COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tratatul de la Adrianopol, cunoscut şi ca Tratatul de la Edirne, a fost semnat la 2/14 septembrie 1829, punând capăt războiului ruso-turc din perioada 1828-1829, conform enciclopediaromaniei.ro. În urma acestui tratat, Principatele Române au ieşit de sub dominaţia otomană, pornind pe calea spre independenţă şi modernizare.

Conflictele ruso-turce s-au desfăşurat în perioada secolelor XVII-XIX şi au vizat în principal împărţirea sferelor de influenţă în Balcani şi accesul la strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât de râvnite de Imperiul Rus. În urma acestor războaie, Imperiul Rus şi-a sporit influenţa în Europa de Est la Marea Neagră şi în Munţii Caucaz în Asia.

Războiul din 1828-1829 a fost declanşat de dorinţa Greciei de obţinere a independenţei, forţele ruse avansând în Bulgaria şi în nord-estul Anatoliei, Imperiul Otoman cerând încheierea păcii. În cadrul acestui conflict Imperiul Rus a vizat accesul la strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi sporirea influenţei în Caucaz, în Asia, potrivit https://www.britannica.com.

Încheierea acestui tratat a prefigurat viitoarea dependenţă a Imperiului Otoman în ce priveşte balanţa de putere europeană şi a anunţat eventuala dezmembrare a posesiunilor din Balcani.

Tratatul a permis Rusiei să anexeze insulele care controlau gurile Dunării, şi zona de coastă caucaziană de la Marea Neagră cu fortăreţele Anapa şi Poti. Imperiul Otoman a recunoscut dreptul Rusiei asupra Georgiei şi asupra altor principate din Caucaz, deschizând strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruseşti.

Totodată, în Balcani, Imperiul Otoman a recunoscut Grecia ca un stat autonom şi a oferit de asemenea autonomie Serbiei.

Anglia a profitat de noua conjunctură europeană pentru a obţine acces la pieţe noi de desfacere şi la resurse, în special fiind vorba de grâul românesc, dar şi de un joc comercial prin care se dorea obţinerea unei poziţii favorabile în dauna Imperiului Otoman în această zonă.

În ce priveşte Principatele Române, tratatul includea conexat ''Actul osăbit pentru prinţipaturile Moldova şi Ţara Românească'' care stipula: raialele turceşti din stânga Dunării sunt restituite Ţării Româneşti; domni pământeni aleşi pe viaţă; autonomia administrativă; libertatea comerţului pentru toate produsele; dreptul de navigaţie pe Dunăre cu vase proprii româneşti şi libera folosire a porturilor româneşti; scutirea de obligaţie a taxei de aprovizionare a Porţii, limitarea dreptului de intervenţie a Imperiului Otoman în Principate; menţinerea ocupaţiei ruseşti până la plata despăgubirilor de război de către turci, conform enciclopediaromaniei.ro. şi volumului ''Texte şi Documente privind Istoria Modernă a Românilor 1774-1918'' (coordonator Iulian Oncescu, Editura Cetatea de Scaun, 2011). AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: eng.travelogues.gr 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.