Violeta Beclea Szekely fost descoperită într-o competiţie şcolară în toamna lui 1979. Un an mai târziu, deşi era junioară, a început pregătirea la lotul naţional de seniori în grupa antrenorului emerit Ion Puică. A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice - Barcelona şi Sydney. La Sydney, în 2000, a cucerit medalia de argint la 1.500 m. A fost de trei ori învingătoare în finala IAAF Grand Prix, iar în 2001 a învins în toate cele şapte etape de Golden League. În 2001 a fost nominalizată de forurile internaţionale pentru titlul de cea mai bună atletă a lumii, iar în 2002, şi-a anunţat retragerea din sportul de performanţă. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional "Serviciul credincios", în grad de cavaler. Este căsătorită cu fostul judoka Adrian Szekely, campion naţional şi balcanic, şi împreună au o fiică, Alexandra. Violeta Beclea a povestit despre multe momente legate de cariera sportivă, dar şi despre alte momente de după retragerea din activitatea competiţională într-un interviu acordat AGERPRES, răsfoind fotografii din arhiva foto a Agenţiei.
AGERPRES: Violeta, ţi-am pregătit multe fotografii, din diferite etape ale vieţii, unele din perioada competiţională, altele mai recente. Te rog frumos să le privim împreună, să le comentăm şi să ne împărtăşeşti ce amintiri te leagă de momentele surprinse de fotografiile AGERPRES.
Violeta Beclea Szekely: Cu multă plăcere, abia aştept să mi le arăţi, cred că pe unele dintre ele nu le am nici eu.
AGERPRES: Primele fotografii sunt din 1999, la sosirea de la Campionatele Mondiale de sală din Japonia.
Violeta Beclea Szekely: Exact, sunt Campionatele Mondiale de la Maebashi, de unde am venit câştigând locul al doilea în cursa de 1.500 metri, e o amintire dragă. A fost o cursă frumoasă, care mi-a deschis drumul, într-un fel, ştiu că am alergat şi în cursa de 3.000 de metri atunci, am venit pe locul 5. Iar Japonia e o ţară care m-a surprins plăcut, în condiţiile în care prima oară am fost în 1991, iar în 1999 am ajuns acolo a doua oară. Tot atunci Ionela Târlea a ieşit campioană mondială la 200 metri, a surprins plăcut toată lumea prezentă acolo, a învins nişte fete pe care nu ne aşteptam să le învingă, a demontat un mit legat de sprintul anumitor atlete şi atleţi.
Foto: (c) ARTUR MUSTATA/ARHIVA AGERPRES
AGERPRES: O fotografie din 2001, o festivitate de premiere.
Violeta Beclea Szekely: Era după întoarcerea de la Campionatele Mondiale de la Edmonton, cu preşedintele de atunci al Clubului Rapid - din păcate a murit în urmă cu două luni - şi cu ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea. Clubul Rapid, fiind sub umbrela Ministerului Transporturilor, după fiecare competiţie de obiectiv eram chemate la minister, indiferent de locul pe care veneam, de ministrul care era. Am primit flori, cupe, diplome, care simbolizau activitatea ministerului. Eu am venit la Rapid în 1989, de la CSM Suceava şi am rămas impresionată de galeria rapidistă. E o galerie sufletistă, inimoasă, care îşi respecta sportivii, veneau să ne aştepte la aeroport când ne întorceam de la competiţii, ne arătau respectul prin prezenţa lor, cred că e cea mai fidelă galerie.
Foto: (c) VLAD STAVRICA/AGERPRES FOTO
AGERPRES: O fotografie foarte frumoasă, din 2001.
Violeta Beclea Szekely: Da, anul 2001 a fost un an încărcat, foarte valoros. Atunci am fost nominalizată de Federaţia Internaţională de Atletism la titlul de cea mai buna atletă a anului.
Foto: (c) ARTUR MUSTATA/AGERPRES FOTO
AGERPRES: Tot o fotografie din 2001, în care eşti împreună cu fetiţa ta, Alexandra.
Violeta Beclea Szekely: Era o festivitate de premiere a celor mai buni sportivi - Galaxia Sportivilor 2001 - la Sala Polivalentă. Alexandra ţinea cupa, era foarte mândră. Aici avea cinci ani, acum are 22. Sunt foarte mândră de ea, e o tânără frumoasă, deşteaptă, are toate calităţile unui copil bun. Acum e plină de personalitate. E foarte frumos să ai amintiri, dar şi să măsori trecerea timpului prin vârsta copilului tău, privindu-ţi copilul cum a evoluat, cum s-a transformat.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
AGERPRES: În 2003 ai participat la Crosul "Ziua Olimpică", organizat de Comitetul Olimpic Român.
