

COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;
Prima etapă a fazei naţionale de selectare a lotului României, care va participa, în noiembrie, la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2020 (ECSC), va constitui o preselecţie a candidaţilor şi va avea loc online, în perioada 9 - 10 mai, a anunţat, vineri, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), într-un comunicat transmis AGERPRES.
Înscrierile pentru faza naţională se pot face pe site-ul cybersecuritychallenge.ro până la data de 8 mai, iar la concurs pot participa tineri cu vârsta de până la 25 de ani, pasionaţi de securitate cibernetică.
Potrivit sursei citate, competiţia naţională se desfăşoară în două stadii. Astfel, după procesul iniţial de preselecţie online, derulat în perioada 9-10 mai, va urma o etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testaţi şi antrenaţi pe parcursul unui bootcamp, prin exerciţii din domeniul securităţii aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea, reverse engineering şi abilităţi de prezentare.
La faza finală a competiţiei, organizată în Austria, la Viena, fiecare ţară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din zece concurenţi, din care cinci în categoria de vârstă 16-20 de ani şi cinci din categoria de vârstă 21-25 de ani.
"Încă din 2015, CERT-RO, alături de Serviciul Român de Informaţii şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice şi ceilalţi partenerii implicaţi au susţinut procesul de selecţie, training şi participare a echipei naţionale a României la Campionatul European de Securitate Cibernetică. Ediţia din 2015 ne-a oferit oportunitatea de a debuta la această competiţie la nivel european, ocazie cu care concurenţii s-au familiarizat cu formatul şi au înţeles exigenţele concursului. Graţie experienţei acumulate, a pregătirii susţinute şi a dedicării instructorilor, la următoarele două ediţii echipa noastră a cucerit titlul de vicecampioană europeană. După ediţia din 2018 de la Londra, ECSC 2019 a fost organizat la Bucureşti, în cadrul unui eveniment de amploare, la finalul căruia România a cucerit titlul de Campioană a Europei în domeniul securităţii cibernetice. În 2020, ne vom apăra titlul de campioană la Viena. Faza finală este programată la începutul luni noiembrie, însă până atunci, România trebuie să-şi formeze lotul cu care va aborda competiţia", informează CERT-RO.
Campionatul European de Securitate Cibernetică reprezintă o oportunitate pentru participanţi să îşi testeze competenţele digitale. În plus, tinerii beneficiază de recunoaştere naţională şi promovare, mentorat cu specialişti în domeniu, stagii specializate de pregătire tehnică şi soft skills, premii oferite de parteneri sau oportunităţi de angajare în domeniu.
Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică pe platforma online cyberedu.ro, un spaţiu digital în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în faza naţională şi faza internaţională de la ECSC19 dar şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale.
Iniţiatorul Campionatului European de Securitate Cibernetică, Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (European Union Agency for Cybersecurity - ENISA), oferă oportunitatea câte unui concurent din echipele clasate pe primele două locuri la faza finală a #ECSC2020 de la Viena să efectueze un stagiu plătit, de maxim 12 luni, în cadrul Agenţiei.
Sarcinile celor doi stagiari vor veni în sprijinul organizării European Cyber Security Challenge 2021 şi International Cyber Security Challenge 2021, precum şi alte activităţi, în zona operaţiunilor de bază ale ENISA.
CERT-RO precizează că primilor trei clasaţi la sfârşitul etapei online, li se vor acorda premii din partea organizatorilor şi partenerilor.
România a câştigat, în premieră, titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Pe podiumul competiţiei, România a fost urmată de Italia şi Austria. Clasamentul final continuă cu: Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Estonia, Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia, Spania, Norvegia, Irlanda, Olanda, Elveţia, Cipru, Liechtenstein şi Luxemburg.
Naţionala României, antrenată de expertul în securitate cibernetică Ioan Constantin, din partea Orange România, a fost formată din: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată.
Clasarea pe primul loc în ierarhia europeană a experţilor în securitate cibernetică reprezintă o premieră pentru echipa României, după ce, la două dintre ediţiile anterioare ale concursului (2016 - în Germania, la Dusseldorf, şi 2017, în Spania, la Malaga), naţionala noastră s-a clasat pe poziţia a II-a.
Concurenţi din 20 de ţări au participat la ediţia 2019 a competiţiei European Cyber Security Challenge (ECSC), România fiind prezentă cu o echipă formată din zece tineri.
Pe lista ţărilor care s-au aliniat la startul competiţiei de la Bucureşti s-au aflat: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, două ţări - Finlanda şi Malta - au fost prezente pe post de observatori ai competiţiei.
European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security - ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).
Campionatul European de Securitate Cibernetică din acest an va avea loc la Viena (Austria), în perioada 4 - 5 noiembrie.
Calendarul ECSC mai cuprinde, totodată, organizarea concursului la Praga - în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Foto: (c) cert.ro
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.