Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a câştigat, la 9 iunie 2018, primul său titlu de Mare Şlem, după ce a învins-o pe americanca Sloane Stephens în finala de la Roland Garros, cu 3-6, 6-4, 6-1.

Simona Halep s-a născut la 27 septembrie 1991, la Constanţa. A început să joace tenis la vârsta de 4 ani şi jumătate, alături de fratele său mai mare. A debutat în circuitul ITF (International Tennis Federation) în România, în 2006, iar anul următor a câştigat două turnee de simplu şi două de dublu, notează site-ul oficial WTA, www.wtatennis.com. În competiţiile internaţionale de junioare a debutat în 2008, când a reuşit să câştige turneul de junioare din Italia şi Roland Garros-ul dedicat juniorilor, turneul de la Kristienhamn (Suedia), dar şi proba de dublu a turneului feminin Futures de la Bucureşti, alături de Ionela-Andreea Iova.

 


Foto: (c) AGERPRES FOTO - Echipa României de tenis feminin, junioare 16 ani, câştigătoare a titlului de Campioană Europeană. În imagine (de la stg. la dr.): Andreea Mitu, Simona Halep, Florenţa Mihai, antrenor federal, şi Irina Begu (câştigătoarea titlului european şi în proba individuală


În 2009, a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde s-a impus în primul tur, dar a cedat în runda următoare. În acelaşi an, a câştigat turneul challenger de la Maribor şi s-a impus, la dublu, alături de Irina Camelia Begu, în finala turneului feminin de tenis GDF Suez Open România, care a avut loc la Bucureşti, se arată pe site-ul oficial al Federaţiei Internaţionale de Tenis, www.itftennis.com.

 


Foto: (c) GABRIEL PETRESCU / AGERPRES FOTO - Simona Halep, în timpul meciului Irina Camelia Begu (România)/Simona Halep (România) vs Julia Georges (Germania)/Sandra Klemenschits (Austria), din cadrul turneului de tenis GDF Suez Open Romania; 9 mai 2009


Simona Halep a jucat, în 2010, prima finală din carieră într-un turneu WTA, la Fes (Maroc), aceasta fiind cea mai mare performanţă de până atunci. La 12 iulie 2010, a reuşit să acceadă în Top 100 WTA, ocupând poziţia 96 în clasamentul celor mai bune jucătoare de tenis ale lumii.

În 2011, a fost finalistă la Fes şi a ajuns în turul 3 la Australian Open. La 12 septembrie, a reuşit să intre în Top 50 WTA, pe poziţia 42, dar a încheiat sezonul pe poziţia 53. În 2012, Simona Halep a fost finalistă la Bruxelles şi semifinalistă la Fes. Este primul sezon pe care îl încheie ocupând o poziţie în Top 50 WTA, respectiv locul 47.

 


Foto: (c) STEFAN MICSIK - Simona Halep (România), câştigătoarea locului 2 a turneului WTA Brussels Open By GDF SUEZ 2012, acordă autografe în timpul ceremoniei de premiere, la Royal Primerose Tenis Club din Bruxelles; Bruxelles, 26 mai 2012


Cariera jucătoarei de tenis Simona Halep a cunoscut o ascensiune spectaculoasă începând cu anul 2013, pe care l-a încheiat pe poziţia 11 în clasamentul WTA. La Turneul Masters de la Roma, Halep a ajuns până în semifinală, unde a fost învinsă de Serena Williams.

În iunie 2013, a câştigat primul turneu WTA din carieră, la Nurnberg, învingând-o în finală pe Andrea Petkovic, iar o săptămână mai târziu a câştigat cel de-al doilea turneu, la 's-Hertogenbosch (Olanda), unde a învins-o pe Kirsten Flipkens. În acelaşi an 2013, a câştigat alte patru turnee: la Budapesta, unde a trecut de austriaca Yvonne Meusburger, urmat de victoria din SUA, în finala de la New Haven, impunându-se în faţa sportivei cehe Petra Kvitova, a treia favorită a competiţiei şi deţinătoarea titlului la New Haven, reuşind, astfel, să acceadă în Top 20 WTA, pe poziţia 19; în octombrie, a învins-o pe australianca Samantha Stosur în finala turneului de la Moscova, succes ce i-a asigurat 470 de puncte WTA, urcând astfel pe locul 14 în clasamentul celor mai bune jucătoare profesioniste de tenis din lume (WTA), iar la 3 noiembrie, s-a impus în finala Turneului Campioanelor de la Sofia, în faţa aceleiaşi australience pe care o învinsese la Moscova, această victorie clasând-o pe locul 11 în ierarhia jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA). La 21 noiembrie 2013, a fost aleasă jucătoarea de tenis cu cel mai mare progres în 2013, în circuitul profesionist WTA (Most Improved Player Of The Year).

