Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Filmul serial de televiziune "Toate pânzele sus", produs în perioada 1976-1978, este o adaptare cinematografică după romanul cu acelaşi nume al scriitorului Radu Tudoran.

Scenariul filmului serial care a ecranizat romanul "Toate pânzele sus!" (1954) al lui Radu Tudoran a fost scris de Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan. Filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producţie Cinematografică Bucureşti, în perioada 1975-1976.

Regia filmului a fost semnată de Mircea Mureşan, iar regizori secunzi au fost Mariana Petculescu şi Nicolae Corjos. Genericul filmului a fost realizat de Florica Vintilă, iar muzica este semnată de compozitorul Radu Şerban. Nava "Speranţa" a fost un vas de pescuit de 90 de tone, numit "Jirlău" şi construit la Turnu Severin, care a fost transformat în goeletă la şantierul naval din Tulcea, în 1968, special pentru Studioul Cinematografic Bucureşti.Premiera primului episod al serialului a avut loc la TVR în martie 1977. După aproape un deceniu, în 1986, a fost adaptat pentru marele ecran un fragment, respectiv trei episoade, din serialul TV.

Filmul prezintă aventurile echipajului român în locuri din Marea Meditereană şi Atlanticul de sud, dar filmările s-au desfăşurat la Constanţa, Sulina, Midia, unde directorul de imagine, Marcel Bogoş, a recreat porturile prin care trecea goeleta "Speranţa". Echipa de filmare, fără actori, a ajuns până în Brazilia, folosind un mineralier, iar astfel s-au filmat cadrele exterioare din Istanbul, Atena, Pireu, Marsilia, Saint-Malo, Rio de Janeiro, care au fost ulterior inserate în film.

Serialul "Toate pânzele sus" este alcătuit din 12 episoade: "Speranţa", "Secretul epavei", "Bazarul deşertăciunilor şi omul negru", "Cine eşti dumneata, domnule Vaillant?", "Cântecul sirenei", "Ancora împotmolită", "Uraganul şi paharul de apă", "O întâlnire... sau chiar două", "Martin Stricland intră în scenă", "Praf de aur", "La capătul lumii", "O sticlă pluteşte pe apă/Aventura nu s-a sfârşit", arată site-ul tvr.ro.

El însuşi un călător fascinat de lumea porturilor de altădată, Radu Tudoran a scris "Toate pânzele sus!" în 1954. Romanul prezintă aventurile echipajului goeletei "Speranţa"/"L'Esperance" în drumul său spre Ţara de Foc, trecând prin porturi precum Constantinopole, Pireu, Marsilia, Port Said, Montevideo, Buenos Aires. Personajul principal este Anton Lupan, căpitanul navei, pentru care îndeplinirea acestei misiuni reprezintă un vis dintotdeauna şi o obligaţie morală extrem de puternică faţă de un vechi prieten, Pierre Vaillant. Cei doi studiaseră împreună ingineria în Franţa şi munciseră la construirea drumului de fier la Istanbul, până când au avut suficienţi bani ca să cumpere o goeletă cu două catarge. Cu acest vas, numit "Speranţa", aveau de gând să pornească într-o expediţie spre un teritoriu necunoscut, unde cei care mai încercaseră să pătrundă muriseră ori se întorseseră, după încercări cumplite, fără succes.

Anton Lupan a rămas la Istanbul, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila cu un transport de marfă. Din păcate, vasul "Speranţa" nu a mai ajuns niciodată în port, deoarece a fost atacat de piraţi, iar Pierre a fost luat prizonier. Corabia a fost găsită, dar despre Pierre Vaillant nu se mai ştia nimic. Astfel, căpitanul Anton Lupan, alături de echipajul său încercat şi de încredere, porneşte în căutarea bunului prieten francez. Dar de fiecare dată găseşte doar urme ale trecerii sale pe acolo, aflându-se mereu cu câţiva paşi în urma lui, precizează site-ul tvr.ro.

Echipajul trece prin numeroase peripeţii, înfruntând piraţii mauri şi căutând să-l scoată din încurcătură pe bucătarul Ismail, care intră în bucluc făcând pariuri nechibzuite în porturile Americii Latine. Oamenii sunt curajoşi, reuşind împreună să treacă peste toate încercările şi îl urmează încrezători pe căpitan în căutarea prietenului dispărut.

În rolurile principale joacă actorii Ion Besoiu (Anton Lupan), Ilarion Ciobanu (Gherasim), Sebastian Papaiani (Ieremia), Jean Constantin (Ismail), George Paul Avram (Haralamb), Cristian Şofron (Mihu), Julieta Szönyi (Adnana), căţelul Lăbuş. În roluri secundare apar actorii Ion Dichiseanu (Pierre Vaillant), Colea Răutu (piratul Spânu), Vasile Niţulescu (paznicul farului de la Sulina), Octav Enigărescu (căpitanul portului Sulina), Aurel Giurumia (Agop din Bazar), Jean Lorin Florescu (Martin Stricland), Gheorghe Visu (Black Pedro), Ernest Maftei (moş Andrei), Tamara Buciuceanu, Dumitru Rucăreanu, Florina Cercel, Nicolae Corjos, H. Nicolaide.

Directorul de imagine Nicu Stan a primit în anul 1977 Premiul pentru imagine al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) - pentru serialul TV "Toate pânzele sus".

* * *

Radu Tudoran (nume real Nicolae Bogza) s-a născut în localitatea Blejoi, judeţul Prahova, la 8 martie 1910, fiind fratele lui Geo Bogza. A absolvit Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu în 1930, apoi Şcoala Militară de Ofiţeri de la Sibiu în 1932. A fost timp de şase ani (1932-1938) ofiţer al Armatei Române.

A renunţat la cariera militară în 1938, când a debutat cu un reportaj în revista "Lumea românească", condusă de Zaharia Stancu. Tot atunci şi-a schimbat numele literar din Nicolae Bogza în Radu Tudoran. În 1940 i-a apărut prima carte, volumul de nuvele "Oraşul cu fete sărace". În anul următor (1941) îi apare "Un port la răsărit".

Alte cărţi apărute: "Anotimpuri", "Flăcări", "Întoarcerea fiului risipitor", "Ultima poveste", "Dunărea revărsată", "O lume întreagă", "Al treilea pol al Pământului", "Maria şi marea", "Acea fată frumoasă", "Casa domnului Alcibiade", "Retragerea fără torţe", "Ieşirea la mare", "Victoria neînaripată", "Privighetoarea de ziuă", "O sută una lovituri de tun", "Sub zero grade", "Impresii de călătorie", "La nord de noi înşine".

A murit la 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: www.tvr.ro

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.