Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 9 iunie 2018 este marcată Ziua internaţională a arhivelor. Evenimentul reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii. Arhivele, alături de muzee şi biblioteci, participă la conservarea memoriei colective, potrivit www.arhivelenationale.ro.

Instituţiile naţionale sau locale ale arhivelor sau asociaţiile profesionale sunt invitate să organizeze acţiuni, evenimente dedicate atât arhivelor, cât şi cunoaşterii şi descoperirii profesiei de arhivist, notează www.ica.org.

Tema acestei zile, intitulată ''Arhivele: Guvernare, Memorie şi Patrimoniu'', este deopotrivă şi tema Conferinţei ICA 2018 (Consiliul Internaţional al Arhivelor), care se va desfăşura la Yaounde în Camerun, în perioada 26-28 noiembrie 2018. Conferinţa, organizată pentru prima dată într-o ţară africană, pe lângă tema abordată, se va concentra şi pe două subiecte suplimentare, respectiv problemele pan-africane privind arhivele şi provocarea dezvoltării durabile în această regiune a lumii.

În 2017, tema acestui eveniment a fost ''Arhive, cetăţenie şi interculturalism'', de asemenea, tema Conferinţei 2017 ALA (Asociaţia Latino-Americană a Arhivelor)-ICA, care a avut loc în perioada 27-29 noiembrie, în Ciudad de Mexico, potrivit www.ica.org. Temele agreate între programul Comisiei ICA şi Arhivele Naţionale din Mexic au inclus, printre altele: interculturalism şi culturi ancestrale, drepturile omului, traficul ilicit de patrimoniu documentar, arhive şi artă, arhive, mediu înconjurător şi dezastre naturale, drepturi de autor şi proprietate intelectuală.

ICA organizează în fiecare an o conferinţă, exceptând anul în care este organizat Congresul ICA, respectiv din patru în patru ani. În 2016, tema Congresului organizat la Seoul, în perioada 5-10 septembrie, a fost "Arhive, Armonie şi Prietenie".

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa, a cărei misiune este de a promova conservarea şi utilizarea arhivelor din întreaga lume. A fost constituit la 9 iunie 1948, sub auspiciile UNESCO. Charles Samaran, directorul general al Arhivelor Naţionale ale Franţei a fost primul preşedinte.

Organizaţia, care are membri în 198 de ţări, a început imediat o strânsă şi îndelungată colaborare cu Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Instituţiilor Bibliotecare (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA), Consiliul Internaţional al Muzeelor (The International Council of Museums - ICOM) şi Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (The International Council on Monuments and Sites - ICOMOS).

Unul dintre obiectivele ICA este de a stabili, menţine şi consolida relaţiile dintre arhivişti din toate ţările, precum şi dintre toate instituţiile, organismele profesionale şi alte organizaţii, publice şi private, oriunde ar fi acestea amplasate, şi care sunt preocupate de administrarea sau păstrarea înregistrărilor şi arhivelor, de pregătirea profesională a arhiviştilor, în special prin schimbul de informaţii. De asemenea, ICA se străduieşte să protejeze şi să asigure accesul la arhive prin stabilirea de standarde, dezvoltarea profesională, precum şi să permită dialogul între arhivişti, factorii de decizie politică, creatorii şi utilizatorii de arhive.

Consiliul Internaţional al Arhivelor promovează gestionarea şi utilizarea înregistrărilor şi arhivelor, precum şi conservarea patrimoniului arhivistic al umanităţii din întreaga lume, prin schimb de experienţă, cercetare şi idei privind probleme de management în arhivistică, gestionarea şi organizarea instituţiilor de arhivă.

La Congresul Internaţional de la Viena din 2004, cei 2.000 de participanţi au adoptat o rezoluţie prin care cereau Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor. Unele ţări deciseseră deja să adopte o zi a arhivelor naţionale, cu scopul de a sensibiliza atât publicul larg, cât şi factorii de decizie cu privire la importanţa arhivelor.

În 2005, la Paris, în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, data de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual. Prin marcarea acestei zile se dorea evidenţierea importanţei arhivelor audiovizuale. A fost o excelentă iniţiativă, însă nu erau singurele arhive aflate în pericol şi care aveau nevoie de protecţie.

În acest context, Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) a decis, în cadrul Adunării Generale anuale din noiembrie 2007, să lanseze Ziua internaţională a arhivelor, la 9 iunie, data la care acest consiliul fusese creat în 1948, sub auspiciile UNESCO. Alegerea a fost adoptată de către Biroul Executiv al ICA, precum şi de întreaga comunitatea a arhivelor, la nivel mondial, potrivit www.ica.org.

România a devenit membră a Consiliului Internaţional al Arhivelor cu prilejul congresului de la Florenţa din 1956, se menţionează pe www.arhivelenationale.ro. AGERPRES (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.