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Simona Halep, la evenimentul Kids Day, organizat la Arenele BNR, în cadrul BRD Bucharest Open; 6 iunie 2014


În debutul sezonului 2014, Simona Halep a ajuns în sferturile de finală la Australian Open, prima astfel de performanţă la un turneu de Grand Slam, ceea ce a urcat-o pe jucătoare pe poziţia a 10-a în clasamentul WTA, devenind, astfel, a treia româncă din istorie care intra în ''Top ten'' mondial, după Irina Spîrlea şi Virginia Ruzici.

În februarie, a câştigat Turneul de la Doha, în faţa jucătoarei Angelique Kerber, din Germania, poziţionându-se, astfel, pe locul 9 în clasamentul WTA, iar o săptămână mai târziu, pe locul 7. În martie, a jucat o semifinală a turneului de la Indian Wells, fiind învinsă de Agnieszka Radwanska (Polonia). Punctajul obţinut, însă, la acest turneu a urcat-o pe locul 5 în clasamentul WTA, la 17 martie. Simona Halep devenea, astfel, jucătoarea română cu cea mai bună clasare din toate timpurile în ierarhia feminină a tenisului mondial. Înaintea ei, cea mai bună clasare WTA a unei jucătoare române de tenis aparţinuse Irinei Spîrlea, care a ocupat locul 7, în anul 1997. În mai 2014, a jucat finala turneului internaţional de tenis WTA de la Madrid, unde a pierdut în faţa jucătoarei ruse Maria Şarapova. La 19 mai 2014, Simona Halep a urcat pe locul 4 în clasamentul WTA.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Simona Halep, la turneul BRD Bucharest Open (WTA); 10 iulie 2014


Simona Halep reuşeşte o nouă performanţă remarcabilă, prin calificarea în prima finală a unui turneu de Mare Şlem, la Roland Garros, pe care a pierdut-o, însă, la 7 iunie 2014, în faţa Mariei Şarapova, după ce şi-a adjudecat cel de-al doilea set. A devenit, astfel, a treia jucătoare română de tenis calificată în finala turneului de la Roland Garros, după Florenţa Mihai şi Virgina Ruzici. Calificarea în finala turneului de Grand Slam de la Paris i-a asigurat Simonei Halep locul 3 WTA.

După turneul de la Roland Garros, Simona Halep a participat la cel de la Wimbledon, unde a ajuns până în semifinală. Aici a fost învinsă de canadianca Eugenie Bouchard, după ce, în primul set, a suferit o accidentare la gleznă. După ce a revenit în ţară de la Wimbledon, a câştigat BRD Bucharest Open, primul turneu WTA din România. La 11 august, ajunge pe cea mai bună poziţie de până atunci în clasamentul WTA, respectiv pe locul 2.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO - Simona Halep, câştigătoare a turneului WTA BRD Bucharest Open; 13 iulie 2014


În octombrie 2014, Simona Halep a participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, unde a avut un parcurs extraordinar, învingând-o, pentru prima dată în carieră, pe Serena Williams, jucătoarea numărul 1 mondial, la partida disputată în grupă. A devenit, astfel, prima jucătoare română de tenis din istoria WTA care a reuşit să dispună de ocupanta primei poziţii în clasamentul WTA, relata site-ului Turneului Campioanelor. A ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în faţa aceleiaşi Serena Williams.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO - Finalista Turneului Campioanelor, Simona Halep, pe Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă', la sosirea de la Singapore; Otopeni, 27 octombrie 2014


În ianuarie 2015, Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a hotărât ca Simona Halep să primească titlul de ''Sportivul anului'' pentru rezultatele deosebite obţinute în 2014. De asemenea, jucătoarea română de tenis s-a situat pe locul al III-lea în clasamentul celor mai buni sportivi din Balcani în anul 2014, realizat de agenţia bulgară BTA, fiind devansată de Novak Djokovic (Serbia), pe locul I, şi de Marin Cilic (Croaţia), pe locul al II-lea.

 


Foto: (c) DAN PAIC / AGERPRES FOTO - Simona Halep, membră a lotului României de tenis de câmp, la conferinţa de presă organizată la Galaţi, cu ocazia meciului contra lotului Spaniei, în cadrul primului tur al Fed Cup, Grupa Mondială II; 4 februarie 2015


Anul 2015 a început foarte bine pentru jucătoarea română de tenis, ea câştigând turneul de la Shenzhen (China), în luna ianuarie. A participat apoi la turneul Australian Open, unde s-a oprit în sferturile de finală, la fel ca în anul anterior. În luna februarie, însă, a câştigat turneul de la Dubai, iar în martie 2015, a câştigat turneul Indian Wells, cel mai important din cariera sa de până atunci. De asemenea, a fost finalistă la turneele de la Toronto şi Cincinnati şi semifinalistă la Miami, Stuttgart, Roma şi US Open. A participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, dar nu a trecut de faza grupelor. Cu toate că nu a obţinut decât trei titluri, românca a reuşit cel mai bun sezon al său, terminându-l pe locul 2 în clasamentul mondial WTA.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Simona Halep, la evenimentul de inaugurare a terenurilor de tenis pe zgură din cadrul Complexului Sportiv 'Ion Ţiriac', de către Fundaţia Olimpică Română; 16 septembrie 2015


În debutul sezonului 2016, Simona Halep a fost nevoită să se retragă, din cauza unor probleme medicale, de la turneul WTA de la Dubai şi de la turneul de la Brisbane. A ajuns, însă, în semifinale la turneul de la Sydney şi la cel de la Cincinnati (Ohio) şi a câştigat turneele de la Madrid, Bucureşti (BRD Bucharest Open) şi Montreal. La turneul de la Montreal, Simona Halep a jucat şi finala probei de dublu, alături de Monica Niculescu, cele două jucătoare având aici un parcurs remarcabil. La US Open, ultimul de Mare Şlem al anului, Halep a pierdut în sferturile de finală, în faţa Serenei Williams, deşi a făcut un meci bun, mai ales în setul al doilea. În luna octombrie, a primit premiul Diamond Aces (Aşi de Diamant), la Singapore, în cadrul Galei Premiilor circuitului profesionist feminin WTA, acesta fiind acordat jucătoarei cu merite deosebite în promovarea tenisului pe teren şi în afara lui. A participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, dar a părăsit competiţia după faza grupelor. În decembrie 2016, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a anului 2016 în cadrul Galei Tenisului Românesc. A încheiat sezonul pe locul 4 în clasamentul WTA.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO - Simona Halep, la turneul feminin de tenis BRD Bucharest Open (WTA); 17 iulie 2016


În aprilie 2017, Simona Halep a ajuns în semifinalele turneului WTA de la Stuttgart, iar în luna mai a câştigat turneul demonstrativ Tie Break Tens, desfăşurat la Madrid, doar cu meciuri de tie break până la zece puncte. Tot în luna mai 2017, Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Madrid, pentru al doilea an consecutiv, după ce a învins-o în finală pe Kristina Mladenovic (Franţa). De asemenea, la turneul de la Madrid a participat şi la proba de dublu, alături de Irina Begu, ajungând până în semifinale. A participat, apoi, la turneul WTA de la Roma, unde a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în faţa ucrainencei Elina Svitolina, după ce a suferit o accidentare la gleznă. În iunie 2017, Halep ajunge în finala turneului de la Roland Garros, pe care o pierde în faţa jucătoarei letone Jelena Ostapenko, iar în august joacă finala turneului de la Cincinnati, cedând în favoarea jucătoarei spaniole Garbine Muguruza.

