COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie, urmare a unei iniţiative din 2008 a Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH). Data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 - 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.
Tema prin care se marchează în 2019 această zi este ''Investeşte în eliminarea hepatitei'', potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), https://www.who.int/.
Hepatitele virale B şi C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume, provocând 1,4 milioane de decese pe an. Hepatita este a doua boală infecţioasă ucigaşă majoră după tuberculoză şi de 9 ori mai mulţi oameni sunt infectaţi cu hepatită decât cu HIV. Hepatita poate fi prevenită, este tratabilă, iar în cazul hepatitei C, curabilă. Cu toate acestea, peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită nu beneficiază de servicii de prevenire, testare şi tratament.
Pe perioada campaniei din 2019 cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, OMS solicită tuturor ţărilor şi partenerilor să promoveze tema "Investeşte în eliminarea hepatitei". Ţara gazdă pentru Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei în 2019 este Pakistanul. Evenimentele globale vor avea loc la Islamabad, în Pakistan, în perioada 27-28 iulie 2019, se mai arată pe site-ul https://www.who.int/.
În 2018, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, OMS s-a concentrat asupra testării şi tratării hepatitelor, pentru a putea fi atins obiectivul de eliminare până în 2030. Un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis la 28 iulie 2018 informa că, în ultimii trei ani, pacienţii din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. Astfel, în anul 2015 a fost aprobat tratamentul fără interferon al pacienţilor cu hepatită C, prin mecanismul cost-volum-rezultat. Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienţi în 2016 la 12.000 pacienţi în 2017, menţiona comunicatul amintit.
Totodată, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a marcat această zi în 2018 prin mai multe acţiuni de testare şi informare desfăşurate în toată ţara. APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul "Pentru drepturile tale!", organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a anunţat la 17 ianuarie 2019 demararea proiectului "Implicarea comunităţilor locale în eliminarea hepatitei C", iniţiativa fiind structurată pe mai multe etape. Proiectul include realizarea unor studii comparative la nivel regional (România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia de Nord), precum şi campanii de informare şi de testare pentru depistarea virusului hepatitic C în diferite comunităţi locale.
De asemenea, printr-un comunicat de presă din 17 mai 2019, APAH-RO a anunţat lansarea celei de-a doua ediţii a "Săptămânii româneşti a testării", parte a "Spring European Testing Week", campanie în cadrul căreia persoane din mai multe judeţe din ţară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B şi C. Acţiunile de testare s-au desfăşurat în localităţi din judeţele Cluj, Neamţ şi Bacău, se menţiona într-un comunicat al APAH-RO. "Spring European Testing Week este o iniţiativă care încurajează asociaţiile de pacienţi, profesioniştii din sectorul medical şi reprezentanţii autorităţilor să colaboreze pentru a intensifica acţiunile de testare şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la necesitatea diagnosticării timpurii a hepatitelor şi HIV. În cursul anului 2018, APAH-RO a testat peste 2.000 de persoane prin intermediul diferitelor acţiuni desfăşurate. Asociaţia susţine şi este implicată în mai multe campanii şi programe de testare la nivelul întregii ţării şi în anul 2019. Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârşitul anului 2018 la cererea APAH-RO, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ''Matei Balş'' din Bucureşti, a anunţat la 20 iunie 2019 că Programul Naţional de Screening privind infecţia cu virusul hepatitic C în rândul populaţiei defavorizate va fi aplicat, în premieră naţională, concomitent în trei judeţe din nord-estul României, şi anume judeţele Iaşi, Suceava şi Botoşani. Primele testări în cadrul programului naţional de depistare a hepatitei C vor fi efectuate în toamna acestui an. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu; editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.