

COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă
La 4 august 2018, două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer în timpul unor zboruri de antrenament efectuate deasupra localităţii Frătăuţii Vechi din judeţul Suceava, incident în urma căruia unul dintre piloţi a decedat, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). După ciocnire, ambele aparate de zbor s-au prăbuşit în afara pistei, piloţii rămânând blocaţi în interior. .
"Cei doi piloţi de la manşe au rămas încarceraţi, iar unul dintre ei este inconştient. Pilotul inconştient a fost declarat decedat. Celălalt pilot a fost extras din avion şi stabilizat de echipele medicale", au declarat reprezentanţii IGSU. Un elicopter SMURD a fost chemat pentru prelua cel de-al doilea pilot pentru a-l transporta la Iaşi.
* * *
Cel mai grav accident de acest gen a avut loc la 22 februarie 1996, accident soldat cu nouă morţi. Un avion AN-24, aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, aflat în zbor tehnic, s-a prăbuşit la 15 km Nord-Est de Aeroportul Baia Mare. Cei şase ocupanţi, trei membri ai echipajului şi trei tehnicieni, au decedat. De asemenea, impactul cu solul a provocat, accidentarea mortală a trei lucrători ai unei cariere de piatră.
* * *
22 octombrie 2017 - Pilotul care a aterizat forţat cu o zi în urmă, cu un avion de agrement de mici dimensiuni în zona localităţii Vinţu de Jos a murit la o clinică din Târgu Mureş. Imediat după accident, pilotul, un om de afaceri din Alba Iulia, a fost conştient, însă starea lui s-a înrăutăţit la scurt timp, fiind preluat şi transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul din Târgu Mureş.
19 octombrie 2017 - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în zona localităţii Tătăruşi din judeţul Iaşi. În avion se aflau două persoane, în urma impactului, pilotul aparatului a decedat, cea de-a doua persoană a suferit multiple contuzii.
2 iulie 2016 - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit între localităţile braşovene Şinca şi Perşani, conform ISU Braşov. Din primele informaţii a rezultat că la bordul avionului se aflau două persoane, dintre care una a decedat, iar cealaltă era în stare gravă. Tragedia a avut loc după numai o zi de când un alt avion de uşor, de agrement, s-a prăbuşit în apropierea municipiului Sibiu, aproape de oraşul Cisnădie, în zona aerodromului Măgura. Patru persoane aflate în aeronavă, trei bărbaţi şi o femeie, au fost rănite uşor.
28 mai 2016 - Pilotul unui motodeltaplan participant la mitingul aviatic din Vădeni, judeţul Brăila, a ratat aterizarea şi s-a lovit de asfalt. În urma accidentului, pilotul a suferit un traumatism cranian şi şi-a fracturat mai multe coaste, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
15 noiembrie 2015 - Un avion de agrement de mici dimensiuni s-a prăbuşit pe un câmp din localitatea Nucet, în judeţul Dâmboviţa. Pilotul (66 de ani) se pregătea de aterizare în momentul în care a avut loc accidentul. Bărbatul, care decolase de lângă Bucureşti, a făcut câteva tururi în aer, iar când a vrut să revină pe pistă, la manevra de întoarcere, o aripă a atins solul şi s-a rupt. După prăbuşire, pilotul a fost preluat imediat de o ambulanţă şi dus la Spitalul Judeţean din Târgovişte.
6 august 2015 - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de ROMATSA că un planor care a decolat din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază. La bordul aparatului de zbor, care executa un zbor privat în zona Postăvarul, se afla o singură persoană - Mircea Crăciun, în vârstă de 56 de ani, considerat cel mai bun pilot de distanţă din România. La 21 noiembrie 2015, planorul a fost găsit în zona Muchia Cheii, situată între Cabana Postăvaru şi oraşul Râşnov. La faţa locului au fost descoperite rămăşiţe umane la bordul epavei.
1 august 2015 - Un avion utilitar care împrăştia ierbicid s-a prăbuşit într-o orezărie din apropierea comunei brăilene Stăncuţa, accidentul soldându-se cu decesul pilotului şi rănirea mecanicului de zbor. Avionul prăbuşit era unul de tip ANTONOV 2, construit înainte de 1980, cu licenţă rusească, în stare bună de funcţionare, care făcea frecvent curse utilitare pentru agricultură şi staţiona aproape toată vara în zona Stăncuţa. Avionul aparţinea societăţii Pegas Galaţi şi fusese închiriat de o firmă din Brăila.
20 ianuarie 2014 - Un avion uşor, de mici dimensiuni, care transporta o echipă medicală s-a prăbuşit între Abrud şi Câmpeni, în zona Pasului Ursoaia din judeţul Cluj. Avionul aparţinea Agenţiei Naţionale de Transplant şi se îndrepta către Oradea pentru o prelevare de organe. La bordul aparatului, pilotat de Adrian Iovan, se mai aflau copilotul o femeie, medic rezident şi patru medici de la Institutul Clinic Fundeni, Elias şi Floreasca. Pilotul Adrian Iovan şi femeia, medic rezident, au murit, iar ceilalţi au fost răniţi, copilotul fiind grav rănit. Principala cauză a producerii accidentului ar fi fost ceaţa. Dosarul accidentului a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, deoarece primele informaţii arătau că acesta ar fi avut loc pe raza judeţului Alba. În acest caz, Raportul final al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a fost făcut public la 19 octombrie 2015. Potrivit raportului aeronava implicată în accident s-a confruntat cu un givraj sever la nivelul carburatoarelor, ceea ce a determinat oprirea motoarelor.
