COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 15 Intre 15:50 si 16:50 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 15 Intre 15:45 si 16:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, descărcări electrice, izolat grindină, local averse. in Județul Buzău, Județul Prahova; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 15 Intre 15:20 si 16:30 se va semnala Averse locale care vor acumula 15...25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. in Județul Galaţi, Județul Vrancea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Catedrala din Aachen, aflată în vestul Germaniei, a fost construită între anii 793 şi 813 şi simbolizează unificarea Vestului şi renaşterea spirituală şi materială sub egida lui Carol cel Mare, notează site-ul oficial al UNESCO, www.unesco.org.

Când a hotărât construirea catedralei, Carol cel Mare a vrut ca aceasta să devină imaginea completă a Ierusalimului Ceresc. Iniţial, împăratul francilor şi-a stabilit reşedinţa regală în Aachen, localitate cunoscută pentru izvoarele sale vindecătoare. A construit Palatul Imperial, ale cărui principale clădiri erau Sala Încoronării (astăzi parte a Primăriei Aachen) şi capela palatului, astăzi Catedrala din Aachen.

Capela este construită pe un plan octogonal, înconjurată de tribune şi acoperită de o cupolă. Împăratul stătea într-o galerie din faţa altarului, pe un tron din piatră, care a devenit scaunul de încoronare al împăraţilor Sfântului Imperiu Romano-German până în 1531. Capela se distinge de adăugirile ulterioare: atriul din partea de vest şi porticul care ducea spre apartamentele interioare, o serie de capele şi loja corului, adăugate în timpul Evului Mediu, mai notează sursa citată.

Interiorul este marcat, în zonele inferioare, de arcade rotunjite, susţinute de opt coloane ample. Coloanele, capitelurile şi grilajele din bronz sunt considerate printre cele mai de preţ obiecte ale catedralei. Cupola este iluminată de către opt ferestre arcuite. Aceasta era acoperită în totalitate de un mozaic închipuindu-L pe Hristos pe tron, în haine purpurii şi înconjurat de către Bătrânii din Apocalipsă. Mozaicul din zilele noastre datează din anii 1880-1881, conform www.unesco.org şi www.aachenerdom.de.

Comoara Catedralei din Aachen este considerată drept una dintre cele mai importante comori bisericeşti din nordul Europei. Printre artefactele păstrate aici sunt Crucea lui Lothar, realizată din aur şi bătută cu pietre preţioase, veşmântul preoţesc din catifea bleumarin brodat cu perle, bustul-relicvariu al lui Carol cel Mare, realizat din argint şi aur şi un sarcofag din marmură decorat cu răpirea Proserpinei în care, până la un punct, odihneau rămăşiţele pământeşti ale lui Carol cel Mare, conform www.unesco.org.

 

Foto: (c) www.aachenerdom.de 


Alte artefacte prezente aici sunt Pala d'Oro, altarul donat de către împăraţii dinastiei ottoniene şi candelabrul Barbarossa, donat de către Frederick I. O altă parte importantă a catedralei o reprezintă absida numită "Casa de sticlă a catedralei din Aachen" datorită ferestrelor cu vitralii înalte de 27 de metri şi care însumează mai mult de 1000 de metri pătraţi de suprafaţă vitrată, conform www.aachenerdom.de.

Catedrala, cu hramul Sfânta Maria, a suferit avarii majore în urma unui incendiu din anul 1656. Acoperişurile absidelor, ale octogonului şi ale turnurilor au fost distruse aproape complet. A fost redecorată în perioada barocă folosindu-se stilul acelei epoci, cupola şi pereţii fiind redecoraţi cu stuc. În secolul al XIX-lea, a fost adăugat turnul de vest, în stil neogotic. În 1930, Aachenul a redevenit dioceză catolică, iar biserica a fost ridicată la rangul de catedrală, mai notează sursa citată.

Criteriile care au stat la baza includerii Catedralei din Aachen în Lista Patrimoniului Mondial Unesco au fost faptul că este o creaţie artistică excepţională, unică, încă de la începuturi, faptul că poartă, în acelaşi timp, amprenta tradiţiilor clasice şi bizantine, fiind prototip al arhitecturii religioase. Au mai fost luate în considerare planul arhitectural cu tribune şi valoarea istorică, estetică şi arheologică atât a clădirii, cât şi a artefactelor păstrate aici.

Catedrala din Aachen a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1978, mai notează www.unesco.org. AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Gabriela Badea) 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.