Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

POLITIC
* Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, la 4 noiembrie 2019, de plenul reunit al parlamentului, cu 240 de voturi pentru. Noul guvern învestit are următoarea componenţă: prim-ministru- Ludovic Orban, viceprim-ministru - Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice - Vasile-Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne - Marcel Ion Vela, ministrul Afacerilor Externe - Bogdan-Lucian Aurescu, ministrul Justiţiei - Marian Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale - Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Virgil-Daniel Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor - Lucian Nicolae Bode, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Nechita-Adrian Oros, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Costel Alexe, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii - Victor Sebastian Costache, ministrul Educaţiei şi Cercetării - Cristina Monica Anisie, ministrul Culturii - Bogdan Gheorghiu, ministrul Tineretului şi Sportului - Marian Ionuţ Stroe, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Victoria Violeta Alexandru.
În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României şi a avut loc ceremonia de de depunere a jurământului de învestitură de către Cabinetul Orban.
Ludovic Orban a fost desemnat premier de către preşedintele Klaus Iohannis, la 15 octombrie 2019, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis la 10 octombrie.

* În intervalul 5-7 noiembrie, miniştrii din Cabinetul Orban şi-au preluat mandatele de la predecesori, la ceremoniile de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei din 5 noiembrie participând şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.
- La 5 noiembrie, noul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat o reducere a structurii ministerului dar şi verificări serioase cu privire la situaţia bugetului de pensii în condiţiile în care, potrivit acesteia, PSD a lăsat un deficit îngrijorător la acest buget.
- Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a dat asigurări, la 7 noiembrie, că examenul de rezidenţiat din acest an va avea loc pe 8 decembrie, conform procedurii în vigoare.
- Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a precizat, la 7 noiembrie, că cea mai mare neregulă pe care a găsit-o în minister este cea legată de buget, adică faptul că a fost proiectat un buget cu 66% mai mic decât "cel real".
- Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, la 7 noiembrie, că execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare. Ministrul a mai precizat că rectificarea bugetară trebuie să aibă loc până în data de 30 noiembrie şi că până la finalul anului va fi gata bugetul pentru anul 2020.
- Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat, la 6 noiembrie, că Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice (RADET) ar putea intra în faliment la 11 noiembrie, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie. În replică, primarul general Gabriela Firea a precizat că furnizarea agentului termic nu se va întrerupe sub nicio formă, indiferent de situaţia juridică-financiară a RADET şi a ELCEN.

* La 6 noiembrie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a fost numit şeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, în locul lui Costin Mihalache. În aceeaşi zi, Antonel Tănase a devenit noul secretar general al guvernului.

#Prezidenţiale2019
* Prim-adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin Bălan, a precizat, la 4 noiembrie 2019, că alegătorii din străinătate vor avea un timp mult mai mic de aşteptare la secţiile de votare la alegerile prezidenţiale. Acesta a menţionat că în fiecare secţie de votare există în medie câte şapte tablete în străinătate şi câte opt tablete pentru Europa. Cetăţenii români din străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale din 2019, în premieră, pe parcursul a trei zile: 8, 9 şi 10 noiembrie. Procesul de votare se poate prelungi, în fiecare zi, până la ora 23.59, în cazul în care la sediul secţiei sau în afara acesteia, la ora închiderii urnelor (21.00), se mai află alegători care aşteaptă să voteze, potrivit site-ul AEP, http://www.roaep.ro.

* 8 noiembrie este prima zi în care românii din diaspora votează pentru alegerile prezidenţiale din 2019. Votul în diaspora a început în Noua Zeelandă, secţia din Auckland fiind prima deschisă, dintre cele 835 organizate pentru alegerile prezidenţiale din 2019. Alte ţări în care românii din străinătate pot vota la 8 noiembrie sunt: Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore. În premieră, anul acesta românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a vota. Respectivele secţii sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7.00 şi ora locală 21.00.

* Candidatul la preşedinţia României, Ninel Peia, care a fost dat dispărut din municipiul Cluj-Napoca a fost găsit de poliţişti la Mănăstirea Putna, au informat, la 8 noiembrie, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj. Potrivit IPJ Cluj, Ninel Peia era cazat în incinta unei mănăstiri din Moldova şi nu a fost victima niciunei infracţiuni. Acesta a refuzat să însoţească poliţiştii pentru încheierea formalităţilor, sens în care a fost încheiat, conform procedurii, un proces-verbal, a mai anunţat sursa citată. IPJ Cluj a fost sesizat de Serviciul de Protecţie şi Pază la 7 noiembrie.

