COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se sărbătoreşte în fiecare an la 21 martie, începând din 2003, şi este un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le mânuiesc.

Iniţiată de Teatrul de păpuşi "Dzhivada Zolfagariho" din Iran, marcarea acestei zile a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi, conform site-ului www.unima.org.

Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluţie. Prin construirea şi manipularea acestor jucării, se transmit vise şi emoţii, se construiesc personalităţile copiilor şi tinerilor. Păpuşa îşi are originile în una dintre formele cele mai primitive şi originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent şi care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme şi conţinuturi. Artiştii păpuşari, prin măiestrie şi îndemânare, dau viaţă păpuşilor, transmiţând din generaţie în generaţie cele mai frumoase poveşti şi basme. 

România are o lungă tradiţie în domeniul teatrelor de păpuşi, în ţară existând numeroase instituţii de acest gen, între care amintim Teatrele de păpuşi: ''Puck'' din Cluj-Napoca, ''Gulliver'' din Galaţi, ''Prichindel'' din Alba Iulia, ''Cărăbuş'' din Brăila, ''Vasilache'' din Botoşani, ''Ciufulici'' din Ploieşti, ''Merlin'' din Timişoara, ''Ariel'' din Târgu-Mureş.

Cel mai cunoscut, însă, rămâne Teatrul ''Ţăndărică'' din Bucureşti. Acesta a fost fondat în 1945, iar prima sa secţie, de marionete, a fost condusă de actriţa Lucia Calomeri, potrivit site-ului www.teatrultandarica.ro. În 1949, Margareta Niculescu, noul director al instituţiei, a pus bazele secţiei de păpuşi a teatrului. Aici s-au ţinut patru ediţii (1958, 1960, 1965 şi 1998) ale Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete.

Teatrul ''Ţăndărică'' a fost recompensat cu un mare număr de prestigioase premii la competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul Erasmus (1978) pentru contribuţia importantă la formarea profilului estetic al teatrului de păpuşi contemporan, Premiul naţional pentru teatrul de păpuşi, Premiul pentru originalitate, Premiul pentru interferenţa culturală în arta scenică, Marele Premiu la festivalurile de la Tolosa, Praga, Botoşani, Galaţi. Din anul 2008, Teatrul de Păpuşi şi Marionete ''Ţăndărică'' a devenit Teatrul de Animaţie ''Ţăndărică''.

Ziua mondială a teatrului de păpuşi este marcată în acest an de teatrele de păpuşi sau marionete din întreaga ţară, prin organizarea de spectacole dedicate copiilor. Teatrul ''Ţăndărică'' din Bucureşti marchează această sărbătoare aducând în faţa publicului piesa "Scufiţa Roşie", o adaptare a textului fraţilor Grimm. De asemenea Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu prezintă în data de 21 martie, la ora 18.00, spectacolul "Greierele aproape faimos", un spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de La Fontaine.

Iubitorii acestui gen teatral sunt invitaţi, tot la 21 martie, ora 11.00, la sediul Teatrului "Prichindel" din Alba Iulia pentru a viziona spectacolul "Povestea lui Muck cel Mic" în regia lui Todor Valov, potrivit www.viziteazaalbaiulia.ro. După spectacol actorii din distribuţie vor prezenta păpuşile din spectacol şi vor discuta cu publicul despre teatrul de animaţie. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.