COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 15 Intre 15:45 si 16:40 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 15...25 l/mp. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Soprana Ileana Cotrubaş s-a născut la 9 iunie 1939, la Galaţi, şi a crescut într-o familie de muzicieni, conform http://sopranos.freeservers.com.

Cariera muzicală a artistei a început la radio, la vârsta de nouă ani, în Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, sub îndrumarea lui Ion Vanica, potrivit http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro.

În 1952 s-a stabilit la Bucureşti, pentru a urma cursurile Şcolii Speciale de Muzică. A debutat la Opera din Bucureşti, în 1964, remarcându-se, apoi, pe marile scene ale lumii.

În 1965, Ileana Cotrubaş a participat la un concurs în Olanda, unde a câştigat primul său premiu în operă, de lied şi oratoriu. Un an mai târziu, a câştigat un concurs de radio-televiziune la Munchen, Germania. Au urmat apariţii pe scena Operei de Stat din Viena, Hamburg, Berlin, precum şi la Festivalul de la Salzburg. A semnat un contract cu Opera din Frankfurt.

În 1969, a debutat pe scena britanică, la Glyndebourne. Din 1971, a susţinut spectacole la Royal Opera House, Covent Garden, pe a cărei scenă a revenit în următorii 20 de ani.

A cântat în Chicago, la Lyric Opera (1973), după care au urmat spectacole în Milano, La Scala (1975) şi în New York, la Metropolitan (1977). La Metropolitan a avut peste 50 de apariţii, notează eualegromania.ro. A cântat în a doua gală a centenarului Operei Metropolitan, la 22 octombrie 1983, şi la aniversarea a 25 de ani de carieră la Metropolitan a celebrului dirijor şi, ulterior, director al Metropolitanului, James Levine, la 27 aprilie 1996.

Punctul culminant al carierei artistei l-a constituit spectacolul de la "Scala" din Milano, din 7 ianuarie 1975, când a înlocuit-o pe Mirella Freni. Performanţa sa a fost apreciată atât de către critici, dar, mai ales, de public.

S-a remarcat printr-o voce de o puritate şi expresivitate deosebită, în diferite limbi străine. Presa de specialitate a apreciat sensibilitatea şi extraordinara sa forţă dramatică.

De-a lungul carierei internaţionale, a colaborat cu nume celebre aflate la pupitrul dirijoral, de la Carlos Kleiber la Herbert von Karajan şi de la Carlo Maria Giulini la Claudio Abbado.

A făcut un cuplu de neuitat cu Placido Domingo în ''Traviata'' şi ''Rigoletto'' de Verdi, ''Povestirile lui Hoffmann'' de Offenbach, dar şi în ''Elixirul dragostei'' de Donizetti, ''Carmen'' de Bizet, ''Beatrice şi Benedict'' de Berlioz, ''Louise'' de Charpentier şi ''Gianni Schicchi'' de Puccini. Cu Luciano Pavarotti a apărut în ''Favorita'' de Donizetti, ''Boema'' de Puccini şi ''Idomeneo'' de Mozart.

Ileana Cotrubaş s-a retras din activitatea muzicală în 1990. Dar nu şi din viaţa muzicală, predând lecţii tinerilor cântăreţi şi ţinând cursuri de măiestrie. Celebra soprană Angela Gheorghiu a fost eleva sa.

A scris autobiografia ''Adevărurile operei'', în care sunt adunate idei în care artista a crezut întotdeauna.

La 9 iunie 2019, soprana Ileana Cotrubaş este aniversată în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii "Opera în interpretări de referinţă", difuzată de radio România Muzical. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) www.cinemarx.ro

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.