Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Principesa Ileana, cel de-al cincilea copil al regelui României Ferdinand (1914-1927) şi al reginei Maria (1914-1927), s-a născut la 5 ianuarie 1909, la Bucureşti.

Mama sa, regina Maria a României, fiica ducelui de Edinburgh, Alfred, şi a Mariei Aleksandrovna, născută Mare Ducesă a Rusiei, era nepoată a reginei Victoria şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. La 10 ianuarie 1893, prin căsătoria cu Ferdinand de Hohenzollern Sigmaringen, prinţul moştenitor al Românei, a devenit prinţesă a României, iar după moartea regelui Carol I devine regină (11 oct.1914) - (Dicţionar biografic de istorie a României, Ed. Meronia, 2008)

 

Foto: (c) ARHIVELE NAŢIONALE ALE ROMÂNIEI


Ferdinand, rege al Românei, era fiul lui Leopold de Hohenzollern Sigmaringen, fratele suveranului României, Carol I, şi al infantei Antonia, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei. A fost proclamat oficial succesor la tronul României, la 18 mart 1899, primind titlul de Alteţă Regală Principe de România. Principele moştenitor Ferdinand şi principesa Maria s-au căsătorit la 29 decembrie 1892.

Naşterea Principesei Ileana a fost întâmpinată, aşa cum este arătat în volumul memorialistic "Trăiesc din nou", în sunetul a douăzeci şi una de salve de tun, salutul regal pentru fiica unui lung şir de regi şi împăraţi. Dragostea şi respectul le-a câştigat însă prin serviciul permanent făcut pentru binele celor din jurul ei: "Era de datoria mea să îi servesc pe ceilalţi în acord cu regulile strict stabilite pentru cei în poziţia mea: să fiu acolo unde eram chemată, să îmi plec urechea la nevoile altora, să plâng cu ei sau să mă bucur cu ei, după cum erau împrejurările", spune principesa Ileana ("Trăiesc din nou", Ed. Humanitas, 2010)

"Doar atunci mi-am dat seama că, într-adevăr, purtasem o diademă în tot acest timp: diadema încrederii, care îmi fusese oferită de dragostea poporului meu: o diademă care este averea mea cea mai preţioasă şi care nu poate fi niciodată pierdută sau distrusă (...) de aceea am devenit româncă, pentru totdeauna, în mintea, inima şi sufletul meu", notează principesa.

Copilăria domniţei Ileana, aşa cum i se mai spunea, a fost senină şi liniştită, dar mărturisea că: "într-un fel îmi amintesc de ea acum de parcă ar fi un vis îndepărtat care deapănă o poveste ce mi s-a spus odată, demult" ("Maica Alexandra - Principesa Ileana a României, "Sfinţii îngeri", Ed. Anastasia, 1992).

A trebuit însă să îndure alături de toţi ceilalţi vitregiile Primului Război Mondial. Urmele privaţiunilor de care avuseseră parte chiar şi membrii familiei regale refugiate la Iaşi, în 1916, le-a purtat principesa Ileana toată viaţa. Deficienţele nutritive din copilărie i-au creat probleme serioase de sănătate ("Principesă şi monahie: Domniţa Ileana - Maica Alexandra", Ed. Sophia, 2011)

După război, principesa a trăit cu mare emoţie evenimentele care s-au succedat într-un fel atât de fericit. Anul 1918 este marcat de desăvârşirea statului naţional român, marea realizare a poporului român sub domnia regelui Ferdinand. La 15 octombrie 1922, o ceremonie impresionantă, desfăşurată la Alba Iulia, este organizată în vederea încoronării regilor României, Ferdinand şi Maria.

În această perioadă, principesa şi-a continuat studiile particulare, s-a implicat şi mai mult în activităţile de familie şi o mare parte a timpului a început să o petreacă în activităţi sociale de binefacere. Angajată în acţiunile Crucii Roşii şi ale Asociaţiei Tinerelor Femei Creştine (ATFC), filială autohtonă a organizaţiei Young Women Christian Association (YWCA), înfiinţată în Anglia, în anul 1877, îşi dorea înfiinţarea unei Asociaţii a Ghidelor în România. În 1928 i s-a împlinit visul şi s-a întemeiat şi în ţară o astfel de asociaţie, alcătuită din 32 de tinere, care s-au întrunit la Mănăstirea Horezu (Hurezi).