AFACERI EUROPENE
* Premierul Ludovic Orban a anunţat, la 6 noiembrie, că a trimis două propuneri pentru poziţia de comisar european din partea României: europarlamentarii Adina Vălean şi Siegfried Mureşan. În aceeaşi zi, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că a acceptat-o pe Adina Vălean ca propunere de comisar. La 10 septembrie 2019, Ursula von der Leyen a alocat României portofoliul Transporturilor, propunerea din partea României fiind Rovana Plumb. La 30 septembrie, Comisia JURI (Afaceri juridice) din Parlamentul European a respins candidatura Rovanei Plumb, pentru conflict de interese financiare. La scurt timp de la respingere, Ursula von der Leyen a respins alte două candidaturi înaintate de premierul de la acea vreme, Viorica Dăncilă: Dan Nica şi Gabriela Ciot. La 29 octombrie, Viorica Dăncilă a confirmat că a înaintat CE o nouă propunere de comisar, în persoana fostului ministru delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. Nici această propunere nu a fost agreată de preşedinta Comisiei Europene.

JUSTIŢIE
* La 4 noiembrie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a afirmat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) era obligat să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrarea apărută recent în spaţiul public cu primul echipaj al ISU care a ajuns la clubul Colectiv în noaptea tragediei. Bogdan Licu a mai precizat că a fost sesizat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General pentru a analiza cui îi revine competenţa de a soluţiona dosarul privind intervenţia autorităţilor în cazul Colectiv. În noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.
* La 4 noiembrie, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, la trei ani cu suspendare, în dosarul finanţării ilegale a Clubului de Fotbal Politehnica Timişoara, când acesta era condus de Marian Iancu, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. În civil, instanţa obligă, în solidar, pe Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Haracicu Smaranda Maria şi Mihalache Violeta-Teodora să plătească în favoarea părţii civile, Municipiul Timişoara, suma de 27.000.000 lei împreună cu dobânda legală aferentă.
* Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la 5 noiembrie, începerea judecării pe fond în dosarul Hidroelectrica, în care fostul ministru Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar Dan Andronic este judecat pentru mărturie mincinoasă. De asemenea, magistratul a dispus instituirea sechestrului pe averea Elenei Udrea, până la concurenţa sumei de 4.700.000 euro, în vederea confiscării speciale.
* La 7 noiembrie, zece persoane din judeţul Prahova, suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi şantaj, au fost reţinute pentru 24 de ore de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Ploieşti, urmând să fie prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

ECONOMIC
* Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat, la 6 noiembrie, un raport economic regional în care a arătat că politica monetară în România trebuie să rămână una restrictivă având în vedere faptul că inflaţia de bază în România a crescut, parţial din cauza presiunilor venite din partea cererii interne.
* Comisia Europeană (CE) a publicat, la 7 noiembrie, previziunile economice de toamnă, arătând că ritmul de creştere al economiei româneşti va accelera uşor anul acesta, până la 4,1%, de la un avans de 4% în 2018, pentru a încetini ulterior la 3,6% în 2020 şi 3,3% în 2021. CE a revizuit uşor în urcare estimările privind România, faţă de previziunile economice de vară, publicate în luna iulie.

SOCIAL
*Aproape 400 de angajaţi ai salinelor Praid şi Târgu Ocna au declanşat, la 6 noiembrie, un protest spontan, nemulţumiţi că nu li se acordă voucherele de vacanţă pentru anul 2019. Potrivit liderului de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef, activitatea de exploatare a sării a fost sistată de câteva zile, iar pe 5 noiembrie s-a oprit şi activitatea de turism, vizitatorii nemaiavând acces în baza turistică.

CULTURĂ
* Leo Iorga, fost membru al trupelor Cargo, Compact, Schimbul 3, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, a fost înmormântat, la 5 noiembrie, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti. Printre cei care au fost prezenţi la Cimitirul Bellu s-au aflat atât colegii de trupă - Cornel Puia, Costi Cămărăşanu, Aurel Leluţ Vasilescu, Adrian Tinca -, cât şi cunoscuţi şi prieteni din muzica românească - Mircea Vintilă, Silvia Dumitrescu, Adriana Antoni, Maria Gheorghiu, Costi Sandu - solist Iris, Edi Petroşel - toboşar Holograf, Ovidiu Ioncu "Kempes", Toni Şeicărescu, Teo Boar, Vlady Cnejevici, Victor Solomon, Cătălin Bâlvărea "Bidoane" (Schimbul 3, Pact), ConectR. Artistul de 54 de ani a murit pe 2 noiembrie, după ce în ultimii ani de viaţă s-a luptat cu cancerul.

SPORT
* Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat, la 7 noiembrie, în sferturile de finală ale Cupei Mondiale pe echipe de la Tokyo, după ce a învins Vanuatu cu 3-0, în Grupa C. Elizabeta Samara şi Daniela Monteiro Dodean au trecut la dublu de cuplul Stephanie Qwea/Anolyn Lulu cu 3-0 (11-4, 11-3, 11-2), în timp ce la simplu, Bernadette Szocs a învins-o pe Priscilla Tommy cu 3-0 (11-3, 11-2, 11-5), iar Daniela Dodean a dispus de Anolyn Lulu cu 3-0 (11-3, 11-5, 11-3). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.