Actriţa de teatru şi film Ioana Bulcă s-a născut la 7 ianuarie 1936, în Podari, judeţul Dolj. Şi-a petrecut copilăria la Sibiu şi a absolvit Liceul teoretic din acelaşi oraş.
În perioada în care era studentă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC), la 18 ani şi jumătate, fiind în anul I, se prezintă la un casting pentru "Moara cu noroc" după romanul lui Ion Slavici, este descoperită de regizorul Victor Iliu, care afirmă când o vede "Asta-i Ana lui Slavici!" şi nimeni nu mai dă nici o probă (CineMagia-www.cinemagia.ro).
A absolvit IATC, clasa profesor Ion Finteşteanu, asistent Sanda Manu, în 1957. După absolvire a jucat timp de doi ani pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în piese precum ''Gâlcevile din Chioggia" de Carlo Goldoni, regia Dinu Cernescu ş.a.
La Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a jucat începând din anul 1960, este distribuită de-a lungul anilor în zeci de piese: ''Tartuffe" de Moliére, regia Ion Finteşteanu (1960), ''Anna Karenina" de Lev Nikolaevici Tolstoi, regia Moni Ghelerter (1961), ''Cercul de cretă caucazian" de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu (1962), ''Eminescu" de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu (1964), ''Zece zile care au speriat lumea" de Reed John, regia Mihai Dimiu (1967), ''Idiotul" de F.M. Dostoievski, regia Alexandru Finţi (1969), ''Al patrulea anotimp" de Horia Lovinescu, regia Mihai Berechet (1969), ''Apus de soare" de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, regia Marietta Sadova (1973), ''Richard al III-lea" de William Shakespeare, regia Horea Popescu (1976), ''Gaiţele" de Al. Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), ''D-ale carnavalului" de I.L.Caragiale, regia Sanda Manu (1984), ''Bădăranii" de Carlo Goldoni, regia Victor Moldovan (1988), ''Troienele" (''Trilogia antică''), regia Andrei Şerban (1990), ''Vrăjitoarele din Salem" de Arthur Miller, regia Felix Alexa (1991), ''Roberto Zucco" de Bernard Marie-Koltes, regia Felix Alexa (1995), ''Femeile savante" de Moliére, regia Lucian Giurchescu (1997), ''Aşteptând la Arlechin" de Noel Coward, regia Ion Cojar (2007) ş.a., după cum se arată pe site-ul Teatrului Naţional din Bucureşti, www.tnb.ro. Cu ''Trilogia antică" participă la Festivalurile de la Sao Paolo, Edinburgh, Paris, Milano, Salzburg.
Ioana Bulcă a jucat, de asemenea, în numeroase filme. Prima sa apariţie pe marele ecran a fost cu rolul Ana în filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în care a jucat alături de artişti celebri precum Geo Barton, Constantin Codrescu, Colea Răutu şi care i-a adus consacrarea.
Între filmele în care a jucat se regăsesc ''Portretul unui necunoscut'' (r. Gheorghe Turcu,1960), ''Zodia Fecioarei'' (r. Manole Marcus, 1966), ''Fantomele se grăbesc'' (r. Cristu Polucsis, 1966), ''Răutăciosul adolescent'' (r. Gheorghe Vitanidis, 1969), ''Mihai Viteazul'' (r. Sergiu Nicolaescu,1970), ''Ciprian Porumbescu'' (r. Gheorghe Vitanidis, 1972), ''Astă seară dansăm în familie'' (r. Geo Saizescu, 1972), ''Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte'' (r. Sergiu Nicolaescu, 1972), ''Muşchetarul român'' (r. Gheorghe Vitanidis, 1975), ''Burebista'' (r. Gheorghe Vitanidis,1980), ''Întoarcere la dragostea dintâi'' (r. Mircea Mureşan, 1981), ''Şantaj'' (r. Geo Saizescu, 1982), ''Lovind o pasăre de pradă'' (r. Iosif Demian, 1983) ş.a., conform volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). Se remarcă, de asemenea, cu rolul Aristizza Romanescu în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007).
Activitatea sa teatrală şi cinematografică a fost răsplătită cu numeroase premii şi medalii: Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină acordat de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), în 1971, pentru rolul Doamna Stanca din filmul ''Mihai Viteazul"; Medalia ''Centenarul Cinematografului Românesc 1896-1996" pentru contribuţia la progresul cinematografiei naţionale, acordată de UCIN; Medalia de aur, în 2000, a Centrului Naţional al Cinematografiei pentru rolul Doamna Stanca, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la Unirea din 1600; Artistă de onoare a filmului românesc pentru contribuţia la gloria artei şi culturii naţionale, conferit de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2001; Premiul de excelenţă pentru contribuţia deosebită la afirmarea filmului românesc conferit de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2002; Medalia aniversară (1963-2008) a Uniunii Cineaştilor din România ''pentru merite în cinematografia naţională"; Diploma de Onoare a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L.Caragiale" Bucureşti, la împlinirea a 50 de ani de la absolvirea IATC (2007); Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul ''Transilvania International Film Festival" de la Sibiu, în 2007; Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film B-EST, în 2008; Premiul Gopo pentru ''cea mai bună actriţă a anului 2008", pentru rolul Aristizza Romanescu din filmul ''Restul e tăcere", în 2009.
În 2004, preşedintele României îi conferă Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler.
Ioana Bulcă este membru fondator al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER). (surse: CineMagia-www.cinemagia.ro; https://www.tnb.ro/) AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu, Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.