COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială a vocii (World Voice Day) este celebrată, în fiecare an, la 16 aprilie, şi are ca scop creşterea conştientizării asupra importanţei vocii şi atragerea atenţiei asupra problemelor vocale, potrivit world-voice-day.org.

Celebrarea a început în 1999, în Brazilia, sub forma Zilei naţionale a vocii, fiind rezultatul iniţiativei venite din partea unor specialişti în otorinolaringologie, patologie vorbire-limbaj şi a unor profesori de canto. Iniţiativa a fost urmată şi de alte ţări, precum Argentina şi Portugalia, această aniversare devenind Ziua internaţională a vocii. În Statele Unite, Academia Americană de Otorinolaringologie, Chirurgia capului şi gâtului a recunoscut oficial această zi în 2002, când a devenit Ziua mondială a vocii - "World Voice Day", notează sursa citată.

De atunci, s-au creat grupuri de lucru în 50 de ţări, care organizează evenimente în luna aprilie, de la reprezentaţii artistice până la conferinţe despre sănătate. Deşi evenimentele se împart pe o perioadă mai largă de timp, 16 aprilie este ziua tradiţională şi larg acceptată la nivel global drept Ziua mondială a vocii.

În România, Ziua mondială a vocii a fost marcată pentru prima oară la Cluj, în 2013, ulterior, din 2014, fiind sărbătorită la Bucureşti, conform portalului Voceataconteaza.ro.

Vocea este instrumentul principal pentru comunicarea semantică, dar şi pentru comunicarea emoţională, având astfel relevanţă atât pentru percepţia auditivă, cunoaşterea lingvistică şi fonetică, cât şi în psihologie sau neurologie, potrivit sursei citate. Vocea este un instrument esenţial în educaţie, dar şi în activitatea zilnică pentru aproximativ 30% din întreaga populaţie activă.

În perioada 5-6 aprilie 2019, a avut loc la Bucureşti cea de-a şasea ediţie a simpozionului naţional ''Vocea Ta Contează''. Manifestarea a adus împreună specialişti din ţară şi de peste hotare, în domeniul ORL, foniatrie, patologie orală, anatomie patologică, gastroenterologie, dar şi terapeuţi vocali, profesori de canto, logopezi, actori, interpreţi vocali. În cadrul evenimentului, au fost prezentate lucrări ştiinţifice şi s-au desfăşurat workshopuri de terapie vocală, demonstraţii de pedagogie vocală, ateliere practice de instruire în evaluarea deglutiţiei şi a vocii pacienţilor.

Agenda României dedicată Zilei mondiale a vocii, include Concertul "Opera mistică", organizat de Radio România Cluj, la 16 aprilie 2019. Evenimentul cuprinde arii, duete şi piese religioase din repertoriul naţional şi internaţional, interpretate de muzicieni celebri, acompaniaţi de Corul Junior Vip. De asemenea, Facultatea de Teatru şi Film din Cluj-Napoca găzduieşte, la 16 aprilie, cursurile ''Expresii faciale în intonaţie'' (Facial expressions in voicing) şi ''Terapii vocale pentru profesionişti'' (Vocal therapies for voice professionals). Un alt eveniment organizat la Cluj este ''World Voice Day Concert'', la 17 aprilie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, conform paginii dedicate evenimentelor naţionale a portalului world-voice-day.org. AGERPRES/(Documentare - Roxana Mihordescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.