COD PORTOCALIU: 03-07-2020 ora 10 Intre 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00Fenomene vizate se va semnala 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00Fenomene vizate COD ROSU: 03-07-2020 ora 20 Intre 20:30 si 21:15 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 40 l/mp - în zona avertizată s-au acumulat. în ultima oră, 50 l/mp, frecvente descărcări electrice. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a stabilit, la 19 septembrie, audierea comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale PE, în intervalul 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit https://www.europarl.europa.eu. O etapă prealabilă a audierilor propriu-zise în comisiile de specialitate este verificarea declaraţiei de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice (JURI). În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor. Dacă se constată un conflict de interese, procedura se suspendă, Comisia venind, într-o primă fază, cu recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese, se arată în Regulamentul de procedură al PE.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la 10 septembrie 2019, lista comisarilor viitoarei Comisii, precum şi portofoliile care le revin. Până la 30 septembrie, când încep audierile în comisiile de specialitate, Comisia JURI din PE verifică declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi.

La 15 octombrie, Conferinţa preşedinţilor de comisie din PE trimite toate rapoartele privind audierile Conferinţei Preşedinţilor. Întreaga Comisie urmează să primească un vot final în PE (majoritate simplă), pe 23 octombrie, iar mandatul va fi exercitat începând cu 1 noiembrie.

***

Examinarea declaraţiilor de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice din PE (JURI)

Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul se aşteaptă la divulgarea în întregime de către comisarii desemnaţi a informaţiilor privind interesele financiare ale acestora. În acest sens, înainte de audierile propriu-zise, declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi se trimit spre verificare comisiei competente pentru chestiuni juridice.

În această etapă prealabilă obligatorie, Comisia competentă pentru chestiuni juridice din PE verifică declaraţiile de interese financiare, evaluează în ce măsură declaraţia comisarului desemnat este exactă şi completă şi stabilieşte dacă este posibil să existe un conflict de interese. În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor din comisiile de specialitate.

În cazul în care Comisia JURI constată că declaraţia de interese financiare a unui comisar desemnat conţine informaţii incomplete sau contradictorii, solicită comisarului desemnat să furnizeze fără întârzieri informaţii suplimentare. De asemenea, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate decide să-l invite pe comisarul desemnat la o discuţie, se arată în Anexa VI din Regulamentul de procedură.

Dacă în Comisia JURI se constată un conflict de interese, atunci procedura desemnării se suspendă, iar comisia pregăteşte recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese: renunţarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către preşedintele Comisiei.

În ultimă instanţă, dacă nu se găseşte o soluţie la conflictul de interese, Comisia competentă poate concluziona că acel comisar desemnat nu-şi poate exercita funcţiile în conformitate cu tratatul şi cu Codul de conduită.

Audierile propriu-zise

Preşedintele PE invită candidaţii desemnaţi de preşedintele ales al Comisiei şi de Consiliu pentru posturile de comisar să se prezinte în faţa diferitelor comisii sau organisme, în funcţie de domeniul lor probabil de activitate (art. 118 din Regulamentul de procedură al PE).

Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente să facă o declaraţie şi să răspundă la întrebări. Audierile sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnaţi să divulge Parlamentului toate informaţiile relevante, arată Regulamentul de procedură.

Comisarii pot fi audiaţi de una sau mai multe comisii, în funcţie de specificul portofoliului pe care urmează să-l ocupe.

Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul evaluează cunoştinţele legate de portofoliul potenţial, precum şi abilităţile de comunicare ale comisarilor desemnaţi, acordând o atenţie deosebită echilibrului de gen. Totodată, Parlamentul poate solicita toate informaţiile relevante pentru luarea unei decizii cu privire la aptitudinile comisarilor desemnaţi.

Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.

Audierile sunt transmise audio/video în direct, publicul şi mass-media având acces gratuit la acestea.

Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să-şi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.

Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa uni candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.

Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a PE. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Daniela Juncu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.