

COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 22-05-2025 ora 14 Intre 14:50 si 16:00 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Bacău, Județul Suceava, Județul Vrancea; COD GALBEN: 22-05-2025 ora 14 Intre 14:45 si 15:45 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie, grindină. in Județul Teleorman; COD GALBEN: 22-05-2025 ora 14 Intre 14:15 si 15:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Cluj;
Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie (FIFA) a fost fondată la 21 mai 1904, la sediul Uniunii Franceze de Sporturi Atletice (Union Française de Sports Athlétiques) din Paris, conform site-ului oficial al Federaţiei, www.fifa.com.
Ideea fondării unei federaţii internaţionale de fotbal a apărut pentru a recunoaşte rolul Angliei care şi-a fondat asociaţia de fotbal în 1863. Deşi propunerea iniţială a fost acceptată, evoluţia lucrurilor a fost încetinită de către întârzierile opiniilor solicitate de către noua organizaţie federaţiilor de fotbal din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda. Discuţiile au continuat, reprezentanţii Franţei şi Belgiei, Robert Guérin şi Louis Muhlinghaus ajungând la concluzia că Asociaţia de Fotbal din Anglia nu va participa la constituirea forului internaţional, mai notează sursa citată.
Foto: (c) Fei Maohua / Xinhua
Reprezentanţii federaţiilor de fotbal prezenţi la întrunire au fost Robert Guérin şi André Espir (Franţa, Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques), Louis Muhlinghaus şi Max Kahn (Belgia, Union Belge des Sociétés de Sports), Ludvig Sylow (Danemarca, Dansk Boldspil Union), Carl Anton Wilhelm Hirschman (Olanda, Nederlandsche Voetbal Bond), Victor E. Schneider (Elveţia, Association Suisse de Football). Sylow a reprezentat şi Suedia (Svenska Bollspells Förbundet) iar Spir a semnat şi în numele Spaniei (Madrid Football Club). În ziua semnării acordului, Deutscher Fussball-Bund (Federaţia germană de fotbal) a trimis o telegramă în care a confirmat că va adera, în principiu, la statutul FIFA, conform site-ului menţionat.
Principiile care au stat la baza primului statut al FIFA au fost recunoaşterea reciprocă şi exclusivă a forurilor naţionale participante, interdicţia cluburilor de a participa simultan la jocurile mai multor asociaţii naţionale, recunoaşterea de către celelalte asociaţii a suspendării unui sportiv anunţată de forul naţional de care aparţine acesta şi respectarea regulilor de joc ale Football Association Ltd. (Federaţia engleză de fotbal). Fiecare asociaţie naţională avea stipulată o contribuţie anuală de 50 de franci francezi, iar articolul 9 prevedea că FIFA va fi singurul organism care putea organiza o competiţie internaţională, mai notează sursa citată.
Primul congres al FIFA a urmat imediat, iar pe 22 mai 1904 a fost ales primul for de conducere: Guérin în calitate de preşedinte, Schneider şi Hirschman, vicepreşedinţi iar Muhlinghaus secretar şi trezorier asistat de către Sylow. Munca acestor pionieri a fost una grea, deoarece au avut de atras noi membri şi de convins Anglia să se alăture, contribuţia sa fiind indispensabilă. La 14 aprilie 1905, Comitetul Executiv al Football Association din Anglia s-a afiliat la FIFA, succes datorat baronului Edouard de Laveleye, care a devenit primul membru de onoare al forului internaţional. La al doilea congres al FIFA (10-12 iunie 1905) s-au afiliat Germania, Austria, Italia, Ungaria, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda.
Până în 1909 din FIFA au făcut parte doar asociaţii europene. Prima asociaţie de pe alt continent afiliată a fost cea sud-africană, urmată de către Argentina şi Chile în 1912 şi de Statele Unite ale Americii în 1913.
Deşi activitatea FIFA a fost întreruptă de Primul Război Mondial şi, după aceea, mulţi delegaţi nu au vrut să-i accepte la masa discuţiilor pe cei care le-au fost inamici în conflagraţia mondială, în special pe reprezentanţii britanici. Cu un nou preşedinte ales la 1 martie 1921, Jules Rimet, şi cu 20 de federaţii naţionale membre, FIFA a început să crească. La Turneul Olimpic din 1924 au participat 24 de echipe, excelând cele sud-americane, în special selecţionata Uruguayului, care a câştigat medalia de aur şi şi-a apărat-o cu succes la următorul turneu, din 1928.
Sursa (c) FIFA / YouTube.com
Primul turneu de Cupă Mondială organizat de FIFA a început la 18 iulie 1930 pe arena "Estadio Centenario" din Montevideo. Deşi au participat doar patru echipe europene (fapt care a atras furia uruguayenilor), turneul a fost un succes. Selecţionata Uruguayului a ales, patru ani mai târziu, să nu-şi apere titlul, datorită slabei participări a europenilor. Finala campionatului din 1934, disputat doar în sistemul de meciuri eliminatorii, a fost câştigată de Italia şi a fost, de asemenea, prima finală transmisă la radio, mai notează sursa citată.
Britanicii s-au reafiliat la FIFA în 1946, datorită talentului diplomatic al lui Jules Rimet. Evenimentul a fost celebrat cu un meci al selecţionatei Marii Britanii împotriva unui unsprezece ales din restul Europei, la Hampden Park, în Glasgow, pe 10 mai 1947, şi a avut o participare de 135.000 de spectatori. Cele 35.000 de lire sterline obţinute în urma meciului au fost puse la dispoziţia FIFA pentru a depăşi dificultăţile cauzate de cel de-al Doilea Război Mondial. Britanicii au câştigat meciul cu 6-1. Prima Cupă Mondială postbelică a fost organizată în Brazilia, în 1950. În 1954, Jules Rimet se retrage de la conducerea FIFA, devenind primul preşedinte de onoare al forului, mai notează sursa citată.
Federaţia Română de Fotbal, fondată în anul 1909 sub numele "Asociaţia Societăţilor Sportive din România", s-a afiliat la FIFA în anul 1930, an în care echipa naţională de fotbal a participat la turneul final din Uruguay, conform lucrării "Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România" (Ed. Aramis, 2002). AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: FIFA/Facebook.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.