De la 9 octombrie 2017, Simona Halep a urcat pe locul I în clasamentul WTA, după ce, la 7 octombrie 2017, s-a calificat în finala turneului WTA de la Beijing, în urma victoriei cu 6-2, 6-4 în faţa letonei Jelena Ostapenko, devenind astfel prima româncă clasată pe prima poziţie în ierarhia tenisului mondial feminin.

 


Foto: (c) Ju Huanzong / Xinhua - Simona Halep primeşte un aranjament floral în forma cifrei '1', după victoria împotriva letonei Jelena Ostapenko, în urma căreia va fi clasată pe prima poziţie în ierarhia tenisului mondial feminin; Beijing, 7 octombrie 2017


În octombrie 2017, Simona Halep a participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, dar nu s-a calificat în semifinale, fiind învinsă de ucraineanca Elina Svitolina, în ultimul meci din Grupa Roşie a competiţiei. A încheiat însă anul 2017 pe prima poziţie în clasamentul WTA.

La 6 ianuarie 2018, jucătoarea română de tenis Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Shenzhen (China), după ce a învins-o în finală pe deţinătoarea trofeului, Katerina Siniakova (Cehia). În aceeaşi zi, a cucerit, alături de Irina Begu, titlul în proba de dublu a turneului WTA de la Shenzhen (China), graţie victoriei în faţa cehoaicelor Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, principalele favorite.

La Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, Simona Halep a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o, la 27 ianuarie 2018, în faţa danezei Caroline Wozniacki, în urma acestei înfrângeri pierzând şi locul 1 mondial, pe care îl ocupa din data de 9 octombrie (16 săptămâni consecutive), clasându-se pe locul 2 pentru următoarele 4 săptămâni. Românca Simona Halep a revenit pe primul loc în clasamentul jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA) la 26 februarie 2018.

La 19 mai 2018, Simona Halep s-a calificat în finala turneului WTA de la Roma, învingând-o în trei seturi, 4-6, 6-1, 6-4, pe rusoaica Maria Şarapova, obţinând cu această ocazie a doua sa victorie consecutivă în faţa Mariei Şarapova (31 ani, 40 WTA), în faţa căreia s-a impus şi în 2017 la Beijing, cu 6-2, 6-2, în optimi, după ce rusoaica reuşise să câştige până atunci toate cele şapte partide disputate împotriva româncei.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO - Simona Halep, în finala Turneului de Grand Slam de la Roland Garros 2018, 9 iunie 2018


Simona Halep a participat la Jocurile Olimpice de vară de la Londra din 2012 şi a făcut parte din echipa de Fed Cup a României, în 2010, 2014-2018. În februarie 2017, a fost indisponibilă pentru meciul României de Fed Cup cu Belgia, din cauza unei accidentări la genunchi, dar a jucat în meciul de Fed Cup cu Marea Britanie, din luna aprilie 2017, în barajul pentru menţinerea în Grupa Mondială II. A fost nominalizată în echipa de Fed Cup a României pentru meciul cu Canada din februarie 2018, din primul tur al Grupei Mondiale II, dar nu a putut juca din cauza faptului că nu era recuperată complet după accidentarea suferită la Australian Open. În aprilie 2018, însă, Simona Halep a adus calificarea României în Grupa Mondială a Fed Cup, obţinând victoria decisivă în barajul cu Elveţia, găzduit de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Simona Halep a fost desemnată, de către WTA, cea mai populară jucătoare, doi ani la rând, în 2014 şi în 2015, fiind cea mai ''accesată'' jucătoare pe site-ul circuitului profesionist feminin, wtatennis.com. În 2014, a fost desemnată cetăţean de onoare al municipiului Constanţa şi al oraşului Buşteni. La 2 februarie 2018, românca Simona Halep a fost aleasă cea mai bună jucătoare a lunii ianuarie în circuitul profesionist feminin de tenis, cu un procentaj covârşitor în ancheta desfăşurată pe site-ul WTA. De asemenea, Simona Halep este cea mai bună jucătoare de tenis pe zgură din ultimii ani, potrivit site-ului WTA, într-o ierarhie (WTA Insider Clay Court Power Rankings) publicată în mai 2018, cu doar câteva zile înaintea debutului turneului de la Roland Garros, singurul turneu de Mare Şlem care se joacă pe această suprafaţă. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.