Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Dezbaterea din Parlamentul European (PE) privind bugetul pe termen lung al UE (2021-2027), rezoluţia PE cu privire la acordul de asociere al Regatului Unit cu UE, avertismentele adresate de către CE mai multor state cu privire la poluare, spălarea banilor sau exploatarea forestieră ilegală, adoptarea de către Consiliul UE de concluzii referitoare la noul virus COVID-19, previziunile economice de iarnă ale CE etc sunt o parte dintre cele mai importante evenimente ale activităţii instituţiilor europene în intervalul 10-14 februarie 2020.

Comisia Europeană (CE)
* Comisia Europeană a trimis României, la 12 februarie, o scrisoare prin care a îndemnat acest stat să pună capăt exploatării forestiere ilegale, prin punerea în aplicare în mod corespunzător a Regulamentului UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. Potrivit CE, autorităţile naţionale din România nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare, informează site-ul https://ec.europa.eu/.

* La 12 februarie, Comisia a transmis României, Greciei şi Maltei scrisori prin care îndeamnă aceste ţări să-şi adopte primele programe naţionale de control al poluării atmosferice şi să le comunice Comisiei, în conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici. Directiva prevede că statele membre sunt obligate să pună în aplicare programele lor respective, pentru a-şi limita emisiile anuale. Directiva urmăreşte atingerea unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze efecte negative sau riscuri pentru sănătatea umană şi pentru mediu. Statele membre ar fi trebuit să transmită Comisiei primele lor programe naţionale de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019.

* Comisia a îndemnat opt state membre (Cipru, Ungaria, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania), printr-o scrisoare trimisă la 12 februarie, să transpună cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor, atrăgând atenţia că lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE.

* Comisia Europeană a publicat, la 13 februarie, previziunile economice din iarna anului 2020. Potrivit acestora, se estimează că economia europeană va continua să urmeze o traiectorie de creştere constantă şi moderată. Conform previziunilor, creşterea produsului intern brut (PIB) al zonei euro va rămâne stabilă la valoarea de 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE, în ansamblu, se estimează o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5%, în 2019. Previziunea vizând inflaţia în UE în 2020 creşte cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 1,5%. Previziunea pentru 2021 la acelaşi indicator rămâne neschimbată, situându-se la valoarea de 1,6%, mai arată datele Comisiei de pe site-ul https://ec.europa.eu/.

* Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, în dezbaterea din PE de pe marginea bugetului pe termen lung al UE, din 13 februarie, că Uniunea trebuie să găsească un echilibru corect între priorităţile vechi şi cele noi. "Dacă nu este convenit niciun buget în curând, atunci anul viitor nu vom putea finanţa lupta împotriva schimbărilor climatice, nu vom putea sprijini cercetarea şi inovarea şi nici politicile noastre de coeziune", a adăugat von der Leyen.

Consiliul Uniunii Europene
* La 13 februarie, Consiliul Ocuparea Forţei de Muncă - Politică Socială - Sănătate şi Consumatori (Sănătate) s-a reunit într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia a adoptat concluzii referitoare la COVID-19, salutând răspunsul eficient al UE la ameninţarea reprezentată de o potenţială declanşare a unei pandemii, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

Parlamentul European (PE)
* Numele noilor deputaţi europeni ale căror mandate au început la 1 februarie, precum şi ale foştilor eurodeputaţi din Regatul Unit - care şi-au pierdut mandatul odată cu ieşirea ţării din Uniunea Europeană - au fost citite, la 10 februarie, în sesiunea plenară a PE de la Strasbourg. De la 1 februarie, PE are 705 locuri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) înainte de retragerea Regatului Unit din blocul comunitar, la 31 ianuarie 2020, scrie site-ul https://www.europarl.europa.eu/.

* În Cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, din 13 februarie, a avut loc o dezbatere consacrată Cadrului financiar multianual 2021-2027 (CFM). Majoritatea deputaţilor au susţinut că o finanţare suficientă este esenţială pentru realizarea unor ambiţii comune, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, transformarea digitală şi ecologică şi consecinţele sociale ale acestora, şi sprijinirea în continuare a regiunilor şi oraşelor, fermierilor, tinerilor, cercetătorilor sau antreprenorilor. Implementarea Pactului ecologic cu un buget redus, de exemplu, ar însemna reducerea programelor UE de succes în altă parte a bugetului, au subliniat deputaţii, potrivit https://www.europarl.europa.eu/.
Din punct de vedere formal, negocierile privind CFM au început la 2 mai 2018, când Comisia Europeană a prezentat propunerea sa privind bugetul pe termen lung al UE. În perioada mai 2018-iunie 2019, au avut loc numeroase dezbateri la nivelul Consiliului UE şi al Consiliului European pe marginea bugetului UE pe termen lung. La 5 decembrie 2019, preşedinţia finlandeză a UE a publicat un cadru de negociere în care a propus un nivel global de 1.087 miliarde de euro, reprezentând 1,07% din venitul naţional brut al UE27. La rândul ei, Comisia Europeană a venit cu propunerea de alocare a 1,1% din venitul naţional brut pentru bugetul multianual, în timp ce Parlamentul European a propus alocarea a 1,3% din acest venit.

* La 13 februarie, PE a adoptat o rezoluţie prin care îşi exprimă îngrijorarea că multe dintre provocările identificate prin Declaraţia şi platforma de acţiune de la Beijing în urmă cu 25 de ani sunt încă relevante. Concret, europarlamentarii solicită Consiliului să acţioneze pentru a combate criza egalităţii de gen şi a tuturor măsurilor care subminează drepturile femeilor. Declaraţia de la Beijing a fost adoptată de ONU în 1995, pentru a promova un set de principii privind egalitatea bărbaţilor şi a femeilor, scrie https://www.europarl.europa.eu/.

* PE a adoptat, la 13 februarie, o rezoluţie prin care solicită garantarea condiţiilor echitabile de concurenţă prin angajamente solide şi o "aliniere dinamică" a normelor între UE şi Regatul Unit. Parlamentul solicită ca acordul de asociere cu Regatul Unit să fie bazat pe trei piloni principali: parteneriat economic, parteneriat în domeniul afacerilor externe şi aspecte sectoriale specifice. O ţară care nu este membră a UE nu poate beneficia de aceleaşi drepturi ca un stat membru, iar integritatea pieţei unice şi a uniunii vamale trebuie păstrată permanent, mai consideră eurodeputaţii. Rezoluţia a fost adoptată în contextul în care Comisia Europeană a prezentat, la 3 februarie, o serie de proiecte cadru de negociere, notează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM)
* Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a emis un avertisment dur, la 10 februarie 2020, în legătură cu înmulţirea inundaţiilor, a secetelor şi a incendiilor de pădure de-a lungul continentului în următoarele decenii, evidenţiind nevoia ca ţările să se adapteze la această situaţie, potrivit site-ului https://www.eea.europa.eu/. Potrivit datelor furnizate de AEM, instituţia Uniunii Europene însărcinată cu livrarea de informaţii independente privind mediul, regiunile de coastă vor fi mult mai puternic ameninţate de creşterea nivelurilor apei (Veneţia, Napoli, Barcelona şi Nantes). În interiorul continentului, ploile puternice vor produce mai multe inundaţii. Majoritatea zonelor din Europa riscă să se confrunte cu o înmulţire de până la 35% a căderilor de apă toamna şi iarna, conform datelor agenţiei. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Simona Aruştei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.