COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 08-05-2025 ora 20 Intre 20:40 si 21:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, vijelie, averse torențiale (15...20 l/mp), frecvente descărcări electrice. in Județul Teleorman;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Municipiul Gheorgheni este situat în judeţul Harghita, în sud-estul depresiunii Giurgeului din Carpaţii Orientali, la 810 metri altitudine, pe cursul mijlociu al pârâului Belchia. Gheorgheni se află la 47 km N de municipiul Miercurea-Ciuc, reşedinţa de judeţ.
Săpăturile arheologice efectuate pe cursul superior al pârâului Belchia, la confluenţa cu pârâurile Gheorghe Mic şi Cianod, au scos la iveală existenţa primelor aşezări umane, de unde localitatea s-a extins treptat spre interiorul depresiunii.
Gheorgheni a fost pentru prima dată menţionat documentar într-un registru papal din anul 1232, apoi în 1285 şi în 1333, localitatea fiind menţionată cu numele ''Georgio''.
În anul 1500 era semnalată aici prezenţa Cetăţii Both, descoperirile arheologice de la ruinele acestei cetăţi reliefând faptul că dealul avusese un important rol de apărare încă din secolele IV-V. În 1607, principele Transilvaniei, Zsigmond Rakoczi, a acordat localităţii dreptul de a organiza târguri. Printre ocupaţiile străvechi ale locuitorilor se numărau exploatarea şi prelucrarea lemnului, creşterea animalelor, cultivarea pământului şi comerţul. După anul 1637, s-a stabilit la Gheorgheni o importantă comunitate de armeni veniţi din Moldova, care se ocupau cu comerţul şi cu practicarea meşteşugurilor, impulsionând astfel dezvoltarea economico-socială şi civică, precum şi urbanizarea localităţii.
În 1716 localitatea a fost prădată de tătari, în 1719 s-a confruntat cu o epidemie de ciumă care a decimat populaţia, urmată, în 1808, de un incendiu devastator, în care au fost distruse peste 700 de gospodării. Începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu începerea industrializării, s-a dezvoltat îndeosebi industria de prelucrare a lemnului, dar şi industria textilă, a pielăriei, a morăritului şi cea hotelieră.
Printre principalele puncte de interes din municipiu se află ruinele Cetăţii Both, datând din secolul al VI-lea, ruinele Oficiului de vamă din perioada 1607-1810, biserica romano-catolică ''Sf. Nicolae'' (secolele XV-XVIII) cu zidul de incintă (1756) şi casa parohială veche (1758), ansamblul bisericii armeano-catolice ''Naşterea Maicii Domnului'' (secolele XVII-XVIII), biserica ortodoxă ''Sf. Gheorghe'' (1929-1937), casa ''Bocsanczyh (1733), casa ''Vertan'' (1770), care găzduieşte în prezent Muzeul orăşenesc. La începutul secolului XX au fost construite clădirile Spitalului Orăşenesc, Judecătoriei şi Gimnaziului. În perioada 1884-1910, avocatul dr. Csiky Dénes a înfiinţat parcul dendrologic care cuprinde aproximativ 185 de specii de arbori şi alte plante. Parcul este situat în nord-estul oraşului, la o altitudine de 870-970 m.
Localitatea Gheorgheni a primit statutul de oraş la începutul secolului XX şi a fost declarată municipiu în anul 2003. La Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011, municipiul Gheorgheni număra 18.377 de locuitori. În fiecare an, pe 5-6 decembrie au loc manifestările ''Zilele oraşului'', prilejuite de sărbătoarea creştină a Sfântului Nicolae. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.