Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 19 iul /Agerpres/ - România, în actualul context european, este ideală pentru a fi folosită în atacuri cibernetice asupra altor ţinte atât din interiorul ţării, cât şi din afară, deoarece are cea mai mare viteză a internetului din UE şi o protecţie foarte slabă a calculatoarelor şi a reţelelor cibernetice, se arată într-un raport al think tank-ului Strategikon făcut public marţi.

Documentul susţine că lipsa unei legi care să traseze răspunderea privind o infrastructură cibernetică aflată în proprietatea unui operator privat face ca avantajele ce derivă din capabilităţile superioare ale infrastructurii la nivel de ţară să devină "reale dezavantaje din punct de vedere cibernetic la nivel local, regional şi chiar global".

Potrivit raportului, există o nevoie acută de siguranţă în cyber spaţiu, în contextul în care, susţine aceeaşi sursă, "ameninţările teroriste ale ultimilor ani au pornit cu predilecţie de pe www şi au vulnerabilizat radical sistemele naţionale de protecţie online".

În tot acest cadru, autorii raportului consideră că, în România, "în faţa riscurilor venite din lumea virtuală, opinia publică se luptă încă cu fantomele concentraţionare ale poliţiei politice", în timp ce SUA, Canada şi alte state importante din Europa "fac front comun împotriva hoardelor care prăduiesc şi se organizează online, împotriva criminalilor fără chip".

Analiza Strategikon vizează şi situaţia din Europa de Est în ceea ce priveşte criminalitatea cibernetică, apreciind că aceasta "operează ca o piaţă legitimă de afaceri, devenind din ce în ce mai comercializată şi orientată pe servicii".

"Est-europenii şi germanii sunt dintre cei mai activi în ecosistemul european al criminalităţii cibernetice. Potrivit Interpol, în 2015, infractorii cibernetici est-europeni au fost printre cei mai sofisticaţi. Ei folosesc software-ul creat de alţi hackeri, dar implementează instrumente customizate, create pentru operaţiuni speciale. Aceşti actori lucrează de obicei în echipe mici, concentrate pe proiecte la îndemână şi sunt extrem de atenţi la păstrarea anonimităţii", precizează documentul.

Raportul Strategikon, intitulat "Libertate, încredere şi securitate în spaţiul cibernetic naţional şi european" a fost realizat sub ghidarea lui Eugen Valeriu Popa, vicepreşedinte al think tank-ului. Autorii săi sunt Bebe Viorel Ionică - fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Claudiu Săftoiu - fost director al SIE, Corneliu Vişoianu - doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare, Denis Kurunczi - consilier juridic la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică, Filofteia Repez - profesor asociat în cadrul Facultăţii de Securitate şi Apărare a Universităţii Naţionale de Apărare, Florin Necula - consilier în Ministerul Economiei, Gabriel Mihăilescu - profesionist IT cu experienţă în administrarea sistemelor, dezvoltarea şi implementarea strategiilor IT, Steluţa Mădălina Neacşu - expert în securitatea internaţională şi Mihai Popa - expert în drept corporativ. AGERPRES/(AS - autor: Cătălin Alexandru, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.