COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cascador, actor şi regizor, Szobi (Szabolcs Imre) Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita) şi a copilărit la Braşov. După absolvirea studiilor secundare la Liceul "Andrei Şaguna" şi la Liceul Unirea din Braşov, a absolvit, în 1966, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, specializându-se şi în arte marţiale, gimnastică, scrimă, călărie şi alpinism.

Încă din timpul studenţiei, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti. Când era student în anul III de facultate, a colaborat, în calitate de cascador, la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, iar în anul următor, la filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbările galante" (în regia lui René Claire), potrivit site-ului cinemagia.ro.

În 1966, la absolvirea facultăţii, a fost angajat consilier de lupte la Centrul Naţional al Cinematografiei, înfiinţând prima şcoală de cascadori din România. În perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, colaborând la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-luptă. Din 1967, Szobi Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din ţara noastră, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987.

În anul 1975, a devenit coordonator al şcolii de cascadori din Germania, lucrând în colaborare cu regizorul Peter Fogel, ca regizor de acţiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin şi Tele München (până în 1986).

 


Sursa foto: (c) Asociaţia Gladiator- Szobi Cseh/Facebook.com


Prima apariţie pe ecran a cascadorului Szobi Cseh a fost în anul 1970, în filmul "Mihai Viteazul", în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei româneşti: Marga Barbu, Mircea Basta, Violeta Andrei, Toma Caragiu ş.a., în filmul "Un august în flăcări" (1973), în regia lui Dan Piţa şi Alexandru Tatos.

Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 sunt producţii străine sau coproducţii, realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-luptă, conceperea şi/sau execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate.

În ţară, celebritatea i-a fost adusă de seria filmelor cu personajul Mărgelatu, în care juca rolul lui Buză de iepure: "Trandafirul galben", "Misterele Bucureştilor", "Masca de argint", "Colierul de turcoaze". A jucat ca actor în filmele: "Die Lederstrumpferzählungen" ("Ultimul mohican"), episodul "Das Fort am Biberfluß" (1969) - Pfeilspitze, "Un comisar acuză" (1973) , "Un august în flăcări" (1973) - film TV, "Burebista" (1980), "Pruncul, petrolul şi ardelenii" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Ochi de urs" (1983).

 


În 1985, a fost desemnat cel mai bun cascador european, la Festivalul de film "Sommer Film Tage", potrivit site-ului cinemarx.ro.

În afară de cascadorie şi actorie, Szobi Cseh şi-a încercat talentul şi ca regizor, realizând filmul "Martori dispăruţi" în anul 1988. În 1993, a participat la filmările de la pelicula "Doi haiduci şi o crâşmăriţă", iar la filmul "Urmaşul" s-a ocupat de mişcarea scenică.

La începutul anului 1990, Szobi Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani. În perioada 1999-2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în mai multe filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen" (în regia lui Costa Gavras).

 


Sursa foto: (c) Asociaţia Gladiator- Szobi Cseh/Facebook.com


Szobi Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc. Din 1980, iniţial în calitate de lector universitar şi, ulterior, de conferenţiar universitar, a predat neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC "I.L. Caragiale" din Bucureşti, secţiile Actorie, Imagine Film şi TV, Regie Film, Regie Teatru. A contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia Regie Operă.

Din 2005, a înfiinţat şi a condus o asociaţie sportivă (Asociaţia "Gladiator") pentru copiii cu probleme de integrare în societate, pentru copii săraci, destinată prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile, iar din 2008 a derulat Programul-metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe se bazează pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

 

 

A fost pasionat de sculptură (membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei D'Arte DaVinci).

Anul 2002 i-a adus diploma şi medalia de onoare din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS), pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România.

La 5 mai 2010, a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler.

Szobi Cseh a murit la 1 august 2014. Cei doi fii ai săi, Alex şi Arpad, moştenesc talentul şi statura atletică a tatălui lor. Amândoi lucrează în industria cinematografică, iar Arpad a preluat şi activitatea Asociaţiei "Gladiator". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.