3 decembrie 2013 - Un avion de zbor ultrauşor s-a prăbuşit în zona Aeroclubului Târgu Mureş, în aparat fiind o persoană care a reuşit să iasă din aparat înainte ca acesta să ia foc. Pilotul a primit îngrijiri medicale, iar incendiul a fost lichidat.
21 iunie 2013 - Un avion de agrement de mici dimensiuni a aterizat forţat pe o păşune de pe raza localităţii Teleac de lângă Alba Iulia, din cauza unei defecţiuni la motorul aparatului. La bordul acestuia se afla o singură persoană, un om de afaceri din Alba Iulia în vârstă de 57 de ani care a suferit mai multe fracturi.
17 iunie 2012 - Un avion de mici dimensiuni care participa la un miting aviatic s-a prăbuşit, în apropiere de aerodromul din localitatea prahoveană Băneşti. Pilotul a murit carbonizat după ce, în urma impactului cu solul avionul a explodat şi a luat foc.
12 iulie 2011 - Un avion de mici dimensiuni, având două persoane la bord, s-a prăbuşit în zona localităţii prahovene Şirna. În urma impactului aparatului cu solul, o persoană a decedat, iar cealaltă a fost rănită grav.
13 iunie 2011- Un aparat de zbor de mici dimensiuni, închiriat de către un om de afaceri german de la o companie de profil din Alba pentru o cursă Deva - Alba Iulia, a fost dat dispărut. A doua zi după incident avionul a fost găsit prăbuşit, iar pilotul mort, într-o pădure din apropierea comunei Baru din judeţul Hunedoara.
19 mai 2011 - Un bărbat a murit după ce s-a prăbuşit cu motodeltaplanul, lângă localitatea Scânteieşti, judeţul Galaţi, în apropierea poligonului militar de la Mălina. Poliţiştii de frontieră prezenţi la faţa locului au descoperit, ataşate pe lateralele deltaplanului, nişte poliţe din aluminiu, care prin balansare pot arunca la sol pachete cu ţigări.
5 octombrie 2009 - Un accident aviatic s-a produs pe Aeroportul Internaţional din Arad, în care a fost implicat un avion ultrauşor - un motodeltaplan -, aparţinând Aeroclubului României - filiala Arad şi pilotat de unul dintre sportivii clubului. La aterizare, motodeltaplanul s-a izbit de pistă.
30 septembrie 2009 - Un avion particular de mici dimensiuni, de tip IAR, s-a prăbuşit în lacul de la Brăteni, din comuna bistriţeană Sânmihaiu de Câmpie. Avionul a suferit o defecţiune tehnică la motor şi a aterizat cu botul în nămol, fiind afectată elicea. Cele două persoane care se aflau la bordul avionului au ieşit singure la mal.
28 august 2009 - Un avion uşor s-a prăbuşit pe aerodromul din localitatea buzoiană Costeşti, pilotul de 53 de ani pierzându-şi viaţa.
26 august 2009 - Un avion de mici dimensiuni, de agrement, având o persoană la bord, s-a prăbuşit la aeroclubul din Târgu Mureş, după ce pilotul a ratat decolarea. Pilotul, în vârstă de circa 50 de ani, a fost rănit, suferind multiple fracturi la nivelul feţei, dar şi o fractură la nivelul coloanei vertebrale.
6 iulie 2009 - Un planor al Aeroclubului Român, care efectua o cursă de antrenament, a aterizat de urgenţă în apropierea Aerodromului Clinceni, pilotul reuşind să se salveze.
3 iulie 2009 - O persoană şi-a pierdut viaţa în urma unui accident aviatic la aerodromul Clinceni, în care a fost implicat un aparat Festival ultrauşor, de agrement, aparţinând companiei Lux & Luce. La impactul cu solul, avionul a luat foc.
5 iunie 2009 - Un accident aviatic a avut loc pe aerodromul de la Clinceni, judeţul Ilfov. Un avion Extra 300 L de mici dimensiuni, de înaltă acrobaţie, s-a prăbuşit în timp ce efectua un zbor de antrenament. Comandantul aerodromului din Clinceni, Mihai Dobre, şi-a pierdut viaţa.
5 aprilie 2009 - Un avion de mici dimensiuni, de tip CH 701 Stol, s-a prăbuşit pe un câmp situat în apropierea comunei arădene Şiria, la aproximativ 500 de metri de ultima casă, din cauza unei defecţiuni la motor.
8 iunie 2008 - Un avion de tip Antonov AN 2 utilitar s-a prăbuşit în localitatea Ştefăneşti, judeţul Ilfov, cele două persoane care se aflau în avion, respectiv pilotul şi mecanicul, scăpând nevătămate. Avionul a avut o defecţiune, pilotul fiind nevoit să aterizeze forţat. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | may 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |