COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ion G. Duca, om politic, ziarist şi publicist, preşedinte al PNL (28 dec. 1927-29 dec.1930) şi preşedinte al Consiliului de Miniştri (14 nov.-29 dec. 1933), s-a născut la 20 decembrie 1879, la Bucureşti, notează lucrarea ''Enciclopedia şefilor de stat şi de guvern ai Românei'' (Editura Meronia, 2011).

Fiu al inginerului Gheorghe I. Duca (cu studii la Paris), director al Şcolii de Poduri şi Şosele şi director general (1888-1898) al Căilor Ferate Române şi inginer-inspector al lucrărilor portului din Constanţa, şi al Luciei Ghica.

Absolvent al Facultăţii de Drept din Paris (1890) şi doctor în drept şi ştiinţe politice (1902) al aceleiaşi facultăţi, cu teza: ''Les societes cooperatives en Roumanie''.

A fost colaborator la cotidianul ''Universul'' (nov. 1899 - dec. 1914) şi la revista ''Viaţa românească'' (1906-1913), în paginile cărora a publicat articole consacrate vieţii politice internaţionale. Membru al Comitetului director al ziarului liberal "Viitorul" (apărut, la Bucureşti, în noiembrie 1907) şi al revistei "Democraţia" (editată la Bucureşti, din aprilie 1913), publicaţie teoretică şi social-politică a cercului de studii al Partidului Naţional-Liberal. A mai colaborat, în anii 1911-1912, la "Revista Democraţiei Române" (editor George Diamandi), iar în anii Primului Război Mondial la "L'Independance Roumaine" şi la ziarul "Mişcarea", organ al Partidului Naţional-Liberal pentru Moldova.

După revenirea în ţară, a intrat în magistratură, fiind numit ajutor de judecător (20 decembrie 1902) la ocolul Râmnicu Vâlcea, unde a funcţionat până în martie 1903, când a fost desemnat subdirector, apoi director al Casei centrale a Cooperaţiei şi subdirector general al Creditului agricol şi al Casei Centrale a Băncilor Populare.

În 1907 a devenit membru al Partidului Naţional-Liberal. A fost ales deputat al Colegiului II Fălciu, în urma alegerilor parlamentare din mai 1907, remarcându-se în cadrul dezbaterilor, mai ales în problema modificării Legii învoielilor agricole, potrivit volumului ''Dicţionar biografic de istorie a României'' (Editura Meronia, 2008).

 


Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO


La 28 decembrie 1930 a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal, în urma decesului liderului formaţiunii Vintilă I.C. Brătianu. A dus o politică echilibrată, în vederea câştigării electoratului, dar şi de compromis faţă de regele Carol al II-lea, acceptând schimbarea constituţională, în vederea normalizării relaţiilor între acesta şi PNL. În iunie 1933, a întreprins un turneu în Occident căutând sprijin diplomatic, în eventualitatea preluării puterii. A publicat la 3 octombrie 1933, Programul de guvernare al Partidului Naţional-Liberal, în care se regăseau, între altele, o serie de idei: întărirea autorităţii de stat şi a prestigiului Parlamentului, combaterea energică a curentelor de extrema dreaptă, cât şi de extrema stângă, simplificarea aparatului administrativ, desfiinţarea instituţiilor şi regiilor inutile, reducerea impozitelor la nivelul posibilităţilor de plată a contribuabililor, stimularea producţiei şi susţinerea raţională a preţurilor produselor etc, potrivit lucrărilor ''Enciclopedia şefilor de stat şi de guvern ai Românei'' (Editura Meronia, 2011) şi ''Istoria românilor în timpul celor patru regi (1866-1947). Carol al II-lea'' (vol. III, Editura Enciclopedică, 2004).

A deţinut portofoliul mai multor ministere în guvernele Ion I.C. Brătianu şi Vintilă I.C. Brătianu: ministru al Instrucţiunii şi Cultelor (4 ian. 1914-11 dec.1916; 11 dec. 1916-26 ian.1918; 29 nov.-12 dec. 1918), al Agriculturii şi Domeniilor (12 dec. 1918-12 sept. 1919), al Afacerilor Străine (19 ian. 1922-27 mart. 1926) şi al Internelor (22 iun.-24 nov. 1927; 24 nov. 1927-3 nov.1928).

Aflat în fruntea Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor, a avut o serie de iniţiative menite să contribuie la consolidarea învăţământului, prin sporirea numărului şcolilor primare la sate, a şcolilor normale şi semineriale la oraşe, înfiinţarea de şcoli de adulţi în cazărmi etc. În calitatea sa de membru al guvernului I.I.C. Brătianu, a participat la Consiliul de Coroană din 21 iulie 1914, de la Sinaia, care a hotărât (cu excepţia lui P.P.Carp) menţinerea neutralităţii armate a României, precum şi la Consiliul de Coroană (14 august 1916), care a decis intrarea României în război alături de Antantă.

S-a implicat, ca ministru al Agriculturii şi Domeniilor, în pregătirea expunerii de motive a decretelor-lege de reglementare a raporturilor provinciilor istorice unite cu Vechiul Regat, precum şi în elaborarea decretelor-lege referitoare la exproprierea proprietăţii rurale pentru cauză de utilitate naţională, la determinarea pământului cultivabil supus exproprierii şi a condiţiunilor acestei exproprieri etc.

