Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Academicianul Marius Porumb s-a născut la 9 octombrie 1943, la Grozeşti-Lăpuşna, azi în Republica Moldova.

După absolvirea studiilor liceale la Baia Mare şi a Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii din Cluj, s-a specializat în istoria artei. Şi-a susţinut teza de doctorat cu tema ''Icoane româneşti din Transilvania (sec. XV-XVIII)'' în 1973, potrivit dicţionarului ''Membrii Academiei Române 1866-2003'' (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

Şi-a desăvârşit pregătirea în Italia, la Ravenna şi Bari (cursuri de civilizaţie şi cultură bizantină), precum şi în Iugoslavia, şi a efectuat călătorii de studii în Franţa, Italia, Germania, Grecia, Ungaria.

Din 1966 a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca, secţia de Istoria Artei. După înfiinţarea Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca (1990), a fost director adjunct (1990-1992), apoi director al Institutului, din 1992 până în prezent, potrivit www.acad.ro.

În 1971 a colaborat la organizarea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, apoi a coordonat şi a organizat Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Cluj-Napoca. În anul universitar 1984/1985, a fost solicitat să ţină cursuri la Universitatea de Arte din Bucureşti şi la Universitatea din Chişinău. Din 1990, devine profesor asociat la Universitatea ''Babeş Bolyai'' din Cluj-Napoca, iar din 2000, conducător de doctorate la aceeaşi universitate.

Este fondator şi redactor responsabil al primei reviste de artă medievală din România, ''Ars Transsilvaniae''. Desfăşoară o bogată activitate ştiinţifică, concretizată în numeroase lucrări, studii şi articole, dintre care menţionăm: ''Bisericile din Feleac şi Vad. Două ctitorii moldoveneşti din Transilvania'' (1968); ''Ghidul muzeelor din Cluj-Napoca'' (1974); ''Icoane din Maramureş'' (1975); ''Studii de istoria artei'' (1982); ''Dicţionar de pictură veche românească din Transilvania sec. XIII-XVIII'' (1998), ''Legături culturale şi artistice moldo-transilvane în sec. XV-XVI'' (2004), ''Biserici de lemn din Maramureş''' (2005), ''Cetatea Câlnic'' (2007, în colaborare cu Ciprian Firea). De asemenea, s-a numărat printre autorii tratatului ''Istoria Românilor'' (vol. V-VI, 2002-2003).

Vicepreşedinte (1996) şi apoi preşedinte (2001) al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, membru al Comitetului Naţional Român ICOMOS (Consiliul internaţional pentru protecţia monumentelor istorice al UNESCO), membru CIHA (Consiliul Internaţional de Istoria Artei), preşedinte al Asociaţiei ''Ars Transsilvaniae'' - România.

În 2002, guvernul francez i-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor al Republicii Franceze şi tot în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în rang de Cavaler. Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului i-a acordat decoraţia Crucea Transilvană.

A fost numit membru corespondent (12 noiembrie 1993), iar ulterior a devenit membru titular (30 aprilie 2009) al Academiei Române, potrivit http://acad-cluj.ro.AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Explicaţie foto: Aula Academiei Romane (19 dec. 2013)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.