Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Republica Kenya, situată în Africa de Est Ecuatorială, sărbătoreşte Ziua naţională la 12 decembrie, data proclamării independenţei, în 1963.

Ţara are ca limite Oceanul Indian la sud-est, Tanzania la sud, Uganda la vest, Sudanul de Sud la nord-est, Etiopia la nord şi Somalia la nord-est. Kenya are o suprafaţă de 580.367 kmp, împărţită în şapte provincii şi o zonă administrativă. Capitala este la Nairobi. Alte oraşe importante sunt: Mombasa, Malindi, Kisumu, Nakuru, Eldoret.

Colonizarea Kenyei a început în secolul al VIII-lea, odată cu pătrunderea negustorilor arabi şi persani pe Coasta de Est a Africii, potrivit site-ului mae.ro. În secolul al XIX-lea, Marea Britanie a instituit protectoratul asupra teritoriului kenyan (1885), iar în anul 1920 l-a declarat colonie a coroanei britanice. Kenya şi-a dobândit independenţa la 12 decembrie 1963, iar la 12 decembrie 1964 s-a proclamat republică.

Kenya are un relief predominant de podiş, care se menţine înalt în partea de vest, dominând Lacul Victoria, şi coboară lent spre est, unde, de-a lungul ţărmului Oceanului Indian, se desfăşoară, de la nord la sud, o câmpie litorală îngustă şi joasă, potrivit volumului ''Enciclopedia statelor lumii'' (2005).

 



Podişurile înalte din jumătatea vestică sunt străbătute de la nord la sud de Rift Valley, sector al marii fose tectonice din Africa de Est, în care sunt numeroase lacuri, între care Magadi, Naivasha, Hannington. Valea are şi masive muntoase înalte de origine vulcanică: Aberdare Range, Mount Kenya.

Datorită reliefului înalt, clima este tropicală, cu unele variaţii determinate de altitudine sau de vecinătatea oceanului. Pădurea ecuatorială ocupă suprafeţe restrânse, predominând savana. Fauna este deosebit de bogată.

Cu recifurile de corali şi plajele albe de pe coastă, cu savanele care adăpostesc parcuri precum Amboseli, Masai Mara, Samburu şi Tsavo, cu vegetaţie luxuriantă şi plantaţii de cafea şi ceai, Kenya reprezintă o destinaţie turistică exotică interesantă şi surprinzătoare.

 



Este un loc pentru safari şi o zecime din teritoriul său cuprinde peste 50 de parcuri şi rezervaţii. Între principalele atracţii turistice se numără: păsările flamingo din Parcul Naţional Lacul Nakuru, Rezervaţia Naţională Masai Mara cu mii de zebre şi alte animale sălbatice, centrul istoric din Mombasa, Parcul Natural Cariera Bamburi, care are o fermă de fluturi, crocodilii uriaşi de la Satul de Crocodili Mamba şi Satele Ngomongo, Parcul Naţional Nairobi, cu păşuni sălbatice ce adăpostesc tot felul de animale.

În oraşul Lamu există multe moschee şi case arabe frumoase cu uşi din lemn gravate impresionant. În parcul Amboseli, la 220 km de Nairobi, lângă graniţa cu Tanzania, pot fi admiraţi munţii înzăpeziţi Kilimanjaro, cei mai înalţi munţi ai Africii.

 



Cele mai populare staţiuni la nord de Mombasa includ Bamburi, Kikambala, Kilifi, Malindi şi Nyali. Pe coasta de sud, cea mai faimoasă plajă este Diani Beach, cu o întindere de 10 km de nisip alb, la 40 km sud de Mombasa.

Nairobi este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Kenya. Este cunoscut şi sub numele de "Oraşul verde în plin soare" şi se găseşte pe Râul Nairobi la o altitudine de 1.661 m deasupra nivelului mării. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.