Regina Maria a primit, în anul 1920, un dar care urma să marcheze viaţa domniţei Ileana. După întoarcerea reginei de la Paris, oraşul Braşov i-a oferit în dar Castelul Bran, o fortăreaţă aflată într-o stare nu prea bună, situată la o distanţă de câţiva kilometri de Braşov.

Un alt proiect de renovare iniţiat de regina Maria, în care s-a implicat şi principesa Ileana, a început în vara anului 1924. Regina a cumpărat în apropierea oraşului Balcic, pe litoralul Mării Negre, în partea de sud a Dobrogei, o moară veche şi terenul înconjurător.

 

Foto: (c) ARHIVELE NAŢIONALE ALE ROMÂNIEI


Branul şi Balcicul au devenit astfel două locuri impregnate de personalităţile celor două, regina Maria şi principesa Ileana.

Principesa Ileana, o tânără deosebit de admirată, al cărui numele apărea alături de al celor mai eligibili celibatari din Europa, s-a căsătorit în 1931 cu arhiducele de Austria, din linia toscană a Casei de Habsburg, Anton.

Atunci a primit principesa, ca dar de nuntă, din parte reginei Maria o diademă, care arăta mai mult a coroană, confecţionată din diamante şi safire, pe care regina o moştenise de la mama sa, Maria Alexandrovna.

Bijuteria, încrustată cu diamante şi safire de mărimea unui ceas de buzunar, a parcurs alături de principesă un drum lung, care s-a finalizat în America, acolo unde posesoarea sa a vândut-o, fără prea multe regrete, aşa cum mărturisea, pentru că simţea că darul mamei sale a generat alte daruri care au permis familiei să meargă mai departe.

În timpul primilor zece ani de căsătorie principesa Ileana a avut şase copii: Ştefan, Maria-Ileana (Minola), Alexandra, Dominic (Niki), Maria-Magdalena (Magi) şi Elisabeta (Herzi).

În 1934, a cumpărat o proprietate în Austria unde a locuit până în 1944, când s-a reîntors în România. La Bran, în apropierea castelului a înfiinţat un spital, pe care l-a susţinut şi în care a muncit vreme de câţiva ani. La 12 ianuarie 1948, principesa a părăsit România, fără speranţa că se va mai întoarce vreodată. S-a întors însă, în 1990, într-o vizită care a inclus şi Branul şi Catedrala episcopală de la Curtea de Argeş.

În 1952, principesa Ileana şi-a scris memoriile, publicate sub titlul "Trăiescdin nou" (Ileana, Princess of Romania, I Live Again, Rinehart & Company, Inc., New York, 1952), iar în 1954 a apărut a doua sa carte, "Spitalul Inimii Reginei", despre spitalul de la Bran (Ileana, Princess of Romania, Hospital of the Queen's Heart, Rinehart & Company, Inc., New York, 1954).

Aflată în America, a decis că drumul său va merge către o viaţă monahală. În 1961 principesa Ileana spunea: "Am ales viaţa de mănăstire fiindcă am simţit şi simt în continuare, cu certitudine, că de acum înainte aceasta este unica şi singura cale potrivită pentru mine" ("Principesă şi monahie: Domniţa Ileana - Maica Alexandra" (1909-1991), traducere după originalul în limba engleză: Beverley Cooke, "Royal Monastic: Princess Ileana of Romania. The Story of Mother Alexandra", Conciliar Press, Ben Lomond, CA, SUA, 2008).

A depus voturile monahale în 1967, devenind Maica Alexandra.

La scurt timp după tunderea în monahism, a plecat în America, unde a ridicat primul aşezământ monahal ortodox în această parte a lumii, cu hramul "Schimbarea la Faţă a Domnului", în Ellwood City, statul Pennsylvania.

Principesa Ileana, devenită Monahia Alexandra, a plecat din această lume în 21 ianuarie 1991, iar vasul de lut cu pământ românesc pe care îl păstrase în anii de exil, mulţi şi grei, a fost îngropat odată cu ea, la ctitoria sa din America. AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.