Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgul Gaudeamus Radio România, ediţia a XXVI-a, se desfăşoară în perioada 20-24 noiembrie 2019, în premieră în Pavilionul B2 Romexpo, deschiderea oficială având loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12.00, la standul Radio România, potrivit site-ului www.gaudeamus.ro.

Ediţia din 2019 se derulează sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri care găzduiesc sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri îi aşteaptă pe cei care trec pragul târgului, precizează un comunicat de presă al organizatorilor.

Poetul Mircea Dinescu este preşedinte de onoare al ediţiei 2019.

Cel mai important eveniment cultural de tip expoziţional din România este organizat de Radio România - singurul post de radio din lume care şi-a asumat acest rol - şi susţinut de Ministerul Culturii. Târgul Gaudeamus Radio România este de foarte mulţi ani un reper, atât pentru specialiştii din branşă cât şi pentru publicul larg, având un loc bine definit în calendarul cultural şi în conştiinţa publicului, dovadă stând cei peste 100.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare an.

Târgul se desfăşoară anual la Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 300 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc, scrie site-ul www.gaudeamus.ro.

***

În toamna fiecărui an, Gaudeamus devine centrul pieţei editoriale şi al vieţii culturale din România. Deopotrivă expoziţie de carte şi cafenea literară, târgul propune un maraton de peste 800 de evenimente culturale.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Prima ediţie a târgului a avut loc în 1994, în foaierul Sălii de Concerte "Mihail Jora" a Radiodifuziunii. Primul preşedinte de onoare al Târgului Gaudeamus a fost scriitorul Mircea Sântimbreanu, precizează site-ul www.gaudeamus.ro.

În 1996, a fost demarat, în Cadrul Târgului, programul "Bursa Proiectelor Editoriale Majore", constând în descoperirea unor surse de finanţare pentru proiecte de importanţă pentru cultura naţională, propuse de către participanţi. Un an mai târziu, în premieră, un târg de carte din România a acordat premii expozanţilor (Trofeele Gaudeamus decernate prin Votul Publicului) şi jurnaliştilor (Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, radio şi TV).

În 1998, datorită numărului de vizitatori în continuă creştere (de la 11.000 la prima ediţie la 25.000 în 1997) şi a creşterii numărului de participanţi (de la 70 în 1994, la 104 în 1997), târgul se mută din clădirea Radiodifuziunii în complexul expoziţional Romexpo. În acelaşi an, a fost inaugurată prima secţiune specializată a târgului, adresată instituţiilor de învăţământ: Bursa Ofertelor Educaţionale şi Profesionale, iar în 1999 a avut loc o expoziţie de artă plastică a unor tineri artişti. În acelaşi an a fost iniţiată o nouă secţiune a Trofeului Presei, rezervată agenţiilor de presă.

Târgul Gaudeamus l-a avut, în 2000, drept oaspete de onoare, pe scriitorul italian Gianni Vattimo. S-au instituit două noi trofee: Premiul Educaţia, oferit unei instituţii de învăţământ participante şi Premiul de Excelenţă, decernat unei edituri pentru susţinerea unui proiect de promovare a culturii române în plan internaţional, conform www.gaudeamus.ro.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În 2001, a avut loc o etapă de importanţă decisivă în evoluţia evenimentului către formula actuală - târg internaţional de carte organizat la standarde europene: Târgul a găzduit Seminarul Internaţional "Galaxia Gutenberg la începutul mileniului III", care a reunit editori români şi străini (Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Ucraina, Republica Moldova şi Israel), directori de târguri internaţionale de carte. În acelaşi an, Târgul Gaudeamus a fost inclus în calendarul târgurilor internaţionale de carte publicat de Messe Frankfurt, liderul mondial în domeniu, şi a fost transmis in direct prin Internet. Totodată, a fost reluat, după o pauză de şase ani, Salonul Naţional de Inventică pentru Tineret.

Un an mai târziu, în 2002, Târgul Gaudeamus a găzduit, în premieră, Salonul Naţional al Presei din România - ediţia a III-a, eveniment organizat de Clubul Român de Presă, şi a fost inaugurat Concursul Naţional de Lectură ''Mircea Nedelciu''.

În 2003 au fost inaugurate Trofeele Gaudeamus prin Votul Presei, iar un eveniment important al ediţiei l-a reprezentat Expoziţia de carte bibliofilă. În 2004, a avut loc prima ediţie a Salonului de carte pentru copii "Ion Creangă".

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Ediţia din 2005 a Târgului l-a avut ca preşedinte de onoare pe Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti. În 2006, Târgul Gaudeamus a încheiat Anul Francofoniei în România, invitaţi speciali fiind Franţa şi Belgia, iar preşedinte de onoare - ambasadorul Franţei în România, Hervé Bolot, precizează www.gaudeamus.ro.

În 2007, Târgul a fost organizat sub patronajul actorului Victor Rebengiuc, preşedintele de onoare al evenimentului, şi a găzduit expoziţia aniversară Gabriel García Márquez, organizată pentru prima dată în Europa. Trofeul pentru cea mai râvnită carte a târgului l-a obţinut Editura Polirom pentru primele volumele din seria "Ernest Hemingway".

Anul 2008 a marcat aniversarea a 80 de ani de Radio România. Între evenimentele importante ale ediţiei s-au numărat seminarul ''Multilingvismul şi anul european 2008 al dialogului intercultural'', înscris de Comisia Europeană în calendarul evenimentelor dedicate Anului dialogului între culturi, Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret, expoziţia "Leonardo da Vinci". Cartea-eveniment a târgului a fost "Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură", de Nicolae Manolescu.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În 2009, Târgul a fost inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativităţii şi Inovării, prilej cu care a avut loc colocviul ''Traducerea literară între creativitate şi inovare''. Târgul a fost vizitat şi de scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, autorul celebrelor ''Versete satanice''. Fostul ambasador al SUA James Rosapepe a lansat "Dracula Is Dead", despre care autorul a spus că este "o carte cu o privire extrem de pozitivă asupra României". Trofeul pentru cea mai râvnită carte a târgului a revenit volumului "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", de Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru literatură.

La ediţia din 2010, invitatul de onoare a fost regiunea Belgia Wallonia - Bruxelles, în contextul special al preşedinţiei belgiene a Consiliului UE. Preşedinte de onoare a fost Jacques Dubois, scriitor, critic literar şi universitar, specialist de renume mondial în opera lui Georges Simenon. Printre invitaţii ediţiei s-a aflat scriitorul Norman Manea, cel mai tradus autor român în străinătate, aminteşte secţiunea istorie/repere a site-ului www.gaudeamus.ro.

În 2011, invitat de Onoare al Târgului a fost Italia. Valerio Massimo Manfredi, Luciano de Crescenzo, Stefano Zecchi, Stenio Solinas, Luca Maroni, Giorgio Montefoschi sau Sergio Valzania sunt câteva dintre numele, care au adus la Bucureşti, actualitatea culturii italiene. Preşedinte de onoare al Târgului Gaudeamus a fost Luciano de Crescenzo, personalitate plurivalentă a culturii italiene de astăzi. La această ediţie a fost lansat ''Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu''.

 


Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO


Anul 2012, Târgul Gaudeamus a avut drept invitat de onoare Republica Moldova, scriitori români de peste Prut fiind în atenţia specială a publicului şi a presei: Arcadie Suceveanu - preşedinte de onoare al Târgului, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Leo Butnaru, Lucreţia Bârlădeanu, Emilian Galaicu Păun, Vitalie Ciobanu. A fost iniţiată o nouă secţiune permanentă, dedicată profesioniştilor din aria editorială, din România şi de peste hotare: Centrul Internaţional de Agenţii Literare.

În 2013, a avut loc a XX-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, invitatul de onoare al târgului fiind Grupul ţărilor nordice reprezentat de Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Preşedintele de onoare al ediţiei a fost ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anders Bengtcen.

 


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Ediţia din 2014 a avut ca invitat de onoare Federaţia Rusă, iar la cea din 2015, invitatul de onoare al evenimentului a fost Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Această ediţie s-a derulat sub sloganul "Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio", amfitrionul fiind Victor Ieronim Stoichiţă, cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în Elveţia.

În 2016, invitat de onoare a Târgului a fost China, la standul acestei ţări fiind prezentate peste 2.000 de titluri, 3.000 de exemplare, în limbile engleză, română, chineză. În 2017, invitatul de onoare a fost Comisia Europeană, prezentă la târg cu un stand generos şi cu un program de evenimente bogat şi variat. Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017 a fost binecunoscutul dramaturg şi jurnalist Matei Vişniec.

Ediţia din 2018 a stat sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, 90 de ani de Radio România, 25 de ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, tema centrală fiind ''România Centenar''. Preşedintele de onoare al ediţiei 2018 a fost acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


De la instituirea Trofeelor Gaudeamus, în 1997, AGERPRES a câştigat premiul la secţiunea Agenţii de presă în 1999, 2000, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017 şi 2018, conform site-ului www.gaudeamus.ro, secţiunea istorie/premii.

Târgul Internaţional Gaudeamus este cel mai important eveniment de tip expoziţional din România, dedicat cărţii şi educaţiei şi poate fi cotat drept unul dintre primele zece evenimente de acest gen din Europa, din punctul de vedere al anvergurii şi al valorii pieţei astfel create. El mai cuprinde Târgul Gaudeamus - Carte şcolară şi Caravana Gaudeamus - Gaudeamus Craiova, Gaudeamus Cluj-Napoca, Gaudeamus Sibiu, Gaudeamus Timişoara şi Gaudeamus Mamaia. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.