu haina-l face pe om, dar cu siguranţă banul îi aduce o neaşteptată faimă", scrie site-ul tnb.ro.
Distribuţia spectacolului de la Naţionalul bucureştean i-a cuprins pe actorii Daniel Badale, Ioan Andrei Ionescu, Gavril Pătru, Monica Davidescu, Raluca Petra, Marius Bodochi, Tomi Cristin, Vitalie Bichir, Mihai Verbiţchi, Bogdan Muşatescu, Amalia Ciolan, Ion Ionuţ Ciocia, Andrei Finţi, Magdalena Cernat.
Piesa a fost pusă în scenă şi la Teatrul din Ploieşti, în regia lui Dan Tudor, avându-i în distribuţie pe: Dan Tudor, Marius Bodochi, Alina Chivulescu, Dragoş Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Orodel Olaru, Andrei Duban.
"Povestea piesei este pe cât de simplă, pe atât de amuzantă. Arhivarul Chirică este un împătimit al curselor de cai. Această pasiune îl face să cumpere o mârţoagă şi să piardă în urma pariurilor făcute nu numai banii dar şi încrederea propriei soţii şi a tuturor celor de care, într-un fel sau altul, depinde soarta sa şi a copiilor săi. O comedie clasică românească, un amestec de satiră, idealism şi gravitate", scrie site-ul www.teatruploiesti.ro.
În 2019, Teatrul din Arad a montat piesa în regia lui Laurian Oniga, avându-i în distribuţie pe actorii Marian Parfeni, Robert Pavicsits, Ştefan Statnic, Alina Vasiljević, Roxana Sabău, Liliana Balica, Oltea Blaga, Adriana Ghiniţă, Oana Kun, Dorina Darie Peter, Mariana Tofan, Carmen Butariu, Bianca Florescu, Luca Madoş, Radu Mihai.
"Chirică are o ocupaţie ştearsă - e arhivar. Îşi vede de slujbă, dar o duce greu: proprietăreasa îl ameninţă cu evacuarea fiindcă rămâne veşnic dator cu chiria, soţia îi reproşează existenţa strâmtorată la care a condamnat-o. Aşa că, eroul nostru caută şi găseşte la un moment dat, o soluţie pe care o consideră salvatoare: încasând nişte bani daţi cu împrumut, el cumpără un cal de curse, pe Faraon al V-lea, o gloabă care stârneşte hazul tuturor fiindcă ajunge mereu ultima în orice cursă. 'Soluţia' găsită de Chirică se dovedeşte a fi un eşec: nevasta îl părăseşte, iar el devine subiect de batjocoră pentru toată lumea. Toate, până într-o zi, când se întâmplă... minunea", scrie pe site-ul teatrulclasic.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.