COD GALBEN: 14-08-2020 ora 10 Intre 14 august, ora 18:00 – 15 august, ora 10:00Fenomene vizate se va semnala 14 august, ora 18:00 – 15 august, ora 10:00Fenomene vizate COD GALBEN: 14-08-2020 ora 10 Intre 15 august, ora 10:00 – 16 august, ora 10:00Fenomene vizate se va semnala 15 august, ora 10:00 – 16 august, ora 10:00Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat este aniversată în fiecare an la data de 5 iunie şi reprezintă o oportunitate pentru evidenţierea eforturilor care au loc la nivel global, regional şi naţional în vederea combaterii pescuitului ilegal.

Data aceasta a fost aleasă deoarece la 5 iunie 2016 a intrat în vigoare primul tratat internaţional menit să pună capăt pescuitului ilegal, şi anume Acordul FAO privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Această zi a fost marcată pentru prima dată în 2018. Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) anunţa în ianuarie 2018 că acest an este primul în care va fi marcată în lume o zi oficială de promovare a conştientizării necesităţii combaterii pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat, potrivit http://www.fao.org.

Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană a susţinut timp îndelungat necesitatea unei conştientizări sporite privind pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat, având în vedere amploarea problemei. Este recunoscut faptul ca activităţile de pescuit ilegal, nedeclarat şi nereglementat subminează grav gestionarea pescuitului în întreaga lume, inclusiv în zona de aplicare a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană, care cuprinde Marea Mediterană şi Marea Neagră. Se consideră că, la nivel global, pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat reprezintă până la 20% din totalul capturilor. Prin urmare, reducerea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat este o prioritate pentru această comisie, care a inclus-o printre cele cinci obiective ale strategiei pe termen mediu (2017-2020) pentru durabilitatea pescuitului în Marea Mediterană şi în Marea Neagră.

Pescuitul reprezintă o sursă vitală de hrană, de ocupare a forţei de muncă, recreere, comerţ şi bunăstare economică pentru oamenii din întreaga lume. Într-o lume cu o populaţie în creştere şi în care sute de milioane de oameni sunt afectaţi de foamete, peştele reprezintă o marfă importantă pentru realizarea securităţii alimentare. Cu toate acestea, eforturile comunităţii internaţionale pentru a asigura durabilitatea pescuitului sunt grav compromise de activităţi de pescuit ilegal, nedeclarat şi nereglementat, indică site-ul www.un.org.

Potrivit FAO, pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat este responsabil de pierderea a circa 11-26 milioane de tone de peşte anual, cantitate a cărei valoare economică este estimată la 10-23 miliarde dolari. Pentru a reduce acest impact, în cadrul Obiectivului 14 al Agendei pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată în 2015 de Adunarea Generală a ONU, se solicită în mod special comunităţii internaţionale să reglementeze eficient recoltarea şi să pună capăt pescuitului excesiv, ilegal, nedeclarat şi nereglementat precum şi practicilor distructive de pescuit până în anul 2020. Atingerea acestui obiectiv ambiţios necesită eforturi de conştientizare puternică pentru a atrage atenţia publicului larg asupra impactului negativ al activităţilor de pescuit ilegal, nedeclarat şi nereglementat, iar FAO este angajată activ în acest sens.

Pentru a promova conservarea pe termen lung şi utilizarea durabilă a resurselor piscicole, Conferinţa din 1995 a FAO a adoptat Codul de conduită pentru un pescuit responsabil, care stabileşte principiile şi normele internaţionale de comportament pentru garantarea practicilor responsabile în vederea asigurării conservării efective, gestionării şi dezvoltării resurselor acvatice vii, respectând ecosistemul şi biodiversitatea, menţionează site-ul www.un.org.

În 2009, Conferinţa FAO a adoptat Acordul privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Acordul este obligatoriu şi a intrat în vigoare la 5 iunie 2016. Intrarea în vigoare a acestui acord marchează un eveniment istoric, întrucât este primul instrument internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic consacrat în mod special luptei împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat.

În 2015, Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană a FAO a propus lansarea unei iniţiative privind declararea unei Zile internaţionale pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat. După consultări ample, o propunere în acest sens a fost supusă atenţiei cu prilejul celei de-a 32-a sesiuni a Comisiei pentru pescuit a FAO. Proiectul de rezoluţie propus a fost supus spre aprobare celei de-a 40-a sesiuni a Conferinţei FAO, din iulie 2017. La 5 decembrie 2017, în rezoluţia sa anuală privind pescuitul durabil Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 5 iunie ca fiind ''Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat''. În aceeaşi rezoluţie, ONU a mai declarat anul 2022 ca fiind Anul internaţional al pescuitului artizanal şi al acvaculturii, ceea ce va determina îndreptarea atenţiei asupra pescuitului la scară mică (în care este cuprinsă 90% din forţa de muncă în domeniul pescuitului din întreaga lume).

La 4 martie 2019 Consiliul UE a adoptat decizia de a deveni parte la un acord internaţional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic, acord care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la Oceanul Arctic - Canada, Danemarca (acţionând în numele Groenlandei şi al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia şi Statele Unite - alături de China, UE, Islanda, Japonia şi Coreea de Sud, după cum informa la acea dată un comunicat de presă al Consiliului UE. Obiectivul acordului este de a preveni pescuitul nereglementat în porţiunea de mare liberă din zona centrală a Oceanului Arctic prin aplicarea unor măsuri preventive în materie de conservare şi gestionare, în cadrul unei strategii pe termen lung de protecţie a ecosistemelor marine sănătoase, şi de a asigura conservarea şi exploatarea durabilă a stocurilor de peşte. Este prima dată când marea liberă arctică este reglementată de un regim internaţional de conservare şi gestionare. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.