COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 27 septembrie 2018, este anunţat laureatul Premiului Rafto pentru Drepturile Omului.

Premiul este decernat, anual, de către Fundaţia Rafto pentru Drepturile Omului (Raftostiftelsen), a cărei principală misiune este promovarea libertăţii politice şi intelectuale, notează www.rafto.no.

Sediul Fundaţiei este în Casa Drepturilor Omului din Bergen Norvegia, iar ceremonia de decernare este găzduită de cel mai mare teatru din Bergen, Teatrul Naţional (Den Nationale Scene).

Prin înfiinţarea acestui premiu, Fundaţia Rafto a dorit să scoată în evidenţă personalităţi sau grupuri care activează pentru respectarea libertăţii de opinie şi de exprimare. Crescându-le notorietatea şi atrăgând din partea presei internaţionale atenţia asupra lor, laureaţii Premiului Rafto puteau dobândi susţinere din partea entităţilor politice şi non-politice din întreaga lume. Nu întâmplător, patru câştigători ai Premiului Rafto au devenit, ulterior, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace.

Premiul a fost creat în onoarea norvegianului Thorolf Rafto (6 iulie 1922 - 4 noiembrie 1986), activist pentru drepturile omului şi profesor de Istoria Economiei la Şcoala de Economie din Bergen.

Nominalizările pot fi făcute de organizaţii, instituţii şi persoane implicate în promovarea drepturilor omului, precum şi de foştii laureaţi. Termenul limită este 1 aprilie, câştigătorul este anunţat spre sfârşitul lunii septembrie, urmând ca ceremonia să fie programată în noiembrie.

În 2017, Premiul Rafto a fost atribuit activiştilor indieni Parveena Ahangar şi Imroz Parvez, pentru ''campaniile de apărare a drepturilor fundamentale ale omului'', desfăşurate în Jammu şi Kashmir, un stat din nordul Indiei măcinat de conflicte. Cei doi activişti au dus campanii susţinute, timp de mulţi ani, pentru ''demascarea încălcărilor drepturilor omului, promovarea dialogului şi găsirea unor soluţii care să aducă pacea'', a spus juriul.

Activista irakiană Yanar Mohammed a obţinut, în anul 2016, Premiul Rafto pentru Drepturile Omului, drept recompensă pentru activitatea desfăşurată în sprijinul femeilor şi minorităţilor din Irak. Fundaţia Rafto a evidenţiat că activitatea acesteia şi a organizaţiei sale se desfăşoară pe trei niveluri: local, naţional şi internaţional.

În 1989, prestigiosul Premiu Rafto a fost obţinut de Doina Cornea, activistă pentru drepturile omului şi dizidentă faţă de regimul condus de Nicolae Ceauşescu.

Primul Premiu Rafto a fost decernat în 1987, politicianului şi diplomatului ceh Jiri Hajek, potrivit www.rafto.no. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

 

Sursa foto: Rafto Foundation for Human Rights / Facebook

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.