COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează, anual, Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale la 21 martie.

Tema din 2018 a acestei zile este: Promovarea toleranţei, incluziunii, solidarităţii şi respectului pentru diversitate în contextul combaterii discriminării rasiale.

Potrivit ONU, drepturile omului sunt destinate fiecărei persoane fără discriminare. Dreptul la egalitate şi dreptul la nediscriminare sunt pietrele de temelie ale legii drepturilor omului. Cu toate acestea, rasismul, xenofobia şi intoleranţa sunt probleme predominante în toate societăţile, iar practicile discriminatorii sunt răspândite, în special în ceea ce priveşte migranţii şi refugiaţii, precum şi persoanele de origine africană.

Discriminarea rasială şi etnică are loc permanent, împiedicând progresul pentru milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit ONU, rasismul şi intoleranţa pot lua diverse forme - de la negarea principiilor de bază ale egalităţii între oameni până la a genera ura etnică care poate duce la genocid - toate acestea putând distruge vieţi şi fractura comunităţi.

Lupta împotriva rasismului este o chestiune prioritară pentru comunitatea internaţională şi se află în centrul activităţii Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, informează ONU.

Încă de la înfiinţare, Organizaţia Naţiunilor Unite a fost preocupată de această problemă, iar interzicerea discriminării rasiale este consacrată în toate instrumentele internaţionale fundamentale ale drepturilor omului. Ea impune obligaţii statelor şi le încurajează să elimine discriminarea în sfera publică şi privată. Principiul egalităţii cere, de asemenea, statelor să adopte măsuri speciale pentru a elimina condiţiile care cauzează sau contribuie la perpetuarea discriminării rasiale.

În 2001, Conferinţa mondială împotriva rasismului, desfăşurată la Durban, în Africa de Sud, a elaborat cel mai autoritar şi cuprinzător program pentru combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei asociate, arată ONU. În aprilie 2009, Conferinţa de examinare de la Durban a evaluat progresele înregistrate la nivel global în depăşirea rasismului şi a concluzionat că au rămas multe de realizat. Dar cu prilejul acestui eveniment s-a obţinut o reînnoire a angajamentului internaţional faţă de agenda antirasism.

Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a adoptării Declaraţiei şi a Programului de acţiune de la Durban, Adunarea Generală a ONU a organizat la New York, în septembrie 2011, o întâlnire la nivel înalt, la care liderii mondiali au adoptat o declaraţie politică care proclama hotărârea fermă de a face lupta împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei asociate o prioritate majoră pentru ţările lor, arată ONU.

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluţia 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliţie în anul 1990 în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstraţii paşnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregaţie rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Africa de Sud.

De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile şi practicile rasiste au fost eliminate în multe ţări şi a fost construit un cadru internaţional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenţia Internaţională privind Eliminarea Discriminării Rasiale. AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.