 


Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO


Din poziţia de şef al diplomaţiei române în guvernul I.I.C. Brătianu, I.G. Duca a desfăşurat o politică externă dinamică, menită să contribuie la integrarea noii realităţi statale româneşti în noua ordine democratică şi liberală a Europei, prin consolidarea sistemelor de alianţe internaţionale, în special a Micii Înţelegeri. Între realizările sale se mai înscriu: semnarea la Praga a Convenţiei militare tripartite a Micii Înţelegeri, care stabilea obligaţiile militare reciproce în cazul unui atac ungar etc. (14 septembrie 1923); participarea României la întrunirile şi conferinţele internaţionale, mai ales la cele care vizau în mod expres interesele naţionale, precum semnarea, la Roma, de către guvernul român a 14 convenţii din totalul de 46, privind chestiunile rezultate ca urmare a dezmembrării Imperiului Austro-Ungar; semnarea la 18 aprilie 1922, alături de alte state, a unei note adresată Germaniei, prin care se protesta împotriva încheierii Tratatului sovieto-german de la Rapallo (16 aprilie 1922), care încălca prevederile Tratatului de pace de la Versailles; semnarea Tratatului de pace cu Turcia (Lausanne, 24 iulie 1923), prin care era recunoscută apartenenţa insulei Ada-Kaleh la România; participarea unei delegaţii române conduse de Nicolae Titulescu la Conferinţa internaţională de la Londra (16 iul.-16 aug.1924), care a dezbătut şi aprobat raportul Comisiei de experţi asupra situaţiei reparaţiilor de război şi planul de execuţie a acestora (Planul Dawes).

României i-au fost recunoscute, din volumul reparaţiilor datorate de către ţările învinse, doar 1.875.000.000 lei aur drept daune (cca 3% din suma cerută de guvernul român). Pentru menţinerea statu-quo-ului teritorial al ambelor state, I.G. Duca şi Josef Wielowiesjski, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, au semnat Tratatul de garanţie între România şi Polonia, prin care cele două ţări se angajau ''să respecte reciproc şi să menţină împotriva oricărei agresiuni exterioare integritatea lor teritorială şi independenţa politică prezentă" (semnat la 26 martie 1926, reînnoit la 15 ianuarie 1931).

 


Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO


Totodată, I.G. Duca a salutat încheierea Acordurilor de la Locarno (1 decembrie 1925), în speranţa ameliorării relaţiilor dintre statele din Europa Centrală şi de Sud-Est, arătându-şi preocuparea faţă de faptul că frontierele germano-polone şi germano-cehoslovace nu erau garantate, cu consecinţe imprevizibile pentru cei doi aliaţi ai României.

A acceptat propunerea lui Carol al II-lea de a forma un nou guvern, la 14 noiembrie 1933, în condiţiile în care se făceau simţite efectele devastatoare ale crizei economice mondiale (1929-1933), ale ruperii echilibrului sistemului tratatelor de pace de la Versailles şi ale intensificării mişcărilor de extrema dreaptă. A avut de înfruntat o serie de probleme extrem de complicate: stabilizarea economiei grav afectată de criza economică, asigurarea ordinii interne marcate de puternice convulsii şi respectarea legilor statului.

În aceste împrejurări, Parlamentul a fost dizolvat prin Decret Regal la 18 noiembrie, iar prim-ministrul a stabilit datele pentru alegerile Corpurilor legiuitoare (20 decembrie pentru Adunarea Deputaţilor şi 22-29 decembrie pentru Senat). Campania electorală a fost marcată, în întreaga ţară, de ciocniri violente între poliţie şi legionari, soldate cu morţi şi răniţi.

La 9 decembrie 1933, printr-un Jurnal al Consiliului de Miniştri s-a interzis activitatea partidului Garda de Fier, motivarea fiind aceea că acesta urmărea "schimbarea pe cale revoluţionară a ordinii legale în stat şi întronarea unui regim social şi politic contrar celui statornicit atât prin Constituţie, cât şi prin tratatele de pace". Interzicerea Gărzii de Fier a fost urmată de suprimarea presei legionare, de devastarea sediilor mişcării legionare şi de arestarea unui număr mare de membri, fiind împiedicată, astfel, participarea legionarilor la alegerile generale.

 


Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO


I.G. Duca s-a deplasat la 29 decembrie 1933 la Castelul Peleş din Sinaia, fiind chemat în audienţă la regele Carol al II-lea, pentru a-l informa în legătură cu desfăşurarea alegerilor (câştigate de liberali - 300 de deputaţi şi 105 senatori) şi a discuta unele chestiuni de stat, între care şi numirea unui nou guvernator al Băncii Naţionale a României. Spre seară a revenit în gara Sinaia, având tren de întoarcere în Bucureşti la ora 20,30. În timp ce traversa peronul gării, a fost asasinat de un comando legionar (Nicolae Constantinescu, Ion Caranica şi Doru Belimace), cu cinci focuri de revolver.

Guvernul a organizat funeralii naţionale la 2 ianuarie 1934. A fost înmormântat în biserica din satul Urşani, Horezu, judeţul Vâlcea. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.