COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a animaţiei se sărbătoreşte, anual, în data de 28 octombrie, din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Film Animat, membră a UNESCO, potrivit http://asifa.net.

Ziua internaţională a animaţiei a fost marcată, în premieră, în 2002, pentru ca în ultimii ani să fie aniversată în peste 50 de ţări din toată lumea. Printre evenimentele programate cu acest prilej se numără proiecţii de film animat şi demonstraţii legate de tehnica realizării unui film animat. Acest al doilea aspect este cu atât mai interesant cu cât filmul animat nu presupune lucrul doar cu desene sau picturi, ci şi cu marionete, figurine de lut sau din hârtie.

La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ''Pauvre Pierrot'', a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud.

Asociaţia Internaţională de Film Animat a fost înfiinţată în 1960, în Franţa. Printre fondatori se numără Norman McLaren, laureat, în 1952, al Oscarului pentru documentarul ''Neighbors'' şi, în 1969, al Premiului BAFTA pentru animaţia ''Pas de deux''. În prezent, asociaţia cuprinde membri din peste 30 de ţări. Printre activităţile sale se numără organizarea de festivaluri de animaţie în Ottawa, Hiroshima şi Zagreb, precum şi decernarea Premiilor Annie.

Primul film românesc de animaţie este considerat "Păcală în lună", în regia lui Aurel Petrescu (1897-1948). În presa vremii, pelicula a fost anunţată ca fiind "o comedie bufă cu desene animate". A avut premiera la 4 aprilie 1920, la cinema "Cercul Militar", arată istoriafilmuluiromanesc.ro. Din păcate, filmul s-a pierdut.

Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată "Haplea", pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Filmul măsoară 300 de metri, regizorul lucrând la el aproape un an. În 1987, revista Cinema nota despre realizarea lui Iorda: "Fără a exagera câtuşi de puţin, afirmăm că este primul film românesc de acest gen care stă aproape pe acelaşi nivel cu desenele animate străine. Figurile atât de populare ale lui Haplea, Frosa şi căţelul Sdup, cunoscute din cărţi şi reviste, se mişcă de data aceasta pe ecran în scene amuzante şi hazlii.", citat pe site-ul cinemagia.ro.

Unul dintre marile triumfuri ale animaţiei româneşti s-a petrecut în anul 1957, atunci când trofeul Palme d'Or pentru scurt-metraj i-a fost decernat lui Ion Popescu-Gopo pentru pelicula animată ''Scurtă istorie''. Acesta a fost primul premiu obţinut Cannes de cinematografia românească, arată anf-cinemateca.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.