COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Plenul reunit al parlamentului se reuneşte, la 4 noiembrie, începând cu ora 14.00, pentru votul de învestitură al guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban. Conform programului, premierul desemnat va prezenta programul de guvernare şi lista guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii parlamentului asupra programului de guvernare şi a listei guvernului.

***

La 15 octombrie 2019, Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, conform articolului 103, alineat 1 din Constituţie, după ce Guvernul Dăncilă a fost demis la 10 octombrie.

Premierul desemnat a anunţat, la 24 octombrie 2019, componenţa cabinetului pe care îl va supune votului parlamentului.

În zilele de 29 şi 30 octombrie, miniştrii propuşi au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale parlamentului, trei dintre cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari: Florin Cîţu - propus pentru Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

***

Prin învestitura guvernului se înţelege un complex de fapte juridice, care definesc legalitatea şi fundamentează legitimitatea instalării la conducerea ţării a unei echipe guvernamentale, se arată în volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii" (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu, 2004).

***

Odată parcurse etapele privind desemnarea premierului de către preşedinte, prezentarea în parlament a listei guvernului, precum şi audierile miniştrilor în parlament urmează alte două etape ale procedurii de învestitură: votul legislativului cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului, precum şi depunerea jurământului în faţa Preşedintelui României.

În şedinţa comună a camerelor, convocată special pentru a se vota noul guvern, premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Votul parlamentului cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului

După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile, potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi guvernul.

Adoptarea hotărârii comune a celor două camere cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului semnifică un fapt juridic care dă naştere "contractului de guvernare" între parlament, pe de parte, şi echipa guvernamentală, pe de altă parte, se precizează în volumul citat.

Depunerea jurământului în faţa Preşedintelui României

Prim-ministrul şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului (art. 104 din Constituţie).

În volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii", autorii arată că depunerea jurământului membrilor guvernului în faţa preşedintelui nu este doar o etapă protocolară a procedurii de învestitură, ci are consecinţe juridice. Astfel, se argumentează că începerea exercitării mandatului de membru al guvernului este condiţionată de depunerea jurământului.

În cazul în care guvernul nu a fost validat în parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe Preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Andreea Onogea, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.