COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 1 ianuarie 1949 a fost înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Lingvistică, în prezent Institutul de Lingvistică ''Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti'', aflat în subordinea Academiei Române. Primul director al Institutului de Lingvistică a fost Iorgu Iordan, între anii 1949-1962.

În 1961 a luat naştere Centrul de Cercetări Fonetice şi Dialectale (anterior, sector/secţie în cadrul Institutului de Lingvistică). Crearea unei unităţi de cercetare autonome pentru domeniile foneticii şi dialectologiei a fost pe deplin motivată, având în vedere dezvoltarea celor două discipline în perioada interbelică. Înainte de al Doilea Război Mondial, Al. Rosetti înfiinţase la Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii, un Laborator de fonetică experimentală, care a fost integrat în Institutul de Lingvistică, la crearea acestuia, în 1949, se arată pe site-ul https://www.lingv.ro/.

Începând cu anul 1961, cercetarea ştiinţifică în domeniul foneticii şi al dialectologiei s-a desfăşurat în cadrul Centrului de Cercetări Fonetice şi Dialectale al Academiei Române. Centrul s-a înfiinţat din iniţiativa acad. Alexandru Rosetti - care a fost şi primul său director - şi cu colaborarea prof. Boris Cazacu, prin transformarea în unitate autonomă a Secţiei de fonetică şi dialectologie înfiinţate în 1959 în cadrul Institutului de Lingvistică din Bucureşti al Academiei Române.

În 1974, în urma ''reorganizării" Academiei, Centrul de Cercetări Fonetice şi Dialectale şi-a pierdut autonomia, fiind înglobat, împreună cu Institutul de Folclor al Academiei şi cu Centrul Creaţiei Populare din cadrul Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, în nou-creatul Institut de Cercetări Etnologice şi Dialectologice, aflat până în 1990, când s-a desfiinţat, în subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, potrivit site-ului menţionat.

După 1989, printre primele colective de cercetare revenite în Academia Română a fost cel de fonetică şi dialectologie. Astfel, în martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României, se înfiinţa Institutul de Fonetică şi Dialectologie. Fostul Centru devenea Institut în urma solicitării adresate de Al. Rosetti într-o scrisoare trimisă preşedintelui Academiei Române, Mihai Drăgănescu. Ulterior, în 1994, Institutul a primit numele întemeietorului său, Al. Rosetti, fapt confirmat prin Hotărârea Guvernului României nr. 503 din 18 august 1998 privind modificarea denumirii unor unităţi de cercetare din subordinea Academiei Române.

Institutul de Fonetică şi Dialectologie ''Al. Rosetti" a funcţionat până la 25 ianuarie 2002, când, din ''comasarea prin fuziune" cu Institutul de Lingvistică ''Iorgu Iordan", a rezultat Institutul de Lingvistică ''Iorgu Iordan - Al. Rosetti", pe baza Hotărârii Guvernului României nr. 1.366 din 27 decembrie 2001. Institutul a obţinut, din 2 iunie 2008 (prin Decizia ANCS nr. 9.666, Anexa 2), acreditarea ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

Institutul de Lingvistică ''Iorgu Iordan - Al. Rosetti" cuprinde următoarele departamente de cercetare: Lexicografie; Limba literară şi filologie; Gramatică; Romanistică; Dialectologie şi sociolingvistică; Dialectologie, geografie lingvistică, fonetică şi onomastică; Etimologie.

Institutul publică revistele ''Fonetică si Dialectologie'', ''Limba română'', ''Revue Roumaine de Linguistique'' şi ''Studii şi cercetări lingvistice''.

În prezent director al Institutul de Lingvistică ''Iorgu Iordan - Al. Rosetti" este conf. univ. dr. Adina Dragomirescu, potrivit site-ului Academiei Romane, http://www.acad.ro. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu;editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.