Violeta Beclea Szekely: Atunci am început să cochetez cu ideea de a renunţa la marea performanţă, aveam nişte probleme cu un genunchi. Eu de-a lungul carierei sportive nu am avut probleme de sănătate, nu am fost accidentată, intenţionam să merg şi la JO din 2004, dar Dumnezeu mi-a dat nişte semnale că e cazul să mă opresc, începuse să mă doară un genunchi şi am zis că e cazul să mă opresc. Crosul a fost organizat în Parcul Tineretului. Nici nu mă gândeam atunci că voi ajunge să lucrez la COSR.
AGERPRES: În 2004, la "Gala Sportului românesc", ai oferit un trofeu.
Violeta Beclea Szekely: I-am oferit, împreună cu Ion Ţiriac, un trofeu lui Răzvan Florea de la Nataţie, după JO de la Atena. Era o manifestare organizată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Agenţia Naţională pentru Sport.
AGERPRES:2005 - Trei sportive la "Dance Masters", în 2005
Violeta Beclea Szekely: Aici sunt cu sunt cu Elisabeta Lipă şi Viorica Susanu, noi susţinem mişcarea sub orice formă, iar dansul e tot o formă de a face mişcare şi e atât de frumos, am văzut atunci atâta graţie şi frumuseţe! Chiar nu ştiam poza asta. Pe colegele mele le ştiu din 1980, eu am început performanţa în grupa lui Ioan Puică, soţul campioanei noastre Maricica Puică. Făceam împreună cantonamentele de vară la Snagov, am transpirat împreună, am petrecut anumite momente împreună, eram ca o familie. Suzi (Viorica Susanu - n.r.) a venit mai târziu de 1980. Sunt nişte fete extraordinare. La canotaj se muncea foarte mult, noi ne miram de ce erau aşa bune canotoarele. Pentru că dimineaţa erau pe apă, apoi la sală, apoi alergau. Aveau câte cinci antrenamente de pe zi, combinate, foarte mult munceau, drept dovadă că au avut rezultate, amprenta Uţei (Elisabeta Lipă - n.r) s-a pus şi pe generaţia actuală, Uţa e un model. Iar tinerele canotoare au un om la care se uită, pe care îl respectă, au un model.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO
AGERPRES: O fotografie din 2006.
Violeta Beclea Szekely: Aici sunt cu Monica Iagăr, era o festivitate după concursul pe care îl organiza ea - Monica Iagăr Grand Prix.
AGERPRES: Iată o fotografie în care eşti alături de multe colege sportive...
Violeta Beclea Szekely: Aici era un cros al MAI, ne mobilizasem la invitaţia Elisabetei Lipă. Eram eu, Mariana Bitang, Laura Badea, Nicu Vlad, Maricica Puică. Noi, sportivii suntem solidari între noi, dar şi cu semenii noştri. De curând am avut cazul atletei Adelina Gavrilă, care a suferit o intervenţie chirurgicală dificilă. Sportivi care nu aveau nicio legătură cu atletismul, echipe de la rugby au venit la solicitarea lui Alin Petrache, au donat sânge pentru ea, nu doar din Bucureşti, şi din Ploieşti, Constanţa, suntem solidari şi la bine, şi la greu. Solidaritatea, fair play-ul, spiritul de echipă fac parte dintre valorile cu care creştem noi, sportivii, cu care ne autoeducăm şi îi educăm şi pe alţii. Din fericire, Adelina e bine acum.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO
AGERPRES: Iată o fotografie din 2006, eraţi la un eveniment caritabil.
Violeta Beclea Szekely: De fiecare dată când am ocazia, mă implic în acţiuni caritabile, aici eram la evenimentul "România pentru copiii Europei", este şi Leonard Doroftei, este şi Monica Iagăr, îmi amintesc că au venit aici sportivi din toate domeniile, iar sportivii au donat diverse obiecte - tricouri, treninguri - care au fost scoase la licitaţie pentru a fi strânşi bani pentru copii. Uite, îmi aminteşti nişte evenimente de care uitasem.
AGERPRES: Cursa integrării europene...
Violeta Beclea Szekely: Aici dădeam startul, eram în Parcul Tineretului. Eu nu mai alerg la crosuri, dar nici nu am devenit sedentară. Dar am considerat că după 22 ani de performanţă a venit vremea să compensez ceea ce nu am făcut în anii de competiţie, acum încerc să stau mai mult cu familia. Dar susţin de fiecare dată mişcarea, aşa voi face toată viaţa, şi când voi ieşi la pensie.
AGERPRES: O imagine în care eşti foarte veselă, în 2006.
Violeta Beclea Szekely: Da, ştiu momentul şi a fost foarte frumos. În 2006, la Campionatele Internaţionale de atletism ale României, preşedintele Federaţiei de atletism de atunci, Ilie Floroiu, mi-a organizat un soi de retragere, pentru că eu nu m-am retras oficial. Iar el a făcut acest gest pentru mine, s-a gândit să-mi ofere un trofeu. Eram fericită că un alt atlet şi-a amintit că nu făcusem retragerea şi că a organizat acest eveniment de retragere pentru mine. A făcut acelaşi lucru şi pentru Bogdan Ţăruş. Ilie Floroiu a fost un preşedinte care s-a gândit la colegi, nici nu ştii cât contează să vezi că oamenii ajunşi în funcţie apreciază sportivii şi nu uită de unde au plecat.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
AGERPRES: O fotografie în care eşti alături de doamna Iolanda Balaş.
Violeta Beclea Szekely: Când văd o poza cu doamna Balaş nu pot să nu reacţionez cu un zâmbet, cu nostalgie, cu un oftat, pentru că e omul care a pus bazele atletismului românesc post comunist. Şi-a pus amprenta suficient de evident pe ce înseamnă atletism, e omul care a creat sediul Federaţiei române de atletism, o regretăm cu toţii. A fost un om care a muncit ca atletă, pentru sportul care a creat-o şi a fost un model pentru generaţii de atleţi. În fotografia asta suntem la Izvorani, semnam un parteneriat pentru echipamentul sportiv al echipei olimpice. E şi domnul Viorel Păunescu. Mă uit la Laura Badea, ce faţă de copil avea, dar mă uit şi cât de bine arăta doamna Iolanda, un om căruia atletismul şi sportul în general îi datorează foarte mult.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO
AGERPRES: Din nou o fotografie în care eşti alături de Laura, de Elisabeta...
Violeta Beclea Szekely: Da, aici eram la Casa României din cadrul ambasadei României de la Beijing, sunt cu Laura Badea, Elisabeta Lipă şi Mariana Bitang, noi eram gazde şi organizasem acea casă, în spate se vede un tablou cu Simona Amânar, acolo am avut o expoziţie cu campioni medaliaţi la JO de-a lungul anilor, am adus în memoria publicului momente fericite pe care fiecare dintre noi le-am trăit.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
AGERPRES: Tot la Beijing.
Violeta Beclea Szekely: A! Eram în locul unde se creau maşini Hover. În baza parteneriatului pe care l-am avut, ei au oferit maşini tuturor campionilor olimpici. Aici vizitasem fabrica şi Sandra Izbaşa, Georgeta Damian, Alina Dumitru, Viorica Susanu au fost prezente şi li s-au îmnânat cheile maşinilor pe care le-au primit. Acolo a fost momentul când cei care ieşiseră campioni olimpici şi-au identificat maşina, culoarea, şi acea maşină le-a fost trimisă în ţară, cheia era simbolică.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
AGERPRES: Ai fost alături de Laura Badea când a susţinut teza de doctorat, iată o fotografie de la acest moment.
Violeta Beclea Szekely: O, da, nici nu se putea altfel. Eram colege aici, şi ea a fost alături de mine în toate momentele, nu puteam să nu fiu alături de un coleg într-un moment atât de important în carieră, e încununarea unui succes dincolo de performanţă, pregătire profesională contează foarte mult.
AGERPRES: În 2009 ai fost prezentă la Campionatele europene de haltere.
Violeta Beclea Szekely: Care s-au ţinut la Polivalentă, am fost la premiere şi am înmânat medaliile. A fost foarte frumos organizat, cred că a fost prima ediţie CE de haltere aduse în România, Nicu Vlad l-a adus, n-aş vrea să greşesc, dar cred că aşa e.
AGERPRES: Ai plantat un copac în 2011...
Violeta Beclea Szekely: Da, la Izvorani, în zona bazei sportive, a fost un eveniment creat pentru natură. Am fost mulţi sportivi şi reprezentanţi ai federaţiilor, sponsori, parteneri ai COSR care am plantat copaci. Am trecut destul de des pe acolo, am văzut copacul, colegii mei de la Izvorani au avut grijă să-l ude.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
AGERPRES: În 2012, a fost semnat un parteneriat între COSR şi TAROM.
Violeta Beclea Szekely: Da, a fost un parteneriat prin care se susţinea performanţa sportivilor români participanţi la Jocurile Olimpice 2012 de la Londra.
AGERPRES: Imagine de la o ceremonie de decorare, în 2014.
Violeta Beclea Szekely: Eram la casa Regală, la Palatul Elisabeta, împreună cu preşedintele COSR, principesa Margareta, cu ocazia împlinirii a 100 de ani ai COSR, am fost invitaţi pentru a sărbători centenarul olimpismului românesc. COSR are un parteneriat cu Casa Regală şi COSR a primit distincţia "Nihil Sine Deo".
Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Primirea delegaţiei olimpice de la Soci, în 2014.
Violeta Beclea Szekely: Exact, eram tot cu Laura Badea, pentru că din 2005 am devenit colege aici, la COSR. Eram amândouă cu buchete de flori... Noi am trecut la următoarea etapă, dacă până a veni aici eram cele care primeam flori în aeroport, acum le înmânam noi flori celor care au venit în urma noastră.
AGERPRES: Tot în 2014 i-a fost conferit Colanul Olimpic lordului Sebastian Coe.
Violeta Beclea Szekely: Da, atunci România l-a avut ca musafir pe Sebastian Coe, englezul care este în conducerea Federaţiei Internaţionale de Atletism. A fost un eveniment organizat aici în Muzeul Sportului, şi pentru că era vorba despre un atlet, nu putea să fie întâmpinat decât de nişte atleţi. Suntem patru atleţi în fotografie - eu, Doina Melinte, George Boroi, Ion Sandu, Alin Petrache, preşedintele COSR de atunci.
Foto: (c) ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Există o gală a copiilor, organizată de COSR anual...
Violeta Beclea Szekely: Se numeşte "Un condei numit fair play" şi este concursul organizat de COSR, unde copii cu vârsta până în 18 ani, vârstă şcolară, trimit lucrări despre JO - proză, poezie. Lucrările lor sunt analizate de un juriu de specialitate, aici e festivitatea unde cele mai bune lucrări sunt premiate de COSR. Anul acesta premierea va fi în octombrie sau noiembrie, iar lucrările sunt trimise într-o anumită perioadă. Mai aveam un concurs, "JO în imaginaţia copiilor". Pe mine m-a impresionat mult să văd JO prin ochii copiilor, rămâi total surprins cum văd ei acest eveniment, sunt nişte lucrări extraordinar de frumoase. Concursul e la nivel naţional, prin inspectoratele şcolare locale se transmit lucrările, sunt analizate de un juriu specializat.
AGERPRES: Ajungem la o fotografie de la conferinţa de presă a unui cros umanitar, Happy Run, organizat de Fundaţia Renaşterea.
Violeta Beclea Szekely: Da, e aici, în amfiteatrul nostru, la COSR, noi susţinem crosul Fundaţiei Renaşterea de la început, anul acesta a fost a patra ediţie,iar eu întotdeauna am fost alături de ei. Andreea Esca, ambasadorul fundaţiei, în fiecare an m-a aşteptat să alerge alături de mine şi eu m-am fofilat, mi-a fost frică să nu mănânc bătaie.
AGERPRES: Îţi plac fotografiile noastre?
Violeta Beclea Szekely: Foarte mult, sunt amintiri minunate, am trecut, prin intermediul acestor fotografii, prin parcursul anilor şi al evoluţiei mele, o evoluţie firească până la urmă, dar cred că e important să te simţi bine în pielea ta, să fii conştient că nu îmbătrâneşti ci doar treci prin timp şi acumulezi experienţă. E o expresie care ne face să ne simţim mai bine.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Îţi dăruim acest set de fotografii şi îţi mulţumesc pentru interviul acordat.
Violeta Beclea Szekely: Vaaai, mulţumesc, ce frumos! Cred că o să mi le aşez acasă, de-a lungul scării, până la mansardă! Imaginile asta fac parte din viaţa mea. Amintirile noastre sunt cele care ne aduc aminte ce am făcut, ce am trăit, ce suntem, unde suntem şi cum am ajuns la ceea ce suntem, contează mult! AGERPRES/(autor: Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.