COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;
"Jocul ielelor" este prima piesă de teatru scrisă de Camil Petrescu (1894-1957).
Textul a fost finalizat în 1916 şi citit de autor, în premieră, în 1918, în casa lui Mihail Dragomirescu, conform "Dicţionarului general al literaturii române" (Ed. Univers Enciclopedic, 2004).
În luna decembrie 1918, "Jocul ielelor" a intrat în repetiţie la Teatrul Regina Maria.
Acţiunea piesei are loc în Bucureşti, în luna mai a anului 1914. Protagonistul piesei este Gelu Ruscanu, directorul publicaţiei socialiste intitulată "Dreptatea socială". Poreclit "Sfântul Dreptate", pe Ruscanu îl caracterizează o încredere de neclintit în ideea de dreptate absolută, pe care este dispus să o urmărească cu maximă intransigenţă. Astfel, intrat în posesia unei scrisori care îl acuza de crimă pe ministrul Justiţiei în funcţie, Şerban Saru-Şineşti, Ruscanu este decis să publice documentul şi să-l demaşte pe cel acuzat.
Din acest punct, însă, nimic nu mai pare atât de simplu, complicaţiile apărând atunci când Ruscanu află detalii răvăşitoare despre implicarea propriului său tată în fărădelegea comisă de Şineşti, despre compromisul pe care i-l propune conducerea propriului partid în schimbul păstrării tăcerii, despre presiunile la care este supus inclusiv din partea unor oameni apropiaţi lui.
Conflictul interior între încrederea oarecum utopică în imperiativul kantian absolut şi realitatea înconjurătoare îi este fatal eroului principal, pentru care singura ieşire nu mai poate fi decât curmarea propriei vieţi.
După cum notează Laurenţiu Hanganu în sursa citată, "Pus în situaţia de a redeveni uman - prin acceptarea, odată cu adevărul despre moartea tatălui său, a contingenţei şi failibilităţii propriei sale persoane - , Ruscanu nu se mai poate întoarce dincolo de bariera care desparte perfecţiunea transcendenţei de dimensiunea întunecată şi coruptă a imanenţei: sinuciderea nu este, în cazul său, o simplă alternativă - o probabilitate opţională -, ci o necesitate compulsivă".
Piesa a fost difuzată de Teatrul radiofonic în 1958 şi montată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1988. După 1989, piesa "Jocul ielelor" a fost jucată începând cu luna mai 2007, tot pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în regia lui Claudiu Goga, conform